Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Моите уловени прекрасни мигове

снимки

Тази публикация вижда бял екран по покана на fotoprint.bg, или казано по друг начин – Дигитален център “Фотоленд”. На света има две категории хора – които могат да снимат, и които си мислят, че могат да снимат. Общото между тези две древни раси е, че се чувстат еднакво добре пред запалената камина, сгрени от пращящи съчки, които никога няма да станат икебана, кехлибарена течност и хубави спомени. А хубавите спомени, не знам дали стават по-хубави, но стават по-спомени благодарение прекрасните малки създания, наречени снимки.

Тук ни идва на помощ и Ст. Крумов със съвсем уместния въпрос “Какво трябва да знаем за фотоснимките?”

Ето и неговия интригуващ, 51 годишен отговор:

Наред с дописките и репортажите много от нашите дописници, кореспонденти и сътрудници често ни изпращат и фотоснимки.

Снимката е едно хубаво средство за показване и поощряване на първенците. Редно е обаче да кажем, че много от предлаганите снимки от нашите дописници и сътрудници не отговарят на най-елементарните изисквания. А кои са тези изисквания?

Първо, всяка снимка трябва да бъде ясна, с рязко очертани линии (да бъде на фокус). Освен това, в нея трябва да има мотив, т.е. да се уточни какво искаме да покажем. Нашето желание, например, е да покажем усърдието на дадено звено в окопаването на царевицата. В този случай непременно трябва да снимаме хората от звеното по време на работа, и то не изкуствено нагласено да работят, а естествено, на самата нива. Тук някой може да възрази, че същото звено може да се снима и през време на почивка. Да, може. Но тогава темата (мотивът) на снимката се променя.

Друго важно условие, което трябва да се спазва, е позирането да бъде естествено. При снимането на повече хора не трябва да се допуска едни да работят, а други да гледат в апарата.

Много от нашите сътрудници ни изпращат снимки, направени на първенци – кравари, овчари, птицегледачи и други заедно с животните, за които се грижат те. Това е хубав стремеж. Обаче лошото е, когато човекът остане на заден план, а напред излезе животното. Задачата на фотосътрудника е да покаже на преден план човека.

Друга слабост, допускана от нашите фотосътридници е тази, че те правят снимките от много голямо разстояние. Това налага после увеличение на снимката при копирането, вследствие на което се получава разсейване и снимката става безфокусна.

Често фотосътрудниците не полагат достатъчно грижи за подбиране на задния фон на снимката. Това е сериозен пропуск. Фонът, както задния, така и предния, оказват голямо влияние за качеството на дадена снимка. Това много важи за снимките правени на открито. В много случаи задният фон е претупан, неспокоен, а това дразни окото и отвлича вниманието на читателя.

За качеството на снимките голяма роля играе и правилното подбиране на осветлението, определянето на блендата и скоростта, определяне на метража и още много други условия, по които ще поговорим в следващите броеве на бюлетина.

След този кратък, но интензивен онлайн курс по снимане, може да си поръчате готовата продукция на хартия от тук. Онлайн.

Използвани източници:
„Дописнически другар”, брой 1 от 1960 г.

Тагове: , , , , ,

2 Коментара

  1. Радислав, благодаря Ви! Страхотна статия! Желая Ви успех, а на себе си пожелавам да съм намерила нов приятел във Ваше лице!

  2. Аз благодаря за хубавата инициатива, успех и на вас! Последното е несъмнено :)

Коментирай