Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Робин Шарма – принципи на успеха, част 7

100. Запомни най-важния природен закон: позитивното доминира над негативното.

101. Доволното съзнание е безкрайно тържество. Алчността и материалните желания трябва да бъдат обуздани, за да постигнеш дълготрайно щастие и спокойствие.Бъди щастлив с това,което имаш. Наистина ли се нуждаеш от всички тези вещи ? Човек може да развие задоволство така както развива търпение, кураж и концентрация с ежедневна практика и искрено желание.

102. Създавай нови приятелства и познанства всеки ден. Дръж обновяван списък с всичките си контакти под ръка. Богатите взаимоотношения са ДНК-то на щастливия живот.

103. Запомни древната индианска поговорка: „Ако покориш съзнанието си, покорил си целия свят.”

104. Отдавай по-голяма важност на щастието отколкото на материалните придобивки. Удоволствието от живота се развива и поддържа с обмислени действия и стремежи.

105. Противоположно на общото мнение стресът не е лошо нещо. Той ни позволява да се изявяваме на върхови нива и ни служи с потока от вещества, които произвежда в нашите тела. Това което е вредно е прекалено много стрес или по точно непрекъснатия стрес. Стресът трябва да бъде балансиран с почивката, за да сме здрави и в най-добра форма. Много от лидерите са изложени на ужасни пренатоварвания и напрежения. Но са успели благодарение на стратегиите за баланс на предизвикателствата и периодите за почивка. Президента Кенеди редовно си подремвал в кабинета си в Белия Дом. Уинстън Чърчил имал същата практика и спял по 1 час всеки следобяд, за да е винаги бодър, концентриран и спокоен. За да поддържаш оптимално здраве не е важна само добрата физическа почивка. Трябва да я съчетаеш с духовен мир. Прекалено често хората си мислят, че редовните упражнения, правилното хранене и добрата почивка са лекарство за всички болести. Тези неща трябва да са комбинирани с позитивно мислене и вътрешна хармония за истинско щастие и дълголетие.

106. Създай си навик да даваш почивка на съзнанието си през деня. Посети Бермудите за 5мин сутрин. Следобед поплувай в Средиземно море и покарай ски по склоновете на Алпите преди да си тръгнеш от офиса след поредния продуктивен ден. Опитай за около два месеца и отдели време за това в графика си, така както отделяш за най-важните си задачи и ангажименти. Резултатите ще бъдат забележителни.

107. Промяната е добра колкото почивката. Без значение дали е важна промяна като смяна на работата или е маловажна като начина на отпускане, който ти отнема по 1 час три пъти седмично, промяната в рутината и съзнанието ти са наистина полезни. Когато избираш дейността, опитай да намериш нещо тотално обвързващо, което ще изисква дълбока концентрация, така че съзнанието ти да се освободи от мислите за светските привидно важни аспекти на живота. Много изпълнители се захващат с бойни изкуства точно поради тази причина. Ако позволиш на ума си да се колебае дори за частица от секундата, ще научиш суров урок. Болката е велик учител и винаги ще бъде.

108. Научи 10-те основи на щастието :
– Води продуктивен,ефективен и активен живот ;
– Заемай се със смислени действия във всяка минута на деня ;
– Създай си организиран,планиран начин на живот с малко хаос ;
– Поставяй си реални цели, но не спирай да се целиш високо ;
– Мисли позитивно, не си позволявай лукса да мислиш негативно ;
– Избягвай излишните тревоги за незначителни неща ;
– Отделяй време за забавление ;
– Бъди топла, отворена личност, която искрено обича хората ;
– Научи се да даваш повече отколкото получаваш ;
– Научи се да живееш в настоящето. Миналото е водата под моста на живота.

109. Стреми се да бъдеш скромен и да живееш прост живот.

110. Прочети „История на Познанието” от Чарлз Ван Дорен. Това е хроника на историята на световните идеи. В тази книга е събрано цялото богатство на знанието. Вземи я, прочети я и й се наслади.

111. Прочети „Изкуството на лидера” от Уилям Коен. Едновременно вдъхновяваща и практична.

112. Развий загадъчното качество харизма. Ето 10 качества на харизматичната личност :
– Отдай се на това, което правиш ;
– Винаги изглеждай като победител и действай като такъв ;
– Имай големи мечти, визия и стремеж към небето ;
– Постоянно напредвай към целта си ;
– Подготвяй се и работи усилено върху всяка задача ;
– Създай мистериозност около себе си ;
– Интересувай се от другите и проявявай любезност ;
– Имай силно чувство за хумор ;
– Бъди известен със силата на характера си ;
– Бъди благосклонен дори когато си под напрежение.
(Джон Кенеди казва: разликата между средния мениджър и истинския лидер е благосклонността под напрежение)

113. В работата, живота и любовта играй твърдо и честно.

114. Не говори когато слушаш. Прекъсването е един от най-честите признаци на неучтивост. Слушай активно с целия капацитет на вниманието си. Ще бъдеш изумен колко много си научил и скоро много хора ще започнат да следват съветите ти.

115. „Всеки може да се ядоса – това е лесно, но да се ядосаш на точния човек в необходимата степен, в подходящото време и за подходящото нещо по правилния начин – това не е по силите на всеки и не е лесно” – Аристотел.

116. Знанието е сила. Хората, които са постигнали голям успех не са на всяка цена по-умни и по-способни от другите. Това, което ги отличава е изгарящото желание и жаждата за знание. Колкото повече знае човек, толкова повече постига. Великите лидери знаят техники, с чиято помощ стигат до върха. Прочети биографиите на световните лидери и се учи от техните навици, вдъхновения и философии. Използвай практиката на моделирането.

117. Всички отговори на всички въпроси са написани. Как да станеш добър оратор, как да подобриш отношенията си с другите, как да станеш по-строен или да развиеш паметта си – всички аспекти на личностното развитие са разгледани в книги. Затова, за да разгърнеш пълния си потенциал трябва да четеш ежедневно. Но в ерата на информацията, внимавай какво поглъщаш със съзнанието си. Фокусирай се върху целите си и чети само онова, което може да ти бъде от полза. Не се опитвай да четеш всичко, което ти попадне, защото имаш и други неща за правене. Избери кое е важно и филтрирай само най-ценното. Започни с вестник всяка сутрин, за да имаш представа за последните събития. Увери се, че това, което четеш е широко базирано. Например ако искаш да почетеш за история, бизнес, източна философия, здраве и т.н. отиди в библиотеката. Създай си навик да ходиш там редовно. Прочети класиците от Хемингуей до Брам Стокър.Чети история с всичките й житейски уроци и биология за нова перспектива. Погледни в секцията „успех” в библиотеката и ще бъдеш изумен от литературата, която ще откриеш : вдъхновяващи истории на хора, които са постигнали голям успех в лицето на нещастието;стратегии за подобряване на физическото, умственото и духовно състояние и текстове, които отпушват неограничена сила, която със сигурност съществува в нас.Черпи дълбоко от тези книги. Обгради се с тях и ги чети постоянно в автобуса или вечер преди да заспиш. Позволи им да те вдъхновят и да те мотивират.

118. Създай си навик да правиш срещите си на закуска. Ранно хапване с приятел или бизнес партньор е най-приятния начин да започнеш деня и ти позволява да поддържаш контакти въпреки натоварения си график.

119. Ако живееш в жилищен блок увери се, че е светъл и има плувен басейн. Басейнът е особено важен, защото ще можеш да тренираш без значение колко е натоварен графика. Няма нищо по-хубаво от освежаващо плуване след дълъг, продуктивен ден. Ще се почувстваш отлично и ще спиш като бебе.

Материалът е взет от англоезичен сайт – откъс от “200–те топ принципа на успеха”
Превод Бистра Георгиева
Набор на текста Веселина Калчева

Източник : http://www.izvorite.com/

1 Коментар

Trackbacks

  1. Робин Шарма – 200 топ принципа на успеха | Богатство.net

Коментирай