Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Робин Шарма – принципи на успеха, част 8

120. Добродетелта е изкуство, което се постига с много тренировки и упорство. Постъпваме правилно, защото сме добродетелни и достойни. Но по-скоро имаме тези качества, защото сме действали правилно. Ние сме това, което правим. Добродетелността не е действие, а е навик.- Аристотел.

121. „Днес е ученик на вчера” – Бенджамин Франклин

122. Ако трябва да избереш между две пътеки, избери по-дръзката. Разумният риск води до невероятни резултати.

123. Всеки ден се откъсвай от шума, тълпите и препускането и прекарай няколко часа в тих самоанализ, четене или просто отпускане.

124. Това, което е постигнал някой друг, можеш и ти да постигнеш с правилно отношение и усърдие. Ограничените мисли и слабо въображение трябва да се забранят. Трябва да се концентрираш върху постигането на целите, които са наистина важни.

125. Научи се да помниш красива поезия. Това ще бъде не само безкраен източник на удоволствие, но бързо ще подобри интелектуалните ти способности до по-високо ниво като подобриш паметта, концентрацията и умствената си гъвкавост.

126. Използвай меки думи и силни аргументи.

127. Пребори се с навика да се тревожиш като гледаш в перспектива и се смееш на малките пречки. Повтаряй си, че „И това ще отмине”. После вземи лист хартия и напиши тревогите си. Отдели си време да помислиш за нея, изолирай точния проблем и намери начин да го решиш. С помощта на тази практическа техника този негативен, изтощаващ енергията навик ще бъде блед спомен от миналото.

128. Нека хората те познават като човекът, който извървява допълнителната миля, който работи повече от другите. Бъди човекът, който поема допълнителни ангажименти и ги изпълнява успешно. Бъди човек, който винаги има отношение към другите, който кара членовете на семейството да се чувстват значими? Бъди изключителен човек, балансиран между личност и професионалист. Бъди като звезда, която свети ярко за всички останали.

129. Бъди искрен и общителен. Създавай нови приятелства. Ще бъдеш изненадан какво става с хората през годините и как малки мили жестове ще ти помагат в живота. Отнасяй се с всеки, който пресече пътя ти, така сякаш е най-важния човек на света. Със сигурност ще постигнеш голям успех.

130. Каквото търсиш –това ще намериш. Ако постоянно очакваш изключителен успех ще го постигнеш. Лидерите привличат успеха. Дръж целите, които си си поставил на преден план в съзнанието си. Повтаряй мечтите си поне по пет пъти на ден и си представяй как ги постигаш. Ако целта ти е да бъдеш богат, представяй си къщата, в която ще живееш; колата, която ще караш; усети какво е да си богат и да постигаш целите си. Повтаряй амбициите отново и отново докато станеш напълно сигурен, че ще ги постигнеш и рано или късно това ще стане.

131. Научи се да се радваш на света. Бъди изследовател. Намирай удоволствие в нещата, които останалите приемат за даденост. Спри и се заслушай в прекрасния уличен музикант, който свири на тромпет. Прочети книгата, която баща ти толкова обичаше. Планирай следващата седмица да се махнеш от града и да отидеш на уединено място сред природата, където да останеш няколко дни. Дай на ума си кратка почивка и се погрижи за него, за тялото и душата си. Това със сигурност ще подобри качеството на живота ти.

132. Изпращай картички на рождените дни и малки бележки от време на време, за да покажеш, че те е грижа и мислиш за своите познати. Всички сме заети, но ако всяка седмица отделяш по 5мин., за да изпратиш картичка на приятел, в края на годината ще си изпратил 52 картички. Това е малка инвестиция на фона на дивидентите, които със сигурност ще последват.

133. Помни и използвай имената на хората, когато говориш с тях. Името на човека е уникално мил звук за него.

134. Излез навън и погледай синьото небе в продължение на час. Забележи изключително силното чувство на свързаност с природата. Отърви се от твърдия си дневен график и прекарай следобеда в красива обстановка. Разходи се между дърветата и поседни край хладно поточе. Отиди на риболов или наеми кану. Освобождаването от рутината ще ти осигури отпускане и ще се почувстваш прекрасно, когато неизбежно се завърнеш.

135. Веднъж на всеки няколко седмици оставяй часовника си в къщи. В това общество често сме ограничени от часовника и скоро контролира всяко наше действие като суров надзирател. През деня прави това, което ти се прави толкова дълго колкото искаш. Прекарай време със специалния човек без да трябва да бързаш за следващия ангажимент. Усети момента и се съсредоточи върху нещата, които са наистина важни, а не върху светските неща, които някак си успяват да изглеждат по-важни отколкото в действителност заслужават.Пропусни часовника и спечели малко ценно време.

136. Смей се, когато си на работа и бъди известен като позитивен, постигащ човек.

137. Идеята дава тласък на визуализацията. Визуализацията генерира навик.

Управлявай мислите си и ще управляваш съзнанието си.
Управлявай съзнанието си и ще управляваш живота си.
Управлявай живота си и ще управляваш съдбата си.

138. Опознай могъщата сила на противоположното мислене.Тази проста техника се изразява в това да заместиш с положителна всяка негативна или ограничаваща мисъл, която мине през ума ти и те отклонява от пътя ти. Например ако в неделя вечер си помислиш “Не искам утре да се връщам на работа след този прекрасен уикенд”, веднага замести тази мисъл преди да си се настроил пораженчески, с противоположната. Помисли си “Нямам търпение утре да отида в офиса, да се заема със задачите си и да постигна онова прекрасно чувство на удовлетворение, което ме изпълва след една успешна, продуктивна седмица”. След това си помисли колко си щастлив да имаш тази работа и че можеш да вървиш напред благодарение на собствените си усилия и труд. Направи списък с добрите страни на длъжността си и си ги повтаряй пак и пак. Скоро негативния модел ще бъде пречупен и ще очакваш с нетърпение следващата вълнуваща седмица подкрепян от най-мотивиращото качество: ентусиазма.

139. Научи се да се самонаблюдаваш. Бен Франклин казва, че това е една от най-важните стратегии за лична ефективност. Всяка вечер прекарвай 10мин в самоизследване преди да заспиш. Помисли за добрите неща, които си направил през деня, и лошите действия, които може би си предприел и които трябва да промениш, ако искаш да растеш и да се развиваш. Успешните хора просто мислят повече от другите. Всекидневното повторение скоро ще изкорени негативните качества (вариращи от отлагане до клюкарене, което обижда другите) и ще изостри вниманието ти. След усилена практика със сигурност ще дойде време, когато ще правиш по-малко грешки и за сметка на това личната ти сила ще достигне своя връх.

Материалът е взет от англоезичен сайт – откъс от “200–те топ принципа на успеха”
Превод Бистра Георгиева
Набор на текста Веселина Калчева

Източник : http://www.izvorite.com/

Коментирай