Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Дзен понеделник

Зен камъни

Знанието

Три пеперуди, долитайки до горяща свещ, започнали да разсъждават за природата на огъня. Първата, приближавайки се до пламъка, се върнала и казала:

-Той свети.

Втората долетяла по-близо и, когато се върнала, казала:

-Той изгаря.

Третата, долитайки съвсем близо, влязла в него и не се върнала. Тя научила това, което искала да узнае, но вече не можела да го съобщи.

Получилият знание се лишава от възможността да говори за него, затова знаещият мълчи, а говорещият не знае.

Цената на щастието

Една утрин, когато Хинг Ши се разхождал с учениците си в градината, към него се приближил млад човек. Смутено той приветствал учителя и после попитал:
-Учителю, силно обичам едно момиче и нашите родители са съгласни да се оженим, но аз съм изпълнен със страх и съмнения.
-За какво се безпокоиш и от какво се боиш? – попитал Хинг Ши.
-Боя се да не се разочаровам от нея, от семейния живот…аз не мога предварително да знам дали постъпвам правилно, – отвърнало момчето.
-Връщай се в къщи и се ожени за това момиче, ако я обичаш и ако любовта ви е взаимна, – отвърнал Хинг Ши.
Младежът поблагодарил и си тръгнал, а един ученик попитал:
-Кажете, Учителю, защо посъветвахте младежа да се ожени, след като той се бои от разочарования? Нима не трябваше да го посъветвате да отложи за известно време сватбата?
-Разсъждавайки така, ти забравяш, че разочарованието е твърде ниска цена за възможното щастие, – отвърнал Хинг Ши, усмихвайки се.

Пръстенът

Един император извикал мъдреците си и им казал да му изработят пръстен, на който да гравират надпис, който да му помага в трудните моменти и да му напомня в добрите за тяхната преходност.
Дълго умували мъдреците и когато накрая красивият пръстен бил готов, на него пишело: “И това ще мине”.

Рибите

Веднъж Джуан и негов приятел се разхождали по брега на реката.
– С каква наслада си играят рибите във водата! – възкликнал Джуан.
– Ти нали не си риба? – попитал приятелят. – Откъде знаеш дали рибите се наслаждават на играта си във водата или не са наслаждават?
Джуан отвърнал:
– Ти нали не си аз. Тогава откъде знаеш, че не знам дали рибите се наслаждават на играта си във водата.

Източник е Zen Temple, прекрасен сайт, който си струва да се чете редовно.

Тагове: , , , ,

8 Коментара

 1. Радо, много ми допаднаха тези приказки. Благодаря ти! :)

 2. Много интересни неща радвам се, че винаги има нещо интересно за четене

 3. Благодаря,Ради,чудесни притчи! Знаем само тази за пръстена,но не винаги успявам да я прилагам.Човек се лишава от доста неща,ако не опитва-може да изгори,но може и да се закали…

 4. Коментар на Димитър Кръстев на четирите притчи
  Знанието
  Кому е нужно знание, за което не може да разкаже? За собствена употреба? А в случая с третата пеперуда, какво е знанието, след като знаещият е унищожен? С какво точно го ползва?
  Смисълът е друг! Притчата иде да покаже, че ако искаш да предадеш истинското знание на другите, трябва не да разказваш за него, а да ги поставиш на пътя, който ще ги изведе право там. Тогава те ще го преживеят лично. И това е така защото има два вида отговори – интелектуални и екзистенциални. И не може да се отговори на екзистенциален въпрос по интелектуален начин. Но може да се създадат необходимите условия, в които човекът да получи отговора, като го преживее. И ако теоретично си представим, че третата пеперуда се е върнала ( доста опърлена) и другите две са я попитали като какво е да си в пламъка на свещ, тя пак е нямало да може да им обясни преживяването си, но е можела да каже – влетете право в него и ще разберете!
  В светлината на съвременното познание може да заявим, че втората пеперуда е имала достатъчно знание, за да разбере какво представлява пламъка и без да влиза в него. И ако първите две пеперуди срещнат четвърта пеперуда, която се интересува от пламъка и те й предадат своята опитност, няма да е необходимо тя да се доближава опасно близо до него, за да узнае. Това се нарича приемственост на знанието и на него се базира цялата човешка еволюция!

  Цената на щастието
  На мястото на Хинг Ши бих казал на младежа следното:
  – Хубаво е, че се обичате с това момиче, но не те съветвам да се ожениш за нея, докато в душата ти има страх от разочарование в бъдеще! Според съвременните изследвания на човешката психика, човек си доказва това в което вярва или това, от което се страхува. Освен това помни последните чувства, които са го завладели. Следователно, ако ти се ожениш за нея, рано или късно ще се разочароваш, за да оправдаеш страховете си. И тогава чувството ти на разочарование ще заличи предишното ти щастие и ти ще си кажеш: «Прав бях като се страхувах да се оженя за нея!» И от гледна точка на настоящото си разочарование, предишните преживени щастливи мигове ще ти се сторят слаби, малобройни и невзрачни.
  Така че влез в женитбата само с любов. Но ако още има страх – не влизай!

  Пръстенът
  Хубав надпис, добро поучение, обаче инструкциите за ползването му са непълни!
  След като мъдреците са го направили е трябвало да инструктират императора да поглежда пръстена САМО когато се чувства зле! А когато се чувства прекрасно, е по-добре да не поглежда надписа. Защото винаги да е пред очите ти този надпис «И това ще мине» означава да омаловажаваш както лошото така и хубавото в живота си и е сигурна рецепта, водеща към безразличието и депресията! Истинската мъдрост е да се асоциираш към прекрасните си преживявания и да съумяваш да се дисоциираш от неприятните, като си припомняш например, че са временни! Или да си извадиш съответните поуки, така че да не повтаряш грешките си в бъдеще.

  Рибите
  Тук Джуан се проявява като ловък демагог, защото се изплъзва като риба и фактически не дава отговор на въпроса на своя приятел. Защото неговият приятел може и да се съмнява, че някой може да разбере дали рибите се наслаждават след като самият той не е риба и след като това е така, той се интересува кой е другият начин, по който Дуан е узнал, че те се наслаждават. Затова аз бих попитал пак Джуан:
  – Вероятно знаеш, щом твърдиш, че рибите се наслаждават, но понеже не си риба, как точно го разбра?

 5. Подтикват към размисъл тези притчи. Добър подбор!

 6. Благодаря :-)

 7. мНОГО МИ ХАРЕСА КОМЕНТАР НА ДИМИТЪР КРЪСТЕВ! БРАВО, МНОГО МЪДЪР ЧОВЕК.

Коментирай