Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Закон за даването

Увлечени от ежедневния ритъм и борба за приходи, може би често забравяме да даваме. А това е един от важните закони на богатството и изобилието – “давайте и ще ви са даде.”

Може би този откъс от Дийпак Чопра ще ни напомни, че истински богатите не са алчни:

Вторият духовен закон на успеха е законът за даването. Той би могъл да бъде наречен и закон за даването и получаването, защото Вселената функционира посредством динамичен взаимообмен. Нищо не е статично. Вашето тяло е в динамичен и постоянен взаимообмен с тялото на Вселената; вашият дух взаимодейства динамично с духа на Космоса; вашата енергия е израз на космическата енергия.
Потокът на живота не е нищо друго освен хармонично взаимодействие на всички елементи и сили, изграждащи полето на битието. Това хармонично взаимодействие на елементи и сили във вашия живот се изразява чрез закона за даването, защото вашето тяло, вашият дух и Вселената са в постоянен и динамичен взаимообмен; спирането на енергийната циркулация е като спиране на кръвообращението. Когато кръвта спре да тече, тя започва да се съсирва, да коагулира, да се разлага. Ето защо трябва да давате и получавате, за да поддържате в живота си циркулацията на богатството, изобилието и всичко, което желаете.
Английската дума за изобилие „affluence” идва от френското „affluere”, което значи „тече към”. Думата „affluence” означава „тече в големи количества”. Парите действително са символ на жизнената енергия, която обменяме, и жизнената енергия, която потребяваме в резултат на услугата, която правим на Вселената. Друга дума за парите е валута, на английски тя е „currency” и също отразява флуидното естество на енергията. Думата „сиггепсу” идва от латинското „currere”, което означава „тича” или „тече”.
Ето защо, ако спрем циркулацията на парите, ако единственото ни намерение е да се вкопчим в тях и да ги кътаме, ще спрем и обратната циркулация към своя живот, тъй като те са жизнена енергия. За да запазим притока на тази енергия към себе си, трябва да поддържаме нейната циркулация. Също както реката и парите трябва непрекъснато да текат, в противен случай започват да застояват, да се спарват, да задушават присъщата си жизнена сила. Циркулацията ги държи живи и действени.
Всички взаимоотношения се изграждат от даване и получаване. Даването поражда получаване, а получаването поражда даване. Онова, което се издига, задължително пада; онова, което излиза, задължително се връща. Всъщност получаването и даването са едно и също нещо, защото и получаването, и даването са различни аспекти на енергийния поток във Вселената. И ако прекъснем потока на което и да било от двете, влизаме в противоречие с разума на природата.
Във всяко семенце е скрито обещание за хиляди гори. Но то не бива да бъде скътвано; то трябва да предаде своята информация на плодородната почва. Чрез даването неговата невидима енергия се излива в материално проявление.
Колкото повече даваш, толкова повече ще получиш, защото по този начин позволяващ изобилието на Вселената да циркулира в живота ти. Всъщност, когато се дава, всяко нещо, което има някаква стойност в живота, само се мултиплицира. Онова, което не се мултиплицира чрез даване, не заслужава да бъде давано нито получавано. Ако чувствате, че чрез акта на даване сте загубили нещо, то това не е истински дар и няма да предизвика мултипликация. Ако давате с неохота, това даване не е подплатено с енергия.
Най-важно е намерението, с което е подплатено даването или получаването. Намерението винаги трябва да е създаване на щастие за даващия и получаващия, защото щастието стимулира и поддържа живота и следователно генерира мултипликация. Когато даването е безусловно и от сърце, връщането е пряко пропорционално на даването. Ето защо актът на даване трябва да носи радост – разположението на духа трябва да е такова, че да изпитвате радост от самия акт на даване. Тогава енергията, с която е подплатено даването, се увеличава многократно.
Да се прилага законът за даването, всъщност е много просто: ако искаш радост, дай радост на другите; ако искаш любов, научи се да даваш любов; ако искаш внимание и признателност, научи се да даваш внимание и признателност; ако искаш материално благополучие, помагай на другите да забогатяват. Всъщност най-лесният начин да получиш онова, което искаш, е да помагаш на другите да получават онова, което искат. Този принцип действа еднакво добре при индивиди, корпорации, общества и народи. Ако желаете да се радвате на всички добри неща в живота, научете се мълчаливо да дарявате всички с добрите неща в живота.
Дори мисълта за даването, мисълта за благополучието на другите или простата молитва имат силата да въздействат. Така е, защото нашето тяло, сведено до своето основно състояние, е локализирано натрупване от енергия и информация в един свят на енергия и информация. Ние сме локализирани натрупвания от съзнание в един съзнателен свят. Думата „съзнание” означава нещо повече от енергия и информация, тя означава енергия и информация, които живеят като мисъл. Ето защо ние сме натрупвания от мисъл в един мислещ свят. А мисълта има силата да преобразява.
Животът е вечен танц на съзнанието, изразяващ се в динамичен обмен на информационни импулси между микро- и макрокосмоса, между човешкото тяло и Вселенското тяло, между човешкия разум и Космическия разум.
Когато се научите да давате онова, към което се стремите, вие задействате и хореографирате танца в съзвучие с прекрасното, мощно и жизнено движение, представляващо вечния пулс на живота.
* * *
Най-добрият начин да пуснете в действие закона за даването (да стартирате целия процес на циркулация) е, като вземете решение всеки път, когато влезете в контакт с някого, да му давате нещо. Не е необходимо да е във формата на материални неща; може да бъде цвете, комплимент или молитва. Всъщност най-мощните форми на даване са нематериални. Дарове като загриженост, внимание, привързаност, признателност и любов са между най-ценните, които можете да предложите, а няма да ви струват нищо. Когато срещнете някого, бихте могли безмълвно да го благословите, като му пожелаете щастие, радост и веселие. Този вид мълчаливо даване крие голяма сила.
Едно от нещата, на които са ме учили като малък и на което аз също съм учил своите деца, е, че никога не се отива в нечий дом, без да се занесе нещо – никога не отивайте на гости без подарък. Вероятно ще кажете: „Как да давам на другите, когато в момента и аз самият нямам достатъчно?” Можете да занесете цвете. Едно цвете. Можете да занесете бележка или картичка, на която е написано нещо за вашите чувства към човека, когото посещавате. Можете да занесете комплимент. Можете да занесете молитва.
Вземете решение да давате, където и да отидете, когото и да видите. Докато давате, ще получавате. Колкото повече давате, толкова по-голямо ще става доверието ви в чудодейното действие на този закон. И тъй като ще получавате повече, възможностите ви да давате също ще се увеличат.
Истинската ни природа се отличава с богатство и изобилие; ние сме богати по природа, защото природата подкрепя всяка необходимост и всяко желание. Нищо не ни липсва, защото нашата природа в основата си е природа на чистата потенциалност и безкрайните възможности. Ето защо трябва да знаете, че богатството ви е присъщо, без значение дали имате много или малко пари, защото източник на всяко благосъстояние е полето на чистата потенциалност, то е съзнанието, което знае как да осъществи всяка потребност, включително и потребността ви от радост, любов, веселие, мир, хармония и знание. Ако се стремите преди всичко към тези неща, не само за себе си, но и за другите, всичко останало ще дойде спонтанно при вас.

Дийпак Чопра

Седемте духовни закона на успеха

www.izvorite.com

6 Коментара

 1. Като човек, който е сервирал на милионер(и), мога да кажа, че повечето от наистина богатите хора са адски свидливи и дават само на себе си.

  Винаги съм давал – пари, време, внимание, уважение, помощ на приятели и непознати – без да очаквам нищо в замяна. Макар и не парично, несъзнателната инвестиция се е връщала – под формата на здраве, любов, и други(или си въобразявам).
  Лошото обаче е, че понякога когато даваш хората си мислят, че искаш да вземеш и вместо Добрия ставаш Лошия.

 2. Не си въобразяваш, богатството не е само пари, а и здраве, любов, приятели…Зависи какво най-много искаш в дадения момент, съзнателно или не. Какво си мислят хората си е тяхна работа.

  А тези, които давата само на себе си, затова са и толкова щастливи и се давят в алкохол, разврат или наркотици.

 3. Като чета сега се сетих една поговорка: направи добро и го хварли в морето, ако рибите не го видат, Бог ще го види.

 4. Привет на вси4ки и особено на този Велик 4овек,които знае за какво става дъма в живота и не го хаби за ску4ни не6та-Дийпак Чопра.Ти за мене си някакво 4удо просто!Книгата ти ,Живот след смъртта, Е СУПЕЕЕРРР!!!!Тя е ВЪРХА!Изклю4ителнА помо6т дойде от нея за мен,аз като знам 4е сам и на 15,една уж обикновена тийнейджарка,4овек би се смаял като 4уе какво ми излиза от устата,се не6та комбинирани от знанията ми в тази книга и мои ли4ни БРАВО ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТОВА 4Е УМЪТ ТИ Е НАПРАВИЛ ЕДНА ПО-ГОЛЯМА ВРАТА В ТАЗИ СТЕНА ЗАД КОЯТО СИ4КИ ЖИВЕЯТ ПРЕДИ ДА УМРЪТ!!!ДАНО СЛЕДВА6ТИЯТ ТИ ЖИВОТ ами ДА ГО НЯМА ЗА6ТОТО АЗ СМЯТАМ 4Е ТИ СИ СЕ РАЗВИЛ ДОСТАТЪ4НО И СИ РАЗКЪСАЛ ТАЗИ ОБВИВКА,КОЯТО ПОПРИНЦИП ДАРЙИ 4ОВЕКА ДАЛЕ4 ОТ САМОРЕАЛИЗАЦИЯТА.МОГА САМО ДА БЛАГОДАРЯ НА БОГА 4Е О6ТЕ САМ НЕ6ТО КАТО ДЕТЕ НА 5 ГОДИНКИ А РАЗБИРАМ МОЖЕ БИ СИ4КО ^^)

 5. прекрасна статия, това е велик закон, който работи и не веднъж съм се убедила в това. Админ подкрепям мнението ти за хората, който дават само на себе си… не само че се давят в алкохол, наркотици и разврат, те са ‘духовно удавени’ и никога няма да седнат да прочетат нещо подобно, камоли да го следват. На Свилен искам да кажа, че винаги съм работила за много богати хора и те наистина са много алчни, стиснати и най- лошото е че гледат да взимат от хора, който нямат, което е още по- лошо. Гледат само себе си и свършват така както е казал Админ. В повечето случай са фалирали, загубили бизнеса си а покрай него и всичките си активи. Дори и семейството.

Trackbacks

 1. Закон за даването и получаването. Каквото даваш, това и получаваш. | Az-moga.com - Аз мога - Блог за мениджмънт и лидерство, личностно развитие, иде

Коментирай