Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

По-важно е как мислиш, а не колко си техничен

20 принципа на карате

Въпреки че съм хипер техничен, не върви да се отрека от собственото си заглавие. То не е и много собствено, защото са думи на Гичин Фунакоши – създателят на Карате До. Както и да е, цялата работа със заглавието и техничността, а и с мисленето, е заради илюстрацията на този карате принцип. Може и да не ви хареса, ама аз все пак ще си я публикувам:

Сред учениците на прочутият майстор на меча от XVІв. Цукахара Бокуден бил мъж с извънредни технически умения. Докато си вървял по улицата, този ученик минал покрай плашлив кон, който внезапно хвърлил къч към него, но той пъргаво извъртял тялото си, за да избегне къча, и така се отървал без нараняване. Минувачите, които станали свидетели на случката, казали: „Той наистина заслужава да бъде наричан един от най-добрите ученици на Бокуден. Бокуден сигурно ще му предаде тайните си, ако няма някой друг.”

Но когато Бокуден чул за инцидента, той бил разочарован и казал: „Погрешно съм го преценил.” След това го изгонил от школата.

Хората не могли да разберат Бокуден и решили, че нищо не могат да сторят, освен да вият как самият Бокуден ще реагира в подобна ситуация.

За да направят този опит, те вързали един извънредно злонравен кон за каруца на пътя, по който знаели, минава Бокуден. Тайно наблюдавайки го отдалеч, те с изненада видели, че Бокуден избягнал коня като преминал по отсрещната страна на пътя.

 

Източници:

„Двайсетте ръководни принципа на карате” изд. „Изток-Запад”, 2006.

Тагове: , , , , , ,

Коментирай