Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Вашингтон и урок по скромност

washington

В днешно време скромността вече от мнозина не се счита за особена добродетел, а точно обратното – недостатък, който пречи на себеизявата и утвърждаването ни в този динамичен, конкурентен и крещящ свят. Може би имат основание, но в сегашния материал няма да има “за” и “против” скромността, нито бих се наел да отсъждам кой крив и кой прав – това всеки трябва да открие за себе си. Просто искам да споделя с вас една случка, разказана от Петър Дънов в една от беседите му. Историята изглежда съвсем проста и обикновена, но ми направи силно впечатление:

Разправят за генерал Вашингтон, преди да стане председател на Съединените Щати, следния случай. Във време на англо-американската война, като обикалял войниците, видял как един младши подофицер командвал десет войника да вдигнат на раменете си една дълга, тежка греда. Войниците повдигали гредата оттук-оттам, но не могли да я турят на раменете си. Трябвало им една малка помощ отвън, за да изпълнят заповедта на началника си. Подофицерът викал, настоявал да вдигнат гредата. Вашингтон, който бил скромно облечен, се приближил до подофицера и го запитал:

– Защо не помогнеш на войниците?

– Аз съм подофицер! – с достойнство отговорил той.

Като разбрал, че никой не го познава, Вашингтон се приближил към войниците и с тях заедно подложил рамото си под гредата и така помогнал да я вдигнат. След това той се обърнал към техния началник и казал:

– Аз съм генерал Вашингтон. – и спокойно продължил пътя си.


Тагове: , ,

3 Коментара

  1. Много от мениджърите не могат, а и не искат да разберат, че изпълнението на задачите зависи от тях.
    После, когато се закучи нещо се започват едни оправдания, че другите са виновни и т.н.
    Не е лесно да си добър лидер :)
    Скромността е важно качество, макар в днешно време да не е на почит.

  2. Никак не е лесно даже :)

  3. Скромността е чудесно качество, което ценя.

Коментирай