Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Богомилите и силата на мисълта

Днес е модерно да се говори и пише за силата на мисълта, за това, че творческата мощ и потенциалът да сме свободни и щастливи се таят вътре в самите нас, но не би било честно да твърдим същото за мрачните времена на Средновековието.

И който е дръзвал да оспори църковно – религиозните догми е заплащал твърде скъпо – с живота си. Щастливци сред подобни смелчаци са Богомилите, защото пламъците от кладите им разпалват огъня на Реформацията, осветил и изгорил безумието и жестокостта на тъмната епоха.

Но идеята ми не е да правя обзор на Богомилското учение, и за да бъда коректен към заглавието, минавам незабавно към темата.

Степените са им били три – оглашени, верующи и съвършени. Първите, понеже са били главно слушатели, ще оставим настрана и ще се насочим към вярващите и тяхната основна задача – нравствена чистота. Пречистването и себевладеенето са били
основен критерий, за да могат да бъдат избрани и посветени в степените на съвършенството. Защото там се е усвоявала силата на мисълта, често наричана и магия, а боравенето с нея било голяма отговорност и изкушение. Ако не вярвате, спомнете си джедаите. Шегувам се.

Всъщност не се шегувам – тези, които използват енергията за користни и манипулативни цели ги наричат ситски лордове, но всеки има свободата да избере от коя страна на Силата да застане.

Богомилите са насочвали съзнателно умствената си и духовна мощ за въздействие и помагане, както в личен, така и в социално – обществен план.

Но за тази цел мисълта, освен пречистена, трябва да бъде и силна, иначе всичко се свършва с мечтите, а не се явява в материалния свят, както те са искали.

Сред методите, които Богомилите са използвали за пречистване и усилване на мисълта, са:

– Посрещане на изгрева на Слънцето

– Възприемане на природните сили като живи; единство на духовното и материалното

– Музика и свещени песни

– Вегетарианска храна и водене на природосъобразен живот, използване на билки

– Изучаване на различни „тайни” науки

– Молитва и медитация

– Символично и творческо тълкуване на Писанията

– Активно участие на обществената и социална сцена, живот в комуни, братски обяди и вечери и т.н.

– Практикуване на сакрални ритуали и използване на различни магически символи – Пентаграм, Свастика, елипси и концентрични окръжности

– Често ходене в планините, считали са ги за резервоари на жизнена енергия

Радислав Кондаков

Тагове: , , , , , , , ,

4 Коментара

  1. Винаги съм ги подозриал богомилите, да ти кажа. Че са големи джедаи :)

  2. Така е, макар че Божидар Димитров още укрива откритите богомилски светлинни мечове :)

  3. ако имате повече материали за богомилите моля изпратете ми на е-майл .

    Благодаря !

  4. Само 3 от посочените 10 “техни правила” са напълно достаъчни.Не е нужно повече знание ,а проложение.Наистина действат. Част от съвременните ” богомили ” са Л.Толостой . П. Дънов и мн.други.

    успех с приложението :)

Коментирай