Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

За дядо Добри – предколедно

От почти 2 хиляди години си имам някои резерви към църквата, ама какво значение има, като в случая не става въпрос за нея. И въпреки, че е замесена в репортажа, който ще видите няколко сантиметра по-надолу, в него всъщност става въпрос за един дядо.

Но не Дядо Коледа, въпреки че за храм-паметника „Александър Невски” той се явява именно такъв. Дядото е Добри и идва от Байлово, не от Лапландия. Всеки ден. Да проси, но не за себе си. Вижте, нека бъда откровен – не искам да пиша повече, защото искам да го видите. И няма да ви питам как се чувствате след края на клипа, защото мисля, че знам.


Тагове: , , , ,

16 Коментара

 1. Ами… как да се чувстваме… С всичко, което е събрал и което е дал, дядо Добри е много по-богат от мнозина, които имат стократно повече, но събират само за себе си.

 2. Г ради дядо Добри,не само материални храмове,а и други-невидими-които са в основата на живота.

 3. Благодаря Ти Господи за него и хората като него! И нека имаме сили и смелост да сме като тях!

 4. Боже Господи, прост ни че сме толкова малки и невежи и виждаме истинските светци само когато стане дума за пари. Макар да знаем че съвършенните неща са елементарни. Какви времена …………. истинските светци са вече пред храмовете.

 5. Не, приятелю, не знаеш как се чувствам! Възмутен съм до дъното на душата си! И бих те посъветвал да прегледаш отново своите резерви по отношение на църквата, защото си талантлив и буден човек, а не да се поддаваш на масовите внушения за дарения на храмове! Църквата е една от най-опасните институции поради активното задръстване на мозъците на хората с догми, предразсъдъци, суеверия и обикновени лъжи!
  Дядо Добри, моите уважения към 96-те му години, (но е казано “Не питай старило, ами патило”) е просто един достатъчно зомбиран човечец, за да се превърне в спонсор на отдавна дискредитиралата се църква. Темата е дълга и усещам как ще ме погнат фундаменталисти и фанатици, но аз разполагам с десетки доказателства за нейната вреда! Благодарен съм на този репортаж за да внимавам в бъдеще на кого давам пари.
  Ако трябва да сме коректни, тези пари, които е дарил бай Добри са на десетките милостиви хора, които са му ги дарили на него от жалост и мислейки го за просяк, на когото спасяват живота , без да знаят че му ги дават, за да го канонизират за светец!

 6. @ Димитър Кръстев – изобщо нямам предвид църквата, а това, което този човек прави, ако щеш – годините му, излъчването му, всичко. Той дава на това в което вярва, на това, което за него е добро. Не мисли за себе си, а събира да помогне. Не коментирам обекта, коментирам дядо Добри. Иначе отношението към институцията – църква ми е отрицателно и това съм го писал нееднократно. Остави църквата – виж дядо Добри.

 7. Църквата отдавна съм я оставил. Точно дядо Добри гледам – един човечец, който отдавна е зомбиран и като такъв прави нещо напълно логично! От какво толкова се умиляваш? С тези пари един талантлив, но беден младеж щеше да завърши висше! Щяха да бъдат спасени китове и делфини от хищническо изтребване и т.н. (мога да изреждам цял час!), а бай ти Добри си няма понятие от истински и належащи проблеми за решаване, защото някой някога му е внедрил идеята да дарява пари на църквата! Не намирам нищо интересно, достойно за подражание и умиляващо! Просто един възрастен, наивен и простодушен човечец, който е добре обработен психически и вкаран в нечия кауза! Защо ти е чудно че хората са готови да дадат и последния си петак за това в което вярват? Някои хора са готови да си дадат и живота в името на това, в което вярват – камикадзетата, например. Човек може да вярва в каквото си иска и повечето хора точно това правят, без да се замислят че в истината не трябва да се вярва. Тя се узнава. И точно в това се състои рискът – да повярваш в някоя глупост и след това да обречеш живота си на нея! Тъжно, но факт!

 8. Можем да дебатираме така безкрай. Ти имаш една гледна точка, аз очевидно съм намерил нещо в образа на дядо Добри, което е провокирало и седемте реда под заглавието :)

 9. Естествено, че имаме различни гледни точки и това е чудесно! Така се получава шаренията на живота! Но мен ме интересува не това да печеля дебати, а да търся истината. Затова когато разсъждавам, правя анализи и съпоставки, се ръководя от проверени принципи и закони. Не искам да съм прав, а да бъда правилен, защото отдавна разбрах, че само истината работи за мен. Така че съм благодарен на всеки, който ми каже истината и обори моите твърдения по съответния принципен начин – вземе отношение по моите аргументи и факти, обори ги и предложи съответните аргументи и факти на своите. Ако ние сме търсачи на истината не може да възникне спор, защото вървим рамо до рамо и само се подкрепяме в изследването на света. Разбирам добре, че този сайт не е точно такова място, но все пак е добре че хората могат да си изразяват гледните точки и аргументирани мнения. Всичко това са поводи за размишления и разширяване на хоризонта през който гледаме…

 10. не виждам въобще нужда от даряване за “Александър Невски”, още повече по този начин.
  Но едва ли човека би го разбрал.

 11. Църквата има нужда от други неща, не от дарения(за мерцедеси).
  Не случайно толкова хора не искат да имат нещо общо с нея и нейните доктрини, компилирани с гласуване на различни “вселенски” събори и то и в разминаване със самата Библия!

 12. Ако канонизират дядо Добри за светец, ще имам прадядо- светец! 😀 Е, можеше с тези пари да спонсорира мен, сестра ми и останалите му правнуци да си платим образованието, да учим, без да се налага да работим и т.н. Но, важното е да се чувства щастлив и пълноценен човека. Пък и, той от толкова отдавна се скита, че още от малка престанах да го виждам, като ходихме на гости при родителите на баща ми, надали изобщо знае точно колко правнуци има, да не говорим за имената им.

 13. Ал Булгари – звучи яко, нали :)

 14. Ценностната система на хората може много да се различава . Интересно ми е да го пита някой защо и е на църквата тези пари, да се карат мерцедеси ли?

 15. Отговарям на Ал Булгари и на Observer:
  Защото хората са съчетание от съзнателност и несъзнателност. В несъзнателната част са наблъскани, чрез един невидим продължаващ години процес хиляди информационни схеми (догми, убеждения,

 16. Отговарям на Ал Булгари и на Observer:
  Защото хората са съчетание от несъзнателност и съзнателност. Несъзнателната част се е образувала чрез един невидим продължаващ години процес на внедряване на различни информационни схеми (убеждения, твърдения, хипотези, догми, заблуди, предразсъдъци, лъжи, полу-истини, истини…) Под влияние на този сбироток от информации се оформя определено поведение, тъй като съществува пряка връзка между мислите, чувствата и поведенческите модели. В случая с бай Добри имаме продължително и почти невидимо зомбиране с християнски модели на мислене. Когато този процес поприключи, индивидът започва да действа в съответствие с тях. В по-конкретния случай с Ал Булгари, пропагандата на църквата е изпреварила родителите на бай Добри и е внедрила в главицата му съответните послания. Ако да речем, родителите на бай Добри му бяха обяснили както трябва, че е по-правилно да се погрижи за образованието на децата и внуците си, той щеше да направи точно това!
  Затова бай Добри се грижи за църквата или както Observer правилно забелязва, за облагодетелстването на хора, които отдавна са по-богати от същия този бай Добри!
  Няма да се учудя ако политическата организация, наречена църква, предприеме действия по канонизирането на бай Добри за светец. Към спонсорите трябва да се отнасяме с почитание! Едно време църквата е опрощавала грехове чрез продаването на индулгенции!!! Всичко е възможно за човека, който снася пари!

Коментирай