Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Живейте днес!

Дейл Карнеги

През пролетта на 1871 година един младеж срещнал в една книга фраза само от 21 думи, която оказала огромно въздействие на целият му по-нататъшен живот. Студентът-медик от Монреалската болница бил загрижен за предстоящите зрелостни изпити, а така също и за това какво го чака занапред, как ще живее по нататък. Двадесетте и една думи, които той бе прочел в 1871 година, му помогнали да стане знаменит лекар на своето поколение.
Той основал световно известния медицински институт “Джон Хопкинс Станал професор и оглавил катедра в Оксфорд, учредена от английският крал, т.е. бил удостоен с най-великите почести, които може да заслужи човек, занимаващ се с медицина в Англия. Когато той умрял, била издадена книга, състояща се от два дебели тома, с разкази за неговия живот. Той се наричал Уйлям Ослер.
Ето двадесетте и една думи, които той срещнал през пролетта на 1871 година, 21 думи от Томас Кармел : “Нашата главна задача е да не гледаме това, което лежи в замъглената далечина, а да правим това, което лежи непосредствено под нашите ръце.


Четиридесет и две години по-късно, в една топла пролетна вечер, сър Уйлям Ослер беседвал със студенти от Йелския университет. Тогава той им казал, че хората грешат, когато смятат, че той, професорът от четири университета и авторът на книги, притежава мозък от “особено качество. Той казал, че близките му приятели знаят, че той има най-обикновени способности.
Къде се крие тайната на неговия успех?
Тя е обусловена от това, че той се старае да живее в рамките на един ден. Какво е имал предвид Ослер? Няколко месеца преди своето излизане пред публика той бе пресякъл Атлантика на голям презокеански лайнер, чийто капитан, стоящ на мостика, би могъл с едно натискане на копчето да го покрие с водопроницаеми прегради.
Всеки от вас – казал сър Ослер – има по-висока организация от този лайнер и е програмиран за по-дълго плаване. Аз искам да ви убедя да се научите да живеете в рамките на един ден, за да можете да си обезпечите по-голяма безопасност на плаването. Качете се на мостика, натиснете копчето и слушайте как Железните прегради затварят умрелите вчерашни дни. Натиснете друго копче затворете железните завеси на бъдещето – още неродилите се утрешни дни.
Тогава вие сте в безопасност – в безопасност днес.
Затръшнете вратата към миналото! Дайте му да погребе само себе си. Оградете се от утрешните дни, които са облекчили на много хора пътят към смъртта. Товарът от утрешни грижи заедно с вчерашния и с тези, който ви е нужно да носите днес, подтиска и най-силните. Затворете бъдещето също така плътно както и миналото
Бъдещето е днес. Няма утре. Денят на спасението е именно днешният ден. Депресиите и загрижеността следват след човека, който се притеснява за бъдещето ; преустройте ‘кърмата и носа”, изработвайте си привичка да живеете в рамките на един ден.
Нима сър Ослер е казвал, че ние не трябва да се стараем да се подготвяме за утрешният ден? Съвсем не. Той казва че най-добрият начин да се подготвим за утрешния ден – това е да концентрираме целия си интелект, целия си ентусиазъм за изпълнение по възможно най-добър начин днешния ден и неговите дела. Това е единствено възможният начин добре да се подготвим за бъдещето.
И така ако вие искате да изключите от вашия живот чувството за безпокойство, правете това, което е правел сър Ослер :
Обградете се с преградки от миналото и бъдещето! Живейте с грижите на днешния ден!
Опитайте се да си зададете следните въпроси и да запишете техните отговори :
1.Често ли се безпокоя за бъдещето, не мечтая ли за вълшебна градина от рози някъде в далечината, зад хоризонта?
2.Не оставям ли от време на време настоящето с неща, имащи място в миналото, отдавна завършени, които не могат да се върнат?
3.Ставам ли сутрин с намерението да “хвана деня” , т.е. да направя максимум възможното за тези 24 часа?
4.Бих ли могъл да се чувствам по-добре, ако живея с грижите на един ден?
5 Кога ще започна да изпълнявам това правилно? От следващата седмица? От утре? От днес?

Дейл Карнеги

„Как да престанем да се безпокоим и да заживеем пълноценен живот”

www.spiralata.net

Коментирай