Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Самообладанието

Самообладаниетo е нещо изключително трудно, което обаче е и твърде решаващо нещо по пътя към успешната реализация.

Ако на някого му изглежда лесно, аз все пак искам да дам един пример от живота на сър Исак Нютон. Работата е следната – една вечер гениалният учен влязъл в кабинета си, пред очите му се разкрила следната композиция: кучето му, съборена горяща свещ и солидно количество пепел. Именно тази пепел до преди няколко минути представлявала още по-солидно количество сложни изчисления, които сър Нютон правил последните няколко години. Излишно е да споменавам, че не е имал бекъп. Вместо да се разкрещи и побеснее, както и да срита яко песа, той кротко казал: „Ах, Елмаз, ти не знаеш що си сторил”.  На мен лично Елмаз само на елмазчета щеше да ми стане.

Очевидно сър Исак Нютон е ценял самообладанието. И не само той:

Най-първата и най-добра победа за човека е да покори сам себе си.

Платон

Лишеният от самообладание човек изглежда лишен от всичко. Той е нетърпелив, не може да се управлява, не може да бъде уверен в себе си, понеже постоянно зависи от най-силната страст.

Петър Димков – Лечителя

Мъча се да преобразувам страната, а себе си не мога да поправя. Победата над себе си е първа и последна за човека.

Петър Велики

Който царува вътре в себе си и управлява своите страсти, желания и страхове, той е повече от цар.

Милтън

Дайте ми човек, който да не е роб на страстите си и аз ще го нося в дълбочината на сърцето си.

Уилям Шекспир

Свободен е само онзи, който владее себе си.

Шилер

Човек, който няма сили да управлява себе си, не е годен да управлява и другите.

У. Пен

От младите се изисква самообладание, не привидно, външно, но истинско самообладание. Има два вида самообладание: едното е външно, привидно самообладание, при което вътрешното равновесие в човека всякога се нарушава. Другото самообладание е вътрешно, дълбоко, при което равновесието в човека никога не се нарушава.

Петър Дънов


Тагове: , , , ,

4 Коментара

  1. Темата за самообладанието е хубава, но пак има нещо сбъркано. Не подценявайте щетите на Масовата култура, защото са повсеместни, скрити и неосъзнати! Какво имам пред вид: и самообладанието, както и много други полезни неща и поведенчески прояви са СЛЕДСТВИЕ! Проблемът е, че когато се захванем със следствията, ние правим само добри пожелания и козметични промени. Трябва да се пипне причината, чието следствие е самообладанието. Връщам се към примера с Исак Нютон. Човекът е бил РАЗБИРАЩ. Той добре е разбирал, че при свършения факт няма абсолютно никаква полза да бие кучето. Вероятно е разбирал и че той самият не е взел всички предпазни мерки, например не е прибрал ръкописа на сигурно място, след като наблизо е имало свещ, а той е трябвало да излезе. Разбирал е също, че енергията която ще изхаби за да се ядосва напразно, ще бъде по-добре употребена ако се опита да възстанови написаното. Когато имаме висока степен на разбиране, се ражда самообладанието! И тогава то не е в резултат на стискане на зъби или повърхностно, както казва Петър Дънов, а дълбоко, стабилно и истинско. И не е необходимо да се бориш със себе си! Това е поредната заблуда! Няма нужда от подтискане, а от РАЗБИРАНЕ и правилен избор. Това е то самообладанието!

  2. Да,приемане на събитията такива каквито са,без да ги забулваме с нашата интерпретация.На теория мнозина го знаят,майсторството е в прилагането.

  3. Е, така е, теорията предхожда практиката и все пак е някакво начало. По-сериозният проблем е пред тези, които и това не знаят. А за постигане на майсторство, по принцип човек трябва да се постарае и да поработи. А вече има и конкретни упражнения за постигането на всякакви умения. Едно от тях се състои в следното – когато засечеш неприятна емоция, открий убежденията, които я поддържат. Те по условие са ирационални. Оспори ги и след това ги замени с истината. Ако това упражнение се прави редовно, гарантирано те извежда от въртопа на отрицателните емоции и те прави по-разбиращ случващото се човек.

  4. Съгласен съм! Теорията е ясна на всички, но практиката се отдава на малцина. Вярно е и, че самообладанието не е подтискане, а разбиране и взимане на собствено съзнателно решение за ситуацията.

Коментирай