Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Повторението – майка на успеха

spiral

Чували сте, че повторението е майка на знанието и на затъпяването, нали?

Но то има много деца и едно от тях е успеха.

Всъщност, повторението е изключително важно за постигане на успех в която и да е област – просто трябва да го направим достатъчен брой пъти. И ние повтаряме това, което обичаме  – гледаме многократно любим филм, връщаме се отново и отново на  местата, които харесваме, слушаме често любимите си песни. Но (винаги има едно НО) – трябва  да внимаваме, защото има и обратна страна – започваме да харесваме това, което … повтаряме.

Ако сте заинтригувани, може да прочетате интересната статия на Кирил Стойчев  – Феноменът на повторението

Ето и малко от материала:

Има два типа повторения, които можем да оприличим съответно на КРЪГ и СПИРАЛА.

Първият тип, кръгът, е подобен на тъпкане на едно място. Напомня притчата за едно магаре, което било вързано с въже за един кол и цял живот вървяло в кръг около него. Когато накрая умряло, магарето се намирало на същото място, където било в началото. Еднообразното повторение на едни и същи думи, фрази, образи и действия, създава илюзията за движение и същевременно носи сигурността на утъпкания път, но не ни развива. Отрицателният ефект от подобни повтарящи се действия е приспиването на съзнанието, което прави човека лесно манипулируем. Но този тип повторения са полезни при създаването на хигиенни и трудови навици, автоматизиране на определени действия, в които не е необходимо пълното участие на съзнанието.

Вторият тип, спиралата, води до усъвършенстване и развитие на съзнанието, духа и тялото. В този процес, чиракът става калфа, а калфата – майстор, достигайки чрез повторението на една и съща дейност, но всеки път на по-високо ниво, по-добро качество на създаваните продукти или услуги. Повторението по спирала също може да има и отрицателна характеристика. При наркоманите и алкохолиците, постепенното увеличаване на дозата, необходима за достигането на определено ниво на удоволствие, води до все по-голяма зависимост и деградация.

Повторението в кръг ние наричаме „зацикляне”, ако е по спирала, носи името „еволюция”.


Тагове: ,

1 Коментар

Trackbacks

  1. pligg.com

Коментирай