Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Робин Шарма – принципи на успеха, част 9

Робин Шарма

140. Най-ефикасният и ефективен будилник е в съзнанието ти. Ако не вярваш, опитай това: 1.Седни в удобен стол за около 10 мин преди да си легнеш. 2.Затвори очи и леко отпусни ръце на коленете си. 3.Дишай дълбоко няколко минути (вдишвай като броиш до пет, задръж да десет и издишай напълно) 4.Повтори си следната команда поне 20 пъти: “Ще се събудя в (желаното време) напълно свеж, бодър и ентусиазиран”. Трябва да го кажеш с чувство, да го усетиш. После за няколко секунди си представи как се събуждаш в желаното време (колкото по-ясна и подробна е картината толкова по-добре) и си представи колко добре ще се чувстваш. Скоро ще се будиш в желаното време с малко или без никакви упражнения.
141. Някои хора виждат нещата, които съществуват и се питат “Защо?”. Аз мечтая за нещата, които никога не е имало, и се питам “Защо не?”
Джордж Бърнард Шоу
142. Използвай следните стратегии, за да повишиш качеството на медитацията за успокояване на ума: 1.Медитирай всеки ден по едно и също време на едно и също място. Така съзнанието ти ще свикне с околната среда и ще постига състояние на покой веднага щом попадне в нея. 2.Ранното утро е със сигурност най-подходящото време за медитация. Индийските йоги вярват, че времето преди изгрев има почти магически качества и помага при постигане на пълно успокоение на ума, което всички медитиращи искат да постигнат. 3.Преди да започнеш нареди на ума си да бъде спокоен като използваш утвърждения като: “Ще съм концентриран и много спокоен”. 4.Ако въпреки това мислите продължават да нахлуват не ги насилвай да излязат, а просто ги остави да отминат сякаш са облаци, които проправят път на синьото небе. Представи си, че умът ти е спокойно езеро, по което не минава нито една вълна. 5. Започни с 10мин и постепенно ги увеличавай на всеки няколко медитации. След месец или два нито една мисъл няма да те прекъсва и със сигурност ще усетиш чувство за мир, което не си изпитвал преди.


143. Поддържай приятелствата и познанствата си защото те са съществено условие, за да водиш пълноценен и успешен живот. Намирай по няколко минути всеки ден, за да драснеш няколко топли думи на стар приятел или да се обадиш на някого, с който не си говорил отдавна. Засвидетелствай внимание и истинска загриженост за приятелите си и наблюдавай резултатите. Създай дългогодишни приятелства като бъдеш добър приятел. Също така нека бъде твой приоритет да създаваш нови приятелства независимо дали мислиш, че вече имаш достатъчно.Това е една от най-големите радости на живота, която много от нас пропускат.
144. Набави си касета или диск с “Нещо като тъга” на Маилс Давис. Това е една уникално нежна компилация, която ще те освежи и успокои след напрегнат, изпълнен с предизвикателства ден. Такава музика е добра за душата.
145. Усмири апетита си като пиеш повече вода – 10 чаши на ден е идеално. Съживява системите и пречиства тялото. Също така започни да ядеш повече супи и повече въглехидрати като ориз, картофи или паста, които засищат глада ти с много по-малко калории отколкото други не толкова полезни храни. Ти наистина си това, което ядеш и трябва да си сигурен, че менюто ти е съставено така, че да максимизира енергията и яснотата на съзнанието ти.
146. Създай си навика винаги да бъдеш точен, защото това е най-важното условие, ако искаш да постигнеш успех. Точността влияе върху дисциплината и правилното отношение към другите. Без точността, дори най-интелигентния човек изглежда лековат. Не подранявай и още по-важно, не закъснявай. Разпределяй внимателно времето си, и ако има вероятност да подраниш се разходи или просто си почини няколко минути, за да се увериш, че ще пристигнеш в уреченото време. Ще бъдеш ценен и добре дошъл винаги, ако развиеш този ценен навик, който се среща толкова рядко в наши дни.
147. Телефонът съществува за твое удобство, а не за удобство на онези, които искат да се свържат с теб. Ако си зает с някаква задача, помоли някой друг да поеме обаждането, така че да можеш да отговориш в удобно за теб време. Не позволявай такива прекъсвания да ти губят времето. Повечето обаждания са незначителни и продължават твърде дълго. През живота си средната американска жена прекарва около 2 години в отговаряне на телефонни обаждания. Има толкова по-важни и по-забавни неща, които можеш да правиш. Предизвикателството е да ценим времето така че да можем да постигнем по-пълен, по-удовлетворяващ живот.
148. Започвай деня си добре. Преди да станеш от леглото всяка сутрин се моли или казвай личните си утвърждения, като благодариш за деня и всички позитивни неща, които ще видиш и направиш. Вземи съзнателно решение да направиш това най-прекрасния ден в живота ти и да го изпълниш с удоволствие, успех и смях. Ако го вярваш със сигурност ще стане. Вечната тайна за доживотен успех е да живееш всеки ден сякаш ти е последен.
149. Имай доверие на партньора си. Това ще заздрави връзката ви и ще ви позволи да израствате на едно и също място. Прекрасно средство е и да споделяте важни или тревожни неща с най-близкия човек.
150. Всеки ден бутай себе си малко по-силно и малко по-напред. Победителите на попрището на живота изпълват потенциала си всеки ден. Прави нещата, от които те е страх и със страха е свършено. Победителите правят неща, които не се харесват на по-малко напредналите хора, въпреки че те също може да не ги харесват. Ето за това са смелостта и силата на характера. Пребори се със слабостите си. Направи нещата, които системно си отлагал. Напиши онова благодарствено писмо, което пренебрегваш от толкова време. Упражнявай мускулите на дисциплината и те скоро ще дадат най-доброто от себе си като изпълват деня ти с много повече удовлетворение, ефективност и енергия.
151. Всички хора, които са постигнали висок успех, са развили умствения навик на положителното мислене. Без оптимизъм живота губи блясъка си и трудностите се появяват на всяка крачка. Това е съществен житейски навик.
152. Днес напиши седемте най-добри качества на хората, които уважаваш и сложи този списък до списъка с твоите лоши черти. После всяка сутрин, когато се събудиш се фокусирай върху едно ново качество, което да се опиташ да развиеш през деня. След една седмица ще започнеш да забелязваш малки разлики в себе си. След един месец тези черти ще започнат ярко да се различават. След два месеца ще притежаваш всички тези важни качества.
153. Имаш толкова различни репутации с колкото различни хора се познаваш. Това, което трябва наистина да те интересува е характера ти. Имаш пълен контрол върху него и това е нещото, което трябва да развиваш, обновяваш и създаваш. Веднъж изградил характера си силен и здрав, всичко позитивно ще дойде само.
154. Мисли за себе си като за портокал. Само това, което е вътре може да излезе навън. Ако изпълниш мислите си с ведрина, позитивност, сила, смелост и състрадание, щом някой те изстиска, това ще е единствения сок, който ще пуснеш.
155. Животът често е описван като вмъкнат във вечността. Ние сме само малки точки на сцената на Вселената. И понеже не можем да вземем със себе си нищо, когато напускаме живота, то сигурно неговия смисъл е да даваш и да служиш на другите. Запомни това. Когато се събудиш сутрин си повтаряй тази мантра:”Днес ще служа на другите, днес ще се грижа за другите, днес ще бъда мил с другите.” Този начин на живот ще ти донесе много облаги, ако запазиш увереността, че е по-важно какво даваш на другите, а не какво получаваш.
156. Нека бъдеш известен като новатор на работното си място. През следващата седмица седни и напиши поне 10 предложения за прекия си ръководител как са подобриш качеството на работата и самото работно място. Бъди известен като човек на идеите, който гори от желание да среща предизвикателства и да се справя с тях с удоволствие и ентусиазъм.
157. Научи се да се смееш над себе си.
158. Дръж прозорците на съзнанието си отворени.
159. Опитай се да прекараш един цял ден без да казваш “Аз”.Фокусирай се върху другите. Вслушай се в другите и ще научиш прекрасни нови неща и ще създадеш нови приятелства.

Материалът е взет от англоезичен сайт – откъс от “200–те топ принципа на успеха”
Превод Бистра Георгиева
Набор на текста Веселина Калчева

Източник : http://www.izvorite.com/

Коментирай