Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Какво трябва да знаем за фотоснимките? Из „Помощник на дописника”

фотоапарат смена

Все повече хора и блогъри (за разликите между хората и блогърите – друг път) се увличат по снимането, но за щастие на всички – аз не съм от тях. Въпреки това, ще предложа няколко полезни съвета за колегите-дописници от С. Крумов, който е работил като завеждащ фотолабораторията на в. „Димитровско знаме”. Материалът му е публикуван в бюлетин „Дописнически другар” към брй 1 от 1960 г.

И така…

Какво трябва да знаем за фотоснимките?

Наред с дописките и репортажите много от нашите дописници, кореспонденти и сътрудници често ни изпращат и фотоснимки.

Снимката е едно хубаво средство за показване и поощряване на първенците. Редно е обаче да кажем, че много от предлаганите снимки от нашите дописници и сътрудници не отговарят на най-елементарните изисквания. А кои са тези изисквания?

Първо, всяка снимка трябва да бъде ясна, с рязко очертани линии (да бъде на фокус). Освен това, в нея трябва да има мотив, т.е. да се уточни какво искаме да покажем. Нашето желание, например, е да покажем усърдието на дадено звено в окопаването на царевицата. В този случай непременно трябва да снимаме хората от звеното по време на работа, и то не изкуствено нагласено да работят, а естествено, на самата нива. Тук някой може да възрази, че същото звено може да се снима и през време на почивка. Да, може. Но тогава темата (мотивът) на снимката се променя.

Друго важно условие, което трябва да се спазва, е позирането да бъде естествено. При снимането на повече хора не трябва да се допуска едни да работят, а други да гледат в апарата.

Много от нашите сътрудници ни изпращат снимки, направени на първенци – кравари, овчари, птицегледачи и други заедно с животните, за които се грижат те. Това е хубав стремеж. Обаче лошото е, когато човекът остане на заден план, а напред излезе животното. Задачата на фотосътрудника е да покаже на преден план човека.

Друга слабост, допускана от нашите фотосътрудници е тази, че те правят снимките от много голямо разстояние. Това налага после увеличение на снимката при копирането, вследствие на което се получава разсейване и снимката става безфокусна.

Често фотосътрудниците не полагат достатъчно грижи за подбиране на задния фон на снимката. Това е сериозен пропуск. Фонът, както задния, така и предния, оказват голямо влияние за качеството на дадена снимка. Това много важи за снимките правени на открито. В много случаи задният фон е претупан, неспокоен, а това дразни окото и отвлича вниманието на читателя.

За качеството на снимките голяма роля играе и правилното подпиране на осветлението, определянето на блендата и скоростта, определяне на метража и още много други условия, по които ще поговорим в следващите броеве на бюлетина.

Тагове: , , ,

Коментирай