Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Как да говорим пред аудитория

Дейл Карнеги

Дейл Карнеги1. Хиляди слушатели на курсовете са писали на автора на тази книга, обяснявайки защо искат да се учат на ораторско изкуство и какво искат да постигнат в резултат на това. Главният мотив, посочен от почти всички, е следният: те искат да се избавят от вълнението, да се научат да мислят, изправени пред публика, да говорят уверено и непринудено пред аудитория от какъвто и да е мащаб.
2. Не е трудно да придобиеш способност за всичко това. Това съвсем не е талант, дар от провидението само за някои отделни забележителни личности. Това е нещо като умението да играеш покер — всеки мъж, всяка жена — т.е. всеки човек може да развие своите скрити способности, ако има достатъчно силно желание.
3. Много опитни оратори мислят по-добре и говорят по-добре пред аудитория, отколкото при беседа с отделен човек. Присъствието на голям брой слушатели се оказва стимул, поражда вдъхновение. Ако следвате точно съветите, съдържащи се в тази книга, ще настъпи време, когато и вие ще придобиете такава способност и с удоволствие ще мислите за предстоящото публично изказване.
4. Не мислете, че вашият случай е изключение. Много хора, станали в последствие знаменити оратори, в началото на своята дейност са страдали от стеснителност и са били едва ли не парализирани от страха пред аудиторията. Така е било с Брайън, Жан Жорес, Ллойд Джордж, Чарлс Стюарт Парнел, Джон Брайт, Дизраели, Шеридън и много, много други.
5. Независимо от това колко често се изказвате, винаги може да изпитате смущение преди началото на речта си, но само няколко секунди след като започнете да говорите, то напълно изчезва.
5. За да получите възможно най-много от тази книга и да го получите възможно най-бързо, трябва да се съблюдават следните четири правила:
а) Започвайте речта си със силен и упорит стремеж да постигнете целта. Помнете за изгодите, които ще ви донесат усилията, положени за обучението. Създавайте в себе си въодушевление. Помислете какво би ви дало това във финансово и социално отношение и в смисъл на ръста на вашето влияние, заемането на ръководни постове. Помнете, че от силата на вашия стремеж към целта ще зависи бързината на постигането на успехите ви.
б) Гответе се за изказванията си. Ще се чувствате неуверено, ако не знаете добре това, за което възнамерявате да говорите.
в) Проявявайте увереност. „За да се чувстваш смел, — препоръчва професор Уилям Джеймс, — действувайте така, като че ли сте смели, напрегнете за тази цел волята си, и по всяка вероятност, пристъпът на страх ще се смени с прилив на мъжество”. Теди Рузвелт е признавал, че именно по този начин той се е преборил със страха от мечките гризли, упоритите и своенравни коне и главорезите. Можете да се преборите със страха от аудиторията като използувате този психологически метод.
г) Упражнявайте се. Това е най-важното за постигането на целта Страхът се явява като следствие на неувереността, неувереност, предизвикана от непознаването на собствените способности, а това непознаване е в резултат на липсата на опит. Затова създайте си багаж от успешен опит и вашите страхове ще изчезнат.

Източник:
Карнеги, Дейл „Как да развием самоувереност и да влияем на хората при публични изказвания”, spiralata.net

Тагове: , , , ,

2 Коментара

  1. Това е доста полезно и интересно.
    Вече е в Отметки на браузъра ми!

Trackbacks

  1. Богатство.net - За богатството в Ригведа

Коментирай