Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Личностно развитие с бойни изкуства

Като фен на бойните изкуства, не мога да не отворя такава тема. Нещо повече, ще дам думата на големите майстори:

Който овладее тайната на айкидо във вселената и в самия себе си, той може да каже за себе си: Вселената – това съм аз… Ето защо, когато противникът се опита да ме атакува, той се сблъсква със самата вселена, хармонията на която не трябва да се наруши. Но в този миг, кагото е взел решение да си премери силите с мен, той вече е победен.

Веднъж, когато се разхождах в градината си, изпитах странно усещане, като че ли под мен земята започна да трепери. Някаква златна мъгла започна да се издига от нея, обгръщайки ме, и направи тялото ми леко, леко. В същата секунда с душата и тялото си почувствах светлината, и ми се стори, че започнах да разбирам езика на чуруликащите наоколо птици. Внезапно като че ли почувствах намеренията на Божеството създало Космоса. И тогава ме озари една мисъл: Бойните изкуства са любовта на Божеството. От този момент за цял живот разбрах, че отсега целият свят е мой дом, че ми принадлежат Слънцето и звездите. Високото обществено положение, славата, почестите и богатството – всичко това загуби завинаги значение за мен. Истинското бойно изкуство не трябва да има нищо общо нито с грубата физическа сила, нужна само за да бъде повален противникът, нито с всяко смъртоносно оръжие, защото те водят света към разрушение. Истинското бойно изкуство е призвано, избягвайки жестоката битка, да регулира всеобщото ки, да запазва мира, позволявайки на всичко в природата да расте и се развива. По такъв начин упражняването на всеки вид бойно изкуство не трябва да бъде самоцелно, за унищожаване на противника, напротив, трябва да възпитава в нас чувство на любов и уважение към околните.

Морихей Уешиба, създател на Айкидо

Крайната цел на Карате не е в победата или поражението, а в усъвършенстването на характера на практикуващите.

Гичин Фунакоши, създател на Шотокан Карате

… Никога не пропускайте всекидневната си тренировка. Постоянно се опитвайте да подобрите техниката си чрез опити и грешки. По този начин бавно ще изградите основата на ума си. И тогава, неочаквано, ще придобиете непобедима техника. С отворените очи на ума си ще можете да чуете шепота на птиците, звука на вятъра, принципа на вселената. Ще бъдете способни да изпреварите намерението на противника, преди да удари или да отвори устата си. Ще ви се струва, че атаките идват към вас със забавена скорост …. Най-висшето умение, което води към непобедимостта, може да бъде постигнато само с първокачествен ум.

Казуми Табата, 8 дан, Шотокан Карате

Човешките същества са проводници на сила. Тренировката фокусира тази сила. Насочва я. Хората, които издирваш …. са като …. електрически кабел. Нали разбираш? Кабел с напукана изолация. През пролуките изтича гняв. Това е голяма сила. И опасна. Но тя е резултат от дефект и не е доказателство за истинска сила. От тях изтича сила, поради несъвършенствата в тях самите. Поради дефекти в тренировката им. Тази сила впечатлява. Някои могат да се съблазнят от нея. Но това е погрешно. Това не е истинския път. Подобно обучение е дълбоко погрешно. Но тези хора са много опасни и бих искал да стоиш далеч от тях.

„Сенсей” – Джон Донахю

Алчността и егоизма са нещата, които карат човешките същества да забравят взаимното уважение и да нарушават правилата, установени в името на мира и приятелството.

Масутацо Ояма, създател на Киокушин карате

Учтивост е да уважаваш другите.
Смелост е да правиш това, което е справедливо.
Искреност е да изразяваш себе си, без да криеш своите мисли.
Честност е да държиш на думите си.
Скромност е да говориш за себе си без суетност.
Уважение, без уважение не може да има доверие.
Самоконтрол е да оставаш тих, когато гневът се надига.
Приятелството е най-чистото човешко чувство.
Бойното изкуство е букет от всички тези цветя.

Неизвестен (поне на мен) автор

” В каквото и изкуство да следваш пътя, ако си праволинеен и решен да постигнеш каквото си започнал, ти не следваш Пътя. Този който няма нищо в ума си следва Пътя. Ако нямаш нищо в ума си, лесно можеш да направиш това което правиш. Огледало, което е винаги чисто и с гладка повърхност, отчетливо отразява това което му се изпречи. Умът на следващият Пътя е като огледало, защото не съдържа нищо и е чист; “без ум”. Това е умът в “естествено състояние”. Този който прави всичко с ума си в естествено състояние е майстор.

Независимо какво правиш, ако го правиш целеустремено, опитвайки се да владееш правилно ума си и не позволяваш да бъде смущаван, няма да достигнеш до никъде. Когато направиш нещо правилно един път, си мислиш че си задобрял, но после допускаш грешка. Когато го направиш два пъти добре и един път допуснеш грешка, си мислиш, че си достигнал ниовото, на което го правиш правилно два пъти от три но, после правиш две грешки една след друга и си объркан. Това е така, защото си решен да направиш нещо правилно.

Но след като постиженията ти се натрупат и тренирането ти продължи, умът ти ще се предразположи към безупречно изпълнение, ще се оттегли на разстояние и каквото и да правиш, ще го правиш без мисъл, без желание, независимо от самия себе си, също като дървена кукла. Ти не си съзнателен, и ръцете и краката ти правят каквото трябва да правят, без умът ти да контролира нещата, едва тогава когато го правиш правилно десет пъти от десет опита. Но дори и тогава, ако допуснеш умът ти да се намеси, ще пропуснеш. Ако си без мисъл, ще успяваш всеки път. Без мисъл не означава отсъствие на ум, това просто е умът в естествено състояние.”

“Хейхо-каден-шо” – Ягю Муненори, майстор на меча

Забрави за победа и загуба; забрави за гордост и болка.

Брус Лийй


Тагове: , , , ,

9 Коментара

 1. Има много истина в тези думи.
  Това са силни мъже, които са ставали силни в продължение на много време и с много труд.
  Както казва един приятел-каратист и фронтмен на Хиподил:
  “Уесно нема”

 2. Да, Макс, така си е…

  Всъщност въпреки, че е трудно, ако е приятно и зареждащо, става лесно. Стига да победим мързела и инертността в себе си, но аз обичам да ги измъчвам :)

 3. Добро е материалчето.
  Много дава спорта, много, аз тренирам киокушин и постоянно го усещам.

 4. Мерси. Е как, киокушин ис дъ бест :)

 5. някъде бях прочела че пътят – това е начин на живот

 6. хубави думи, някой беше казал че това е начин на живот , стъпиш ли на пътя връщане няма

 7. нещо не ми отчита коментара сбъгено е

Trackbacks

 1. Три стъпки към успеха според Санди-Мурти и Учителя Тура | Богатство.net
 2. Цитати от Брус Лий | Богатство.net

Коментирай