Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Имате ли достатъчно?

Достатъчно пари

Имате ли достатъчно пари? А достатъчно приятели, познати и връзки? Достатъчно успешен ли сте? Свободното ви време достатъчно ли е?

Имате ли достатъчно от всичко?

О, не – аз съм амбициозен човек, с високи цел и изисквания. Нямам достатъчно висока позиция в компанията и не ми плащат достатъчно. Не съм достатъчно оценен от шефовете, а за съжаление – и от близките си.

А може би не съм достатъчно умен и способен?

Не, нямам достатъчно пари, трябват ми още. Апартаментът ми не е достатъчно голям, за да побере всички хора и вещи. Колата ми не е достатъчно нова и мощна, не ми харесва. Нямам достатъчно свободно време за любимите си занимания и хора. Нямам достатъчно нерви и сили за да се справя с всички простотии, които ме заливат ежедневно.

Звучи ли ви познато?

Стига!

Кое е общото във всички тези изречения?

Нямам достатъчно.

Нима искате да си повтаряте това? Нима точно това искате?

Не, не вярвам. Далеч по-добре е да мислим и усещаме, че сме достатъчно интелигентни и умни, че сме достатъчно богати и свободни, здрави и щастливи. Да знаем, че сме достатъчно способни и изобретателни, за да се справим с всяка ситуация и предизвикателство; да чувстваме, че сме достатъчно обичащи и обичани.

Нека сме убедени и благодарни, че днес имаме достатъчно от всичко, защото в такъв случай – така и ще бъде.

Кажете си, бавно и концентрирано – аз имам достатъчно.

Как се почувствахте?

Радислав Кондаков

Тагове: ,

10 Коментара

 1. Преди време, когато ме учиха да си казвам, че имам достатъчно и това ме прави щастлив, ми беше много трудно да го разбера и да го повярвам. Трябваше да минат много години, в които се тормозех от недостатъчно пари, авторитет, власт и уважение, да се разболея тежко и чак тогава да започна да осъзнавам, че щастието е точно в това да приемаш онова, което имаш и да му се радваш.

  Когато си недоволен, когато искаш все повече и повече, без дори да ти е нужно, това само ти съсипва живота и пропускаш онези важни мигове, в които можеш да се насладиш на истинското щастие.

 2. Абсолютно съм съгласен, Майк. А и не е лесно човек да се пренастрои ей така… Но като за замислим – казваме си “имам достатъчно” към подсъзнанието – това ще ни помага винаги да имаме достатъчно, колкото да е то. Никой не е казал, да е малко, нали :) ?

 3. Аз имам достатъчно.
  Аз имам достатъчно.
  Аз имам достатъчно 😉

 4. А така.

  При 3 пъти действа по-силно 😉

 5. Дам, а на 26 пъти направо съсипва емоционалния разум и позволява на рационалния да приеме твърдението (happy)

 6. Е, 26 пъти :)

  Трябва да се прави с почивки, за да може да се възприеме от подсъзнанието. Казва се и се забравя, така е най-добре. Иначе може да има и обратен ефект :)

 7. Браво Майк! Точно така. АЗ ИМАМ ДОСТАТЪЧНО.

 8. Как се почувствахте?

  СУПЕР! :-)

 9. Благодаря за прекрасната статия :)
  И аз имам достатъчно!!!

Коментирай