Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Великата тайна на успешния бизнес

uspeshen_biznesТова може и да не е велика тайна, но със сигурност е една идея, която искам да споделя с вас. И за да не прозвучи като клише, ще започна малко по-отдалеч.

Най-условно в света съществуват четири обществени строя, които имат чертите на чисти религии. Това са социализъм, капитализъм, милитаризъм и клерикализъм.

Клерикализмът може да свържем с обрядната форма – палене свещи и кандила, кланяне на икони, зачитане на различни предмети и символи, като кръстове, пентаграми, шестограми, всякакви муски, парченца от дрехи и т.н.

Милитаризмът е религия на насилието, тук е важен юмрука, бухалката или пистолета. Типичен пример за неин представител е човек, от чиято уста може да чуете например – “тая държава само със сила може да се оправи.”

Капитализмът и социализмът също с ясни – първият има склонноста да бъде прекалено гъвкав в принците си и да ги изменя спрямо интереса, а вторият си го знаем добре – бронирана и непоколебима вяра в лицемерната Партия.

За да продължа, бих искал да дам пример с кастовата система в Индия. Кастите са били четири – брамини, военни, търговци и занаятчии. Според законите на Ману брамините произлизали от главата на Брахма, военните от неговите ръце, занаятчиите от краката му, а търговците – от стомаха.

Ако продължим със символиката, то имаме: милитаризъм – баща и мъдрост, клерикализъм – майка и любов, капитализъм – деца и истина и социализъм – слуги и правда.

Разбира се, тези четири социални явления могат да се разглеждат и като проекции на съзнанието ни. Всеки от нас пртиежава тези психологически форми и в течението на един ден сме ту „капиталисти”, ту „клерикали”, „милитаристи” или „социалисти”.

По този сложен начин исках да споделя мнението си, че за да бъде един бизнесмен наистина успешен, той трябва да се ръководи от принципа на истината, или казано с простички думи – да бъде честен и коректен, както и да не споделя мнението, че в рекламата трябва да има доза лъжа.

И за да донесе щастие на създателя си, за един бизнес трябва да е ясно (пред закона) откъде, по дяволите, се е взел първият милион. Обратните примери в нашето общество са твърде много, видяхме каква е съдбата на всякакви мутри, перачи, играчи и тем подобни – рано или късно ги чака куршум, затвор или отвличане.

Радислав Кондаков

Тагове: , ,

4 Коментара

  1. това е много инересно и аз съм заинтерсован.

  2. Кратко и ясно. Харесва ми извода. Единствената ми забележка е, че социализма е представен повърхностно. Личи предрасъдък и опит за маниполативност почиваща на сгрешена основа.

  3. Хех, точно опит за манипулация не е имало :)

  4. Полезна информация но според мен няма тайна.

Коментирай