Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Забравете бъдещето

nastoiashte

Радвай се на този момент. Този момент е твоя живот.
Омар Хаям

Да, точно така – забравете за бъдещето. Защо ли? Защото има само една реалност и тя се нарича настояще. Животът е в сегашния момент, не в миналото и не в това, което ще се случи. Но освен като поле за философски разсъждения тази идея има и съвсем практичен характер, и тя е свързана с нашето подсъзнание.

Ако приемем, че реалността е в настоящето, то подсъзнанието и свръхсъзнанието (да, има такова – за него друг път), като нейни творци са неразривно свързани с него. Това заключение, освен че съвсем откровено ни подтиква да внимаваме и да ценим всеки един кратък миг, може да ни послужи и като шаблон в мисленето: а именно да го правим в сегашно време.

Например – „аз съм здрав”, вместо „аз ще съм здрав” или „аз съм богат”, а не „аз ще стана богат”. Вторите варианти също носят позитивни послания, но не засягат особено верния ни помощник, наречен подсъзнание.

Но нека се преместим на друг ъгъл и да огледаме въпроса оттам. Каква точно „заповед” даваме на подсъзателното, като кажем „Аз ЩЕ стан умен”. Да, именно това ЩЕ ни обърква плановете, защото реализацията остава за един бъдещ и никога не идващ момент. „Аз ЩЕ съм щастлив” – да, ние казваме, че ще сме щастливи някога, но не и сега. А щастието все не идва и винаги остава бъдеще за нас. И това е съвсем нормално, защото именно така се програмираме.

Не случайно Буда е казал – „Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай се върху настоящия момент!”

А ако не вярвате на мен и Буда, послушайте поне Айнщайн, който твърди, че „ различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия.”

Живейте днес. Да, и утре е ден, но …друг.

Радислав Кондаков


Тагове: , , ,

6 Коментара

  1. нема начин да не кажа тук само ::Благодаря

  2. И аз ти благодаря, Ицо

  3. За да променим начина на живот трябва да променим мисленето ни. За да стане това трябва да променим и думите които използваме! Трудно е и ВЪЗМОЖНО! Успех на всеки който иска по добър живот! :)

  4. Това за думите е вярно, но и трудно, поне за мен :)

  5. Не съм казала че е лесно, воля и желание – и не забравяй целта си!

  6. Мисъл,дума и действие в хармония-това,и не само,съм научила от Петър Дънов.Ради,благодаря за притчите,есетата-не само с храна се живее,а и със Слово!

Коментирай