Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Авторката на “Тайната” за силата на Благодарността

благодарност

Разкриването на една велика тайна

Следващите думи са от Евангелието на Матея в светите писания. Векове наред те са били обвити в мистицизъм, били са неразбирани и тълкувани неправилно от мнозина.

„Който има, нему ще се даде, и ще има изобилие. Който няма, от него ще се отнеме и това, което има.“

Трябва да си признаем, че на първо четене този текст изглежда несправедлив. Той сякаш твърди, че богатите ще стават още по-богати, а бедните — още по-бедни. Тук обаче има една тайна, която чака да бъде разбудена. Когато я разгадаете, пред вас ще се открие цял нов свят.

Отговорът, убягвал на мнозина през вековете, се крие в скритата дума: благодарност.

„Който има благодарност, нему ще се даде, и ще има изобилие. Който няма благодарност, от него ще се отнеме и това, което има.“

Откровението за тази скрита дума разкрива ясно значението на загадъчния текст. Изминали са две хиляди години от записването на тази мъдрост, но тя продължава да важи със същата сила и днес: ако не отделите време да изразите благодарността си, няма да получите нищо повече, като ще изгубите и това, което имате. Обещанието за вълшебството, което ще се случи заради благодарността, е в следните думи: ако си благодарен, ще получиш повече, и то в изобилие!

Обещанието за благодарността в Корана е не по-малко недвусмислено:

„И прогласи вашият Господ: ’Ако сте признателни, Аз непременно ще ви надбавя. А ако сте неблагодарни, мъчението Ми е сурово.̀“

Каквато и религия да изповядвате, независимо дали сте вярващ, или не, тези думи от Светите писания и Корана важат в живота ви. Те са свързани с един фундаментален научен и вселенски закон.

 

Това е всеобщ закон

Силата на благодарността е всеобщ закон, който управлява целия ви живот. Съгласно „закона за привличането“, на който е подчинена цялата енергия в нашата Вселена, подобните неща се привличат — като се започне от формирането на атома и се стигне до движението на планетите. Именно благодарение на закона на привличането клетките на всяко живо същество, както и на неживите тела в материалния свят, се държат заедно. Във вашия живот законът въздейства чрез мислите и чувствата ви, тъй като те също са енергия и каквото и да помислите, каквото и да почувствате, вие привличате още от същото към себе си.

Ако си кажете „Не харесвам работата си“, „Не ми стигат парите“, „Не мога да намеря идеалния си партньор“, „Не мога да си платя сметките“, „Май се разболявам“, „Той/тя не ме цени“, „Не се разбирам с родителите си“, „Имам проблеми с детето“, „Животът ми е пълна каша“ или „Бракът ми е пълен провал“, то по закон следва да привлечете още от тези преживявания.

Ако обаче си мислите за нещата, за които сте благодарни, като например „Обичам работата си“, „Семейството ми много ме подкрепя“, „Тази отпуска беше най-хубавата в живота ми“, „Днес се чувствам превъзходно“, „Никога досега не са ми връщали толкова голяма сума от данъци“, „Този уикенд си изкарахме страхотно със сина ми на къмпинга“ и сте изпълнени с искрена благодарност, законът на привличането повелява, че ще привлечете още такива неща в живота си. Точно както магнитът привлича метала, благодарността ви ще действа магнетично и колкото повече се изпълвате с нея, толкова повече изобилие ще привличате. Това е всеобщ закон!

Сигурно сте чували да казват „Където е текло, пак ще тече“, „Каквото си сял, това ще жънеш“, „Каквото повикало, такова се обадило“. Всички тези поговорки се позовават на същия закон и илюстрират един и същ вселенски принцип, открит от великия учен Исак Нютон.

Сред научните открития на Нютон са законите на механиката, един от които гласи:

Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

Когато приложим идеята за благодарността към закона на Нютон, той би прозвучал така: всяко действие на даване на благодарност винаги провокира противоположната реакция на получаване. Полученото винаги е равно на количеството благодарност, която сте дали. Това означава, че всяко действие на изразяване на благодарност, задвижва получаване в отговор! Колкото по-искрена и дълбока благодарност изпитвате (с други думи колкото повече благодарност давате), толкова повече ще получите.

 

Златната нишка на благодарността

За силата на благодарността се е проповядвало и тя се е практикувала още преди хиляди години, както говорят първите сведения за историята на човечеството. Тя се е предавала през вековете, прескачайки границите на континентите, пропивайки една след друга различни цивилизации и култури. В сърцевината на всички основни религии — християнството, исляма, юдаизмът, будизмът, сикхизмът и индуизмът — се говори за благодарност.

Мохамед казва, че благодарността за изобилието, на което се радваш, е най-добрата гаранция, че то ще продължи.

Буда казва, че нямаме причина, за да правим друго, освен да сме благодарни и да се радваме.

Лаодзъ казва, че ако се радваш за настоящото състояние на нещата, целия свят ще ти принадлежи.

Кришна казва, че каквото и да му се предложи, той го приема с радост.

Цар Давид говори, че трябва да сме благодарни за целия свят, за всичко, което е между небето и Земята.

Иисус пък казваше „благодаря“, преди всяко чудо, което извършваше.

Практикуването на благодарност е в корена на повечето традиции на коренното население — от австралийските аборигени до африканските масаи и зулуси, от американските навахо, шуони и чероки, до таитянците, ескимосите и маорите.

„Когато станеш сутрин, благодари за сутрешната светлина, за това, че си жив и силен. Благодари за храната си и за радостта от живота. Ако не виждаш за какво да благодариш, грешката е само твоя.“

Текумзе (1768 — 1813) — вожд на американските индианци шуони

Историята е пълна със знаменити личности, които са изразявали благодарността си. Техните постижения ги нареждат сред най-великите личности, живели някога: Ганди, Майка Тереза, Мартин Лутър Кинг, Далай Лама, Леонардо да Винчи, Платон, Шекспир, Езоп, Блейк, Емерсън, Дикенс, Пруст, Декарт, Линкълн, Юнг, Нютон, Айнщайн и много, много други.

Научните открития на Айнщайн успяват да променят начина, по който възприемаме вселената. Когато го питат за монументалните му постижения, той винаги благодари на други хора. Един от най-великите умове на всички времена е благодарил на други хора за свършената от тях работа над сто пъти на ден!

Чудно ли е тогава, че толкова много от загадките на живота са били открити на Алберт Айнщайн? Чудно ли е, че той прави едни от най-великите научни открития в историята? Той е практикувал благодарност всеки ден от живота си и в резултат е получил изобилие под най-различна форма.

Когато запитали Исак Нютон как е стигнал до своите научни открития, той отговорил, че те се дължат на факта, че е бил стъпил на плещите на титани. Исак Нютон, който наскоро бе обявен чрез гласуване за човека с най-голям принос към науката и човечеството, също е бил благодарен на хората, живели преди него.

Учените, философите, изобретателите, откривателите и пророците, които са практикували благодарност, са жънели нейните резултати. Повечето от тях са съзнавали присъщата й сила. Въпреки това силата на благодарността все още е неизвестна за повечето хора днес, тъй като за да станеш свидетел на вълшебството на благодарността в своя живот, трябва да я изразяваш!

 

Моето откритие

Моята история е идеален пример за това какъв е животът, когато човек е невеж по отношение на благодарността, и какво става, когато я превърне в част от живота си.

Ако преди шест години ме бяха запитали дали съм благодарен човек, щях да отговоря: „Да, със сигурност съм. Казвам «благодаря», когато ми дадат подарък, когато някой ми отвори вратата или когато направят нещо за мен.“

Истината е, че изобщо не бях благодарна. Не знаех какво означава да си благодарен наистина. Фактът, че просто произнасях думата благодаря в определени случаи, определено не ме правеше благодарен човек.

Лишеният ми от благодарност живот бе доста труден. Бях затънала в дългове, които всеки месец малко по малко се увеличаваха. Работех много, но финансовото ми положение все не можеше да се подобри. В опита си да посрещам задълженията по неспирно нарастващите ми дългове живеех под постоянен стрес. Взаимоотношенията ми се лашкаха от едната крайност в другата — ту нормални, ту съсипващи, тъй като времето все не ми стигаше за когото и да било.

В периодите, в които можех да се нарека „здрава“, в края на деня неизменно се чувствах като парцал и редовно се простудявах — не пропусках вирус всеки сезон. В моментите, прекарани с приятели или когато отивах на почивка, се чувствах щастлива, но след това се налагаше да си сърбам попарата — трябваше да наваксвам с работата, за да успея да си платя за тези удоволствия.

Аз не живеех. Аз оцелявах — от ден за ден, от сметка до сметка. Щом успеех да реша някой проблем, веднага се появяваха нови.

Тогава обаче се случи нещо, което промени целия ми живот. Открих една тайна за живота и в резултат започнах наред с други неща и да изразявам благодарността си всеки ден. В резултат всичко в живота ми се промени и колкото повече изразявах благодарност, толкова по-чудотворни бяха резултатите. Животът ми наистина се превърна във вълшебство.

За пръв път приключих с дълговете и скоро след това имах достатъчно пари, за да направя всичко, което искам. Проблемите във взаимоотношенията, работата и здравето ми изчезнаха и вместо всекидневно да се боря с препятствия, към мен едно след друго заваляха хубави неща. Здравето ми коренно се подобри, изпълних се с енергия и се чувствах по-добре, отколкото когато бях на двайсет. Взаимоотношенията ми се изпълниха със смисъл и за няколко месеца преживях много повече хубави моменти със семейството и приятелите си, отколкото за целия ми живот дотогава.

Най-голямата промяна бе, че се чувствах по-щастлива, отколкото си представях, че е възможно да се чувства човек. Бях изпълнена с блаженство. Благодарността промени мен и това се отрази по чудотворен начин на целия ми живот.

Дайте път на вълшебството в живота си

Който и да сте, където и да сте, в каквито и обстоятелства да се намирате, вълшебството на благодарността ще промени целия ви живот!

Писали са ми хиляди хора във възможно най-тежки ситуации, които са променили напълно живота си, щом са започнали да изразяват благодарност. Била съм свидетел на случаи, в които хората оздравяват по чудотворен начин, въпреки че е изглеждало, че няма никаква надежда. Виждала съм как се спасяват бракове и съсипаните взаимоотношения стават прекрасни. Виждала съм как хората се издигат над мизерията и започват да просперират; виждала съм и как се прощават с депресията и се изстрелват в живот, изпълнен с радост и удовлетворение.

Благодарността може да внесе чудотворна промяна във взаимоотношенията ви, изпълвайки ги с радост и смисъл, независимо от състоянието им в момента. Благодарността може по вълшебен път да ви донесе повече успех, тъй че да се сдобиете с парите, които са ви необходими, за да правите това, което искате. Тя ще подобри здравето ви и ще ви дари с щастие, което надминава всичките ви очаквания. Благодарността ще извърши своето чудо и ще задвижи кариерата ви, ще увеличи успеха ви и ще ви донесе мечтаната работа или това, което искате да правите. На практика, каквото и да искате да бъдете, правите или имате, можете да го постигнете чрез благодарност. Вълшебната сила на благодарността ще превърне живота ви в съкровище!

Когато практикувате благодарност, ще разберете защо някои неща в живота ви не са вървели и защо други липсват. Когато превърнете благодарността в начин на живот, всяка сутрин ще се събуждате развълнувани, че сте живи. Всичко ще се случва без напъни и вие ще се чувствате лек като перце и по-щастлив от когато и да било. Може и да срещате трудности в живота, но ще знаете как да се справите с тях и да си извадите поука. Всеки ден ще бъде едно вълшебство; то ще изпълва живота ви повече, отколкото когато сте били дете.

 

Има ли вълшебство в живота ви?

Още сега можете да разберете доколко благодарността присъства в живота си. Достатъчно е да се замислете върху основните области от живота си: пари, здраве, щастие, кариера, дом и взаимоотношения. Областите от живота ви, в които има изобилие и са прекрасни, са областите, в които сте отдавали благодарност и в резултат на това се радвате на изобилие. Всяка област, в която липсва изобилие и не е прекрасна, е такава поради липсата на благодарност.

Толкова е просто и е факт: когато не сте благодарни, не можете да получите повече в замяна. Това е така, защото блокирате действието на вълшебството и спирате потока, който ви носи още здраве, подобряване на взаимоотношенията, увеличаване на радостта и парите и напредък в работата, кариерата или бизнеса. За да получите, трябва да дадете. Такъв е законът. Ако не отдаваш благодарност, отрязваш достъпа си до вълшебството и до възможността да получиш всичко, което искаш в живота.

Какво всъщност е неблагодарността? Когато не изразяваме благодарност, ние на практика взимаме, ние взимаме нещата в живота си за даденост. Така несъзнателно лишаваме самите себе си. Законът за привличането казва, че подобното привлича подобно, тъй че ако взимаме нещо за даденост, от нас също ще бъде отнето. Не забравяйте, че „който няма благодарност, от него ще се отнеме“.

Със сигурност има неща в живота ви, за които сте били благодарни. За да преживеете вълшебството обаче и да внесете коренна промяна в настоящите си обстоятелства, трябва да практикувате благодарността и да я превърнете в нов начин на живот.

 

Вълшебната формула

„Знанието е съкровищница, но практиката е ключът към нея.“

Ибн Халдун (1332 — 1406) — учен, държавник

Древните митове и легенди говорят, че за да отключи вълшебството, човек трябва първо да каже „вълшебното заклинание“. Същото е и с вълшебството, отключвано от благодарността — първо трябва да кажем вълшебната думичка благодаря. Няма как да ви опиша с думи истинското значение на думата благодаря за вашия живот. За да живеете с благодарност, за да преживеете вълшебството в живота си, трябва съзнателно да започнете да изричате и чувствате думата благодаря повече, от която и да е друга дума. Тя трябва да се превърне във ваша идентичност. Благодаря е мостът между положението, в което се намирате сега, и животът на мечтите ви.

Вълшебната рецепта:

  1. Съзнателно мислете и произнасяйте вълшебната дума благодаря.

  2. Колкото повече мислите и съзнателно произнасяте вълшебната дума благодаря, толкова повече благодарност ще чувствате.

  3. Колкото повече съзнателно мислите за благодарност и я чувствате, толкова повече изобилие ще получавате.

Благодарността е чувство. Тъй че крайната цел в практикуването на благодарност е стремежът съзнателно да я изпитвате колкото се може по-дълбоко. Силата на тази емоция ускорява действието на вълшебството. Законът на Нютон е: едно към едно — получаваш точно толкова, колкото си дал. Това означава, че ако чувството за благодарност расте, резултатите ще се увеличат съответстващо! Колкото по-автентично е усещането ви, колкото по-искрена благодарност изпитвате, толкова по-бързо ще се промени живота ви.

Когато откриете колко малко практика ви е необходима, колко лесно е да превърнете благодарността в част от всекидневието си и когато станете свидетели на чудотворните резултати в собствения ви живот, никога повече няма да искате да се върнете към предишния си живот.

Ако благодарите по малко, от време на време, промяната в живота ви ще е малка. Ако изпитвате благодарност силно, често и ежедневно, животът ви ще се промени коренно и по начин, който не сте могли да си представите.

 

Използвана литература:

“Вълшебството”

Ронда Бърн

Тагове: , , ,

1 Коментар

  1. Прекрасно изказано ! Благодаря !

Коментирай