Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Въведениe в съзидателната визуализация от Мелита Денинг и Осбърн Филипс

съзидателна визуализация

Какво е това?

Преди да отговоря на въпроса, нека ви уверя, че тя не е трудна за практикуване (всъщност, всеки я практикува, но повечето хора я вършат “негативно”, с лоши за тях резултати). Трудната част е била извършена много отдавна при сътворението на удивително комплексното и многостранно същество, което ние наричаме “човек”.

Говорим за “ефективното използване на природните ни дадености”, но едва сме открехнали процепа към потенциала на собствената си същност – ние сме най-неефективните творения, които някой може да си представи! Притежаваме този чудесен компютър, който наричаме мозък, а освен него притежаваме и Съзнание. И сме органична част от Вселената, която е безкрайна. Притежаваме толкова много, че е наистина подвеждащо да кажем: “Ние използваме само 10% от потенциала си!” Истината е, че дори и това не е вярно,… 10% с може би стандартът на средната преуспяла личност в днешния свят, но огромното мнозинство използва далеч по-малко от това. Ето защо това огромно мнозинство не успява Какво имаме предвид под “успех”? Не просто да бъдеш богат или да имаш всичко, което можеш да пожелаеш. Ние имаме предвид изживяването на един пълноценен и смислен живот, в който действително осъществяваме всичко онова, което възнамерява¬ме – да бъдем здрави, щастливи, сигурни; да успеем в брака си, да придобием образование и финансови средства; да нарисуваме една картина, или да построим един мост; да изявим най-доброто от себе си в професията си, или пък да получим работата, за която мечтаем; да се превърнем в личността, която бихме искали да бъдем.

Какво е Съзидателна визуализация ? Бихме могли да я наречем “способността за успех”. Това означава да имаме една идея или зрителен образ на това, което бихме искали да сътворим – приемайки, че за да осъществим своите цели (без значение какви са те) е необходимо да си представим настоящата действителност, трансформирана като такава, каквато я желаем – а после и да осъществим тази трансформация.

Бихме могли също да кажем, че Съзидателната визуализация е онзи процес, който разграничава човешките същества от другите форми на живот, за които успехът е главно въпрос на оцеляване. Освен това, ние можем сами да управляваме съдбата си приемайки я като лична отговорност. Животът в разкош никога няма да ви направи богати или сигурни; кражбата може да ви осигури пари за известно време, но тя ви оставя сред умножаващи се проблеми относно утрешния ден – както например, ако изядете зърното за посев, това ще ви засити днес, но ще ви остави без семената, които да осигурят реколтата догодина,

Но успехът е нещо повече от оцеляване! Ние имаме много стремежи – били те икономически или духовни, които преценяме като по-висши от нуждата за оцеляване. Може да желаем вещи, може да искаме да сме привлекателни и красиви, уважавани и възхвалявани, може да се стремим към пост, признание или сигурност, да търсим любим, другар, дете, приятел, да дирим признание, способности, сила, И може да подредим всичките си цели в една стъпаловидна последователност, в една стълбица, започваща от по-малкото и водеща към по-голямото, като всеки стремеж е в основата на следващият. Можем да си изработим план или карта за прехода ни от едно ниво на осъществяване към следващото. Това е разумно – и вие със сигурност трябва да се научите да преценявате целите си и да планирате постигането им. Но успехът е и нещо повече от постигането на градирани цели.

Има едно нещо, което понякога е наричано “Факторът Късмет”: способността да привличаме възможностите и шансовете, които допринасят за успех. Желанието е една форма на енергия, едно “емоционално електричество”. А когато заредите нещо с електричество, то винаги създава около себе си магнитно поле. Но това се проявява по два начина.

Един американски президент някога е казал: “Единственото нещо, от което трябва да се боим, е самият страх,” Страхът привлича всички онези неща, които не желаем! Страхът е едно изключително мощно чувство и енергията му, обвързвайки се с образа или представата на обекта, от който просто се боим, създава действителни условия за проявата му. Един обикновен пример: вие с лекота можете да вървите по дъска, която е поставена на земята – но повдигнете същата дъска високо между две стълби и представата ви за падане така ще се засили, че най-вероятно наистина ще паднете. (Но ако сте под хипноза, при която представата за падане е заместена от “илюзията”, че дъската е все още на земята, сигурно ще успеете.) Всъщност Факторът Късмет е нещо повече от това някой да си “създава илюзии”! Съпоставен с техниките за успешно придобиване на специфични цели (на които ще бъдете научени в тази книга), той е основната движеща сила (па която също ще бъдете обучени в книгата), която най-често идентифицираме със “самоувереност”, “уравновесеност”, “побеждаване без усилие” и др. Той включва “позитивната представа”, която имате за себе си и в която се виждате като човека, който бихте искали да бъдете, живеещ живот, който желаете да изживеете -здравословен, задоволен, щастлив, успешен, привлекателен, изпълнен с приятели и възможности. Възможностите не чукат на вратата само веднъж! Една преуспяваща личност привлича възможностите, но те са и почвата, върху която трябва да сеете, отглеждате и събирате плодовете от специфичните цели, които си поставяте.

Каква е разликата между нечий успех и нечий неуспех? Съществуват несполуки и при образовани хора – следователно, това не е въпрос на образование. Били сме свидетели на неуспехи в “добри” семейства, както и в “лоши”, а от друга страна има успехи в “по-издигнати” семейства, наред с успехи на представители от “по-ниско” потекло – така че успехът не е просто функция на “контактите”, “семейната среда” или “класата”. Има хора, които се провалят във всичко, с което се заемат, без значение колко пъти са били подпомагани от държавата, нито пък колко пъти са открехвали врата пред чукащата възможност. Съществуват също и хора, които най-накрая преуспяват, преодолявайки пречки и дори недъзи, даже и ако преди са се провалили. Има и други хора, които успяват във всичко, с каквото се захванат и които никога не са преживявали какъвто и да е вид неуспех. Дори понякога обхватът на успехите им е толкова голям, а “късметът”, който ги обгръща – толкова впечатляващ, че ги смятаме за богоизбрани. Това са хората, които “вярват в себе си” по време на всичко, което правят -често техните идеи са толкова велики, че завладяват нациите, народите, света.

Без значение какво още изглежда, същността на СПОСОБНОСТТА ЗА УСПЕХ се съдържа в техниките на Съзидателната визуализация, които са изложени в тази книга. Признавайки, че всички ние притежаваме далеч по-голям потенциал от ежедневно използваният от нас, бихме казали, че СЪЗИДАТЕЛНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ Е ЕДНА ТЕХНИКА ЗА МОБИЛИЗИРАНЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ НИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА УСПЕХ.

Вътре в нас има един гигантски двигател, който работи едва-едва, и то на бавни обороти; съществува един мощен компютър, който обикновено едва оперира; има едно голямо динамо, което в повечето случаи произвежда едва част от енергията, която може да генерира; съществува и един “програмист”, който може да синхронизира цялата тази изключителна мощ, за да постигнем онова, което желаем. СЪЗИДАТЕЛНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ Е НАЧИН ДА ДАДЕМ ИНСТРУКЦИИ НА ПРОГРАМИСТА.

Ние мислим с понятия от три измерения, понякога говорим с понятия от четири, а в действителност живеем във Вселена с много измерения, от които можем да привлечем възможности за успех. СЪЗИДАТЕЛНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ Е МЕТОД ЗА ОТВАРЯНЕ НА КАНАЛИ ОТ ТЕЗИ ДРУГИ ИЗМЕРЕНИЯ, КОИТО ДА НИ ОСИГУРЯТ ИЗОБИЛИЕТО НА ВСЕЛЕНАТА.

Тази книга върши нещо повече от това да ви “разказва” за чудесни неща…, тя прави повече от това да ви разкрие, че изобилието и щастието могат да бъдат ваши, ако “повярвате” или “мислите позитивно”. Чрез поредица от лесни за следване упражнения, вашия разум ще бъде програмиран да превърне желанията ви в лична реализация. Ще бъдете способни да ПРОМЕНИТЕ ЖИВОТА СИ!

А ние бихме искали да споделим вашите успехи. Бихме искали да узнаем как СЪЗИДАТЕЛНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ, носейки ви успех и щастие, е променила вашият живот. Каним ви да ни пишете – както на издателя, така и на авторите, и да ни разкажете какво сте постигнали, В някои случаи бихме могли да използваме вашият разказ като пример за другите. Успехът на всяка личност увеличава шансовете за успех на всеки от нас -помнете, че самата Вселена е безкрайна и като използваме техниките на СЪЗИДАТЕЛНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ, придобивките, които получаваме, не са в ущърб на някой друг, а едно тотално обогатяване на това материално ниво, в което живеем.

СЪЗИДАТЕЛНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ КАРА ВСЕ¬ЛЕНАТА ДА РАБОТИ ЗА ВАС. Използвайки техниките на СЪЗИДАТЕЛНАТА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ, вие попадате в една позитивна връзка с динамиката на Вселената. Всеки творчески акт ви извежда към по-голяма хармония със “Силата”, която е зад всичко.

Нека Силата бъде с вас !

ТОЧКИ   ЗА   ИЗУЧАВАНЕ  :

Съзидателната визуализация е една вродена способност, която всички притежаваме.

  1. Съзидателната визуализация, използвана  умело   и съзнателно, МОЖЕ ДА ТРАНСФОРМИРА ЖИВОТА ВИ!
  2. Повечето от нас  практикуват Съзидателна визуализация постоянно, но поради   това, че не вършат това съзнателно,  ефективно  и благотворно,  тя най-често е разрушителна,   вместо съзидателна,   привличайки   “лош   късмет”, вместо “добър късмет”!
  3. Повечето от тази Съзидателна умствена енергия се пропилява поради    вътрешни    конфликти    –    нереализирани желания, инстинкти, а дори и поради неясни страхове – това ни отнема успеха.
  4. За да освободите тази естествена способност, която ще осъществи мечтите ви, вие трябва да сплотите всичките си усещания, способности,    включително   разума   си,    в    едно “обединено поле”,  отстранявайки всички  “вътрешни”  бариери пред осъществяването на целите си.

а) Обединяването изисква метод, който:

– Ще бъде контролиран от Рационалния Разум.

– Ще е в съзвучие с вашите Емоции.

– Ще бъде приет от Инстинктите ви.

–   Ще  осигури помощта на вашите  Физически Сетива (Мислете за формулата РИФЕ – Рационален Разум, Инстинкти, Физически Сетива,  Емоции – трябва да създадете условията, които да спомогнат набелязаните ви цели да узреят.)

  1. Първото изискване е нещо подобно на “фантазиране”, на “бленуване”, на “мечтаене” и се използва за РАЗБУЖДАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНАТА СЪЩНОСТ.

а) Първото изискване е:

–  Представете си желаната цел.

–  Засилете желаната цел чрез истинско или чрез въображаемо физическо действие, обединявайки по този начин вътрешния и външния свят.

б) Ефектът от това упражнение се повишава чрез:

–  Мълчание: не прахосвайте вътрешните енергии чрез разговори за вътрешната си дейност.

–   Визуализиране  на неща,  които  имат връзка с вашата цел: виждайте нещата такива, каквито ще бъдат.

–    Усещане за емоционалното удовлетворение, което скоро ще настъпи: изпитайте го сега и му се насладете.

Използвани източници:

СЪЗИДАТЕЛНА ВИЗУАЛИЗАЦИЯ
Мелита Денинг & Осбърн Филипс

Тагове: , , ,

Коментирай