Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Ползите от провала

proval

Трябва да успея, трябва да го направя – не искам да се проваля. Това са най-естествени мисли, нали?

Ужасявате ли се от мисълта за провал?

Не, ще кажат по-смелите и ще бъдат прави. Но днешният материал не е посветен на безстрашието – ще се опитам да дам някои от ползите от връхлитащите ни неуспехи:

1. Ако твърде много ви е страх от провал, е много вероятно да изпуснете и много възможности. Вярвайте в големите мечти, в опитването на нови неща и не се парализирайте от мисълта, че може да допуснете грешка.

2. Грешките ни правят смирени, а смиреният винаги е готов да учи и е много по-възприемчив от арогантния човек. Той приема уроците и благата на живота с отворено сърце и ум и дава своя плод, докато горделивецът прилича на гол планински връх, където не се ражда нищо.

3. Грешките крият в себе си ценни уроци и много мъдрост , ако сме готови да потърсим бисера, скрит в тях.

4. Не забравяйте, че правилният отговор често е повече от един, нищо, че в училище ни учеха друго.

5. Животът е полярен, примерите са безчет – плюс и минус, мъж и жена, радост и тъга. Неуспехът е неделима част от успеха. Затова – ако избягвате провалите, е много вероятно да бягате и от успеха .

6. Изправянето на крака след всеки провал гради нашия характер, калява волята ни и ни учи на постоянство. А постоянството е един от ключовете към успеха.

Винаги опитвайте още веднъж , казва Томас Едисън и сами знаете докъде е стигнал и какво е направил, следвайки този девиз. Колко пъти се е провалял Линкълн , преди да заеме президентския пост и остави трайна следа в историята?

Не случайно Робърт Кийосаки казва – „Бъдете готови да се проваляте повече”.

И не се притеснявайте – светът е замислен, за да побеждаваме побеждаваме .

Радислав Кондаков

Тагове: , ,

3 Коментара

  1. Първо искам да поздравя Радислав за интересния и полезен блог,който чета с интерес :)
    Напълно съм съгласна с ползите от”провала”.
    Страхът от провал …от това да не се сгрешим и какво ще стане “ако”много често ни спира по пътя към упеха..Но е по-добре да опитаме и да се провалим,отколкото никога да не опитаме нищо ново.Мисля,че няма грешни пътища,има различни пътища и когато се провалиш-това е част от пътя ти,от нещата,които трябва да научиш.Понякога е необходимо да потънеш,за да се оттласнеш нагоре и много често един провал ни носи повече ползи ,отколкото някой успех.Така че и аз мога да кажа-не се страхувайте да се проваляте-провалът всъщност не е провал, а стъпало по Пътя :)

  2. Роси, благодаря ти :)
    Така е, и аз предпочитам да опитам, нищо че може да се проваля, отколкото само да се седя и да умувам.

  3. Провалът е поредния урок.

Коментирай