Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Робин Шарма – принципи на успеха, част 6

79. 85% от възприятията постъпват през очите. За да можеш наистина да се концентрираш върху нещо, затвори си очите и всяко разсейване ще изчезне.

80. Бъди господар на волята си, но слуга на съвестта си.

81. Създай си навик да плуваш всеки ден. Ще ти осигури отлично здраве, ще те поддържа бодър и концентриран, стегнат и изящен. Плуването не стресира тялото, кара белия дроб да работи по-добре и ти трябва малко време, за да бъде ефективно. Запомни, че здравия дух вирее в здраво тяло.

82. Хората, които правят добро днес, си осигуряват щастието утре.

83. Ключът към успешното управление на времето е да правиш каквото си планирал когато си планирал. Концентрирай се върху това, което правиш в момента. Само тогава ще постигаш целите си и ще имаш време за важните неща. Въпреки, че е наложително да си гъвкав (прекалено опънатият лък скоро се чупи ) да следваш графика не се иска нищо повече от дисциплина.

84. Отлична техника за визуализация: ако се притесняваш за нещо, напиши думите на тревогата си на лист хартия. Запали го и гледай как думите изчезват в пламъците. Брус Лий, великия майстор на бойни изкуства е използвал тази техника редовно.

85. Отдели тревогата си. Отдели си време , за да обмислиш някакъв проблем и си направи план за решение с много варианти. Веднъж направено, вече имаш силата да не се връщаш пак към проблема и да се занимаваш с него отново и отново. Човешкото съзнание е странно създание – нещата, които искаме да забравим се връщат, а нещата, които искаме да запомним, никога не са там,когато ни потрябват.Но умът е като мускул :колкото повече го упражняваш, толкова по-силен става. Направи го твой слуга. Храни го само с най-добрата духовна храна и информация. Ще ти служи вярно и ще прави чудеса за теб, ако вярваш в него.

86. Лидерите са физически отпочинали, но с ангажирани умове.

87. За да бъдеш на върха умствено, твоето тяло трябва да е отпуснато и отпочинало.Безспорно има връзка съзнание-тяло и когато тялото е отпуснато, ненапрегнато, съзнанието е ясно, спокойно и добре фокусирано. Затова йогата е толкова полезно занимание. Поддържа тялото спокойно, за да може съзнанието да работи.Основно разтягане по 15мин на ден е отличен начин да освободиш напрежението, което си натрупал в резултат на съществуването в този много…. и бързо развиващ се, но прекрасен свят. Опитай масаж или джакузи. Отпусни тялото и така ще отпуснеш ума.

88. Подготви си подробен финансов план за следващите няколко години и го следвай.Потърси съвет от специалист, ако имаш нужда. Една мощна стратегия за финансова власт е много простичка : спестяваш 10% от всичко, което си изкарал за дългосрочно развитие (извади ги от сметката си преди да си имал възможност да ги похарчиш). Ако спестяваш по 200лв всеки месец, при годишна лихва 15%, след 30години ще има 1.4млн лева. Да разполагаш разумно с парите си е една от най-добрите инвестиции, които можеш да направиш. Финансовата стабилност води до лична свобода.

89. Лидерите четат. /Readers are leaders/. Американският президент Бил Клинтън е прочел повече от 300 книги по време на краткия си престой в Оксфорд. Някои топ-лидери четат по 1 книга на ден. Търси знание и информация. Наистина живеем в ерата на информацията и тези, които са по-активни могат да използват това като предимство. Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш.

90. Създай си навик да четеш нещо позитивно и вдъхновяващо вечер преди да заспиш и сутрин преди да станеш от леглото.Скоро ще забележиш ползите от този навик, защото тези мисли ще те съпътстват през целия ден.

91. Нека една от твоите цели да е да развиеш динамична, харизматична личност.Това е качество, което всеки има потенциал да развие, но малко го правят.Президентът Кенеди бил болнав младеж, но надраснал физическите си недъзи, за да се превърне в най-вълнуващата и харизматична политическа фигура в историята на САЩ. Започни от рано.Започни с курса на Дейл Карнеги за публично говорене.Отиди в библиотеката, където ще намериш всичко за изкуството на говоренето. Научи три остроумни, лесни за разбиране вица, усвои навика на социализацията. Ще се забавляваш и ще си създадеш много приятелства и познанства.

92. По въпроса за разговорите, една китайска поговорка казва : “Един единствен разговор на маса с мъдър човек струва колкото един месец учене с книги “. Търси мъдрите и се учи от тях. Те чакат всяка искра интерес, за да ти кажат всичко, от което имаш нужда.

93. Лао Дзъ посочва трите основни качества на великата личност : “първата е кроткостта, втората е скромността, третата е смирението “, които ми помагат да поставям другите преди себе си. Бъди кротък и ще бъдеш смел ; бъди скромен и ще бъдеш щедър, избягвай да слагаш себе си пред другите и така ще станеш пръв измежду човеците.

94. “Когато не можеш да избереш кое от две еднакви действия да предприемеш, избери по-смелото “ казва У.Дж.Слим.Няма заместител на куража и въпреки, че колкото повече ходиш, толкова по-голяма става вероятността да си удариш палеца, винаги е по-добре да отиваш някъде отколкото да стоиш на едно място. Възползвай се от шансовете, поемай рискове и ще срещнеш успеха извън мечтите си.

95. Стани опора на партньора си, бъди този, който винаги го подкрепя и подклажда мечтите и надеждите му.Развивайте се заедно и уверено марширувайте през света като армия от двама.

96. Набележи си поне три човека, които могат да те заредят с вдъхновение, мотивация и подкрепа за твоите цели и намерения.Планирай да се срещнеш с тях през следващите няколко седмици.Слушай ги ентусиазирано и направи с тях brain storming.Набележи си стратегия и следвай техните съвети.

97. Направи всеки свой ден шедьовър. Запомни старата поговорка “Това, което те дърпа назад, не е това което си мислиш, че си, а това което си мислиш, че не си “.
98. Така както прахосваш енергия за неща, които не са важни, така прахосваш и енергия и за напразно мислене. Представи си, че твоят разум има енергиен запас от 1000 вата. Всеки път,когато се колебаеш с какво точно да се захванеш, когато упорито се тревожиш, когато мислиш за всички неща, които трябва да направиш до героя на деня, изразходваш по 100 вата.Скоро целият ти енергиен запас е изразходен.Такава е природата на разума. Ако не можеш да го контролираш, енергията ти се изчерпва и постиженията ти ще бъдат минимални. Контролирай го и скоро ще забележиш да се случват прекрасни неща. Ще се почувстваш по-силен и ще постигаш трудни цели с лекота.Философът от 19 ти век Хенри Фредерик Амиел обобщава “за резултатни действия, няма нищо по-подходящо от всеобхватно /мащабно/ мислене съчетано със силата на волята.”

99. Правилно е казано: “ако посееш действие ще пожънеш навик ; ако посееш навик ще пожънеш характер; ако посееш характер ще пожънеш съдба “Същината на човека е неговия характер – направи своя уникален, безупречен и силен.Не казвай, че ще направиш нещо, докато наистина не го направиш. Говори само истината и мери думите си.Бъди скромен, целенасочен и смирен.

Материалът е взет от англоезичен сайт – откъс от “200–те топ принципа на успеха”
Превод Бистра Георгиева
Набор на текста Веселина Калчева

Източник : http://www.izvorite.com/

Посетете също:

Робин Шарма – принципи на успеха, част 5

Робин Шарма – принципи на успеха, част 4

Робин Шарма – принципи на успеха, част 3

Робин Шарма – принципи на успеха, част 2

Топ принципи на успеха от Робин Шарма

1 Коментар

  1. Впечатляващи цитати!

Коментирай