Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Да се сбиеш за 20 стотинки

20 стотинки

Докато разтоварвах препълнената от хипермаркета количка, до мен на паркинга се приближи мъж на средна възраст, с вид на квартален пройдоха. След като разбра, че не съм правилния човек, от когото може да получи цигара, ме попита дали може да върне количката и да вземе стотинките. Кимнах му утвърдително и той зачака, докато аз лениво продължавах с разтоварването. Но този, почти ритуален процес, беше прекъснат от виковете на новодошъл млад мъж, който пък приличаше на скитник.

– Може ли да взема стотинките от количката?

Озлобен от неочакваната конкуренция, пройдохата се нахвърли върхи него с железния довод, че те са си за него. Скитникът се разпищя, че умира от глад и взе да бута мъжа на средна възраст. Двамата кажи-речи се сбиха и това ме накара бързо да се окопитя от изненадата, че те всъщност се разправят за едни проклети 20 стотинки! Намесих се и разрешихме проблема, но в мен, освен няколкото неразрешени версии за случилото се, остана и горчивия вкус на въпроса: – Те наистина ли имаха нужда от тези 20 стотинки?

Не знам дали искам да чуя отговора.

Радислав Кондаков

Тагове: , ,

25 Коментара

 1. Човек може да стигне до какво ли не за 10-20ст. Тъпото в случаят е, че тези хора могат да вложат труда си в нещо, което умеят и с това да бъдат много по-полезни на себе си и на другите, но някакси, като се отчете, че има и висшисти без работа – изглежда възможностите да правиш каквото можеш са – каквито си създадеш сам – когато не виждаш такива.

 2. Не знам, трудно е да се отсъди…

 3. Трябват им, разбира се. На кого не му трябват? Малко хора могат да се похвалят, че изкарват по 20 ст на минута, което при пълна заетост прави по около 2 бона на месец… Аз едвам се възспирам да не давам пари на просещи деца и старци, макар да съм убедена, че една дребна сума няма да им реши проблемите, ако ги имат, де… В Африка хората са бедни и умират от глад именно заради хуманитарните помощи (не само, разбира се, но И заради тях). И това е факт, известен много отдавна на етолозите.

 4. Браво,че го написахте !.
  От доста време наблюдавам,подобни ситуации,но забравям да си дам мнението.
  Жалко е, но е истина !… Предполагам,че всичко това би се променило,ако управата на големите магазини вземе мерки:
  1.да назначи от персонала,служители,който да прибират количките.
  2.вместо да ни тъпчат пощ.кут. с диплянки и листовки /който изхвърляме веднага/ -да заделят средствата за такива хора. Нека,Те сами да си ги изработват с труд към магазина – изчистване на снега, сортиране на амбалажната хартия, пвц, кашони, органичен отпадък и друго за което се сетят управителите…
  3.Може, чай, кафе през студените зимни дни.да им раздават.
  Често правят презентации – да дават и на тях …
  В началото ще има много,бездомници,алкохолици,който ще досаждат, без работа да вършат…,но постепенно ще се отсеят и ще останат, най-работливите и постояни.Зависи от управата и организацията на работа!?.
  Може би,така ще се избегнат евентуални случки / инциденти / ,който после ще се превърнат в безмислено-излишни анализи и коментари.

 5. @ Ани – сметката ти е вярна, ама тези не приличиха на хора, изкарващи по 2 бона на месец. Иначе си напълно права с хуманитарните помощи и Африка.

  @ Кабак – идеята ти определено е интересна.

 6. ned3.blogspot.com/2009/10/blog-post_28.html

 7. Абе жоро ти с форекса прокопса сега и съвети даваш! Като е скитник кой ще му даде да работи нещо бе! Ходи по цял ден и бърка в кофите – това му е спасението!

 8. Само дано тази история да не се случва в София, Варна или Бургас !!!
  Така са подредени ” Най-добрите за живеене градове в България” !!!

 9. На истина е жалко това, което се случва. Относно изказването на Кабак искам да вметна, че в големите хипермаркети едва ли някой ще им обърне внимание. Защо? Да вземем на пример МЕТРО. За почистването на магазина и площта около него, за събирането и подреждането на клиентските колички отговаря фирма “Василка”, за събирането на хартията и найлоните отговаря друга фирма, която с контейнери извозва събраните хартия и найлони. Така че всичко е организирано там. А тези хорица освен да се прикрепят към някоя квартална кръчма или магазин да чистят и да им дават кашони и шишета и по някой лев колкото да не умрат от глад. Но и това не е решение на проблема. Не съжалявам просещите, защото 90% от тях сами са избрали да живеят така. Мога да ви кажа, че има просяци, които са много по-богати от Вас. Да вземем просещите по черноморието и по-конктретно Сл. бряг, където имам повече наблюдения. Там всяка сутрин 2-3 буса изсипват 30-40 циганки с малки деца и се пръскат по целия комплекс. Една като я попитах, защо не отиде да работи някъде било то камериерка, миячка, чистачка и т.н. отговора беше: “Ми така сме свикнали бе бате!”
  Е как да ги съжалявам? Мога да дам множество примери, но няма смисъл. Отдавна държавата ни се е превърнала в едно голямо гето.

 10. КАБАК, адски си прав/а

 11. @ Nik – случва се именно в София :)

  @ Любо – така е, но тези например не бяха цигани.

 12. Ами те помощите затова са помощи- да се дадат в конкретен случай- пожар, бедствия, наводнение! Еднократно и само на най закъсалите! А не да са источник на препитание, каквато е масовата практика не само у нас. Често съм чувал от възмутени мангали/ и не само/, че им “закъснели” месечните помощи! Те ги възприемат като задължителни доходи. И не си правят труда да свършат някаква работа защото ще вземат за нея малко повече от колкото им дава държавата т.е. ние останалите работещи будали! Само преди 20-тина години същите “мързели” не си и помисляха да откажат работа колкото и неплатена и непрестижна да беше. Защото все някой трябва да чисти улиците , канализациите и т.н. и това не е работа за хора с ценз образование и практически умения по специалноста! Ако всички тези мотаещи се и мрънкащи безделници се хванат РЕАЛНО да си заработват помощите градовете ни/ пък и селата/ нямаше да приличат на кочина!!!

 13. Така е, помощите не са трайно решение.

 14. За съжаление такива хора винаги е имало и винаги ще има. КАБАК предлага да им се предложи работа, но според мен, те няма да я приемат. Сигурна съм, че имат възможност да си намерят и сами, но те не искат да работят. По-лесно им е да живеят така. Ние сме склонни да гледаме на тях като на себе си и да смятаме, че външни обстоятелства ги принуждават да изпаднат дотам, че да се бият за 20 ст., но според мен причината е в тях и мързела им. Колкото и да е свито предлагането на работа в момента, можеш да си намериш каквато и да е и да си осигуриш поне минимални средства за живот.
  А често, ако се разровиш в миналото на такива хора, се оказва че са имали и средства, и положение в обществото, но са ги прахосали. Другите, които животът наистина е ощетил, не се демонстрират.

 15. Предложението на Кабак не е особено добро, освен може би т.3, но това зависи не от управата на магазина, а от фирмата, която прави презентацията. Все пак управата на магазина би могла да препоръча на фирмите, които правят презентациите да дават по едно кафе, вафла или какъвто е там представяният продукт на просяците от паркинга.

  Защо не е добро преложението на Кабак:
  1.Ако управата на магазина искаше да назначи човек от персонала, който да събира количките, тя щеше да го направи, както е в Метро. Очевидно фирми като Била, Кауфланд и др. са си преценили, че предпочитат варианта с монети. Магазините са си техни, те си решават как да си ги управляват.

  2.На мен листовките са ми много полезни и изобщо не ги изхвърлям веднага. Тъй като средствата ми са сравнително ограничени, внимателно следя къде какви намаления има. Майка ми, която е пенсионерка, също редовно ги преглежда и се информират взаимно с другите пенсионери къде какво има на по-приемливи за тях цени.

  Моето предложение е друго и се базира на модел, който съм виждала докато живях в Йоханесбург и реално работи. Там “просяци” колкото искаш, но нещата са организирани по следния начин:

  1. На паркинга клиентите се посрещат от човек, който носи специална значка или униформа, и им показва къде има свободно място за паркиране по възможност по-близо до входа на магазина.
  2. Докато паркира клиентът, този човек го насочва със знаци, за да не одраска някоя от съседните коли.
  3. На излизане от магазина (още на самия изход) човекът от паркинга поема количката от клиента, закарва я до колата и я разтоварва, като подрежда покупките в багажника. Между другото, подреждат много внимателно – питат има ли нещо чупливо, кое къде да сложат и т.н.
  4. Накрая отново насочват шофьора със знаци как да излезе от паркинга без да одраска околните коли и прибират количките където им е мястото.
  5. Случвало ми се е да изляза от голям търговски център и да не мога да се ориентирам къде точно съм си оставила колата, само казвам модела и цвета и веднага ми показват в коя част на паркинга има паркирана такава кола.

  За цялата тази помощ клиентите дават дребни монети на стойност приблизително от 25 стотинки до левче. Дори някой клиент нищо да не даде, пак ще бъде обслужен на паркинга и то много учтиво.

  Редовно прилагам този модел, когато ходя до Кауфланд и поискат да ми закарат количката. Казвам “Ок, ще ти я дам и дори ще ти дам още 20ст, обаче ти ще ми подредиш покупките в багажника и ще ме насочваш да си изкарам колата, защото съм лоша шофьорка.” Досега не ми се е случвало някой да откаже. Винаги се разделяме с добри чувства, защото аз знам, че не съм си дала стотинките просто ей така, а човекът от паркинга знае, че не ги е “изпросил”, а е свършил някаква полезна за мен работа.
  Проблемът е, че на повечето просяци от паркингите на хипермаркетите изобщо не им идва в акъла, че не е нужно да просят, достатъчно е да ми предложат помощта си, ама не само да ми поискат количката, а наистина да ми помогнат и аз сама ще им дам нещо за възнаграждение.

 16. Боят е станал заради принципа.Ако единият отстъпи, другият остава завинаги там.Борбата е била да се наложи единият като работещ на това работно място. Цигани или не, ние ги правим такива – използвачи и безделници.Но пък всяка държава си ги има.На нас ни правят впечатление, защото сме славяни, трогваме се лесно, съчувстваме,помагаме…И те си живуркат на гърба ни и изход няма.Като попретръпнем, като позабогатее държавата,като можем да ги арестуваме за просия и пр. антиобществени прояви, тогава няма да толерираме дори неволно такива прояви и някои ще се откажат сами. Поне се надявам да е така.

 17. @ Кремена Джорджева – така е, проблемът е сложен и “многопластов”, ако мога се изразя, като осмокласник в час по литература.

  @ N. благодаря и на теб за гледната точка, дано някой, от когото зависи подобно нещо прочете коментарите.

  @ natali – да, може и да е било “борба” за територия, но просто не изглеждаше така. Пред очите ме се дърпаха 2-ма човека и то за 20-те стотинки. Поне така го видях.

 18. Явно и последната “класация” е най-обикновен “PR”, ако мога така да се изразя на една медия а защо … няма никакво значение нито за мен, нито за тези дето се ‘бият” за 20 ст., нито за тези които не живеят в столицата / а и не искат / . Жалкото е ,че повече от милион хора са принудени да работят и живеят там и през последните 20 години не се прави нищо по-различно това да се промени. Т.е. , да се направи така, че независимо ,къде се намираш в България, да можеш да работиш и живееш нормално.
  Този проблем с количките е отдавна решен по света / както и тук в Калифорния/ , където има хора от всички краища на света, включително много бедни и много богати. Тук количките се взимат свободно и всеки ги оставя където намери за добре по паркингите на магазините / въпреки , че има определени места и табели да бъдат оставяни на тях / . Паркингите имат охрана и хора на всякаква възраст които събират количките и го оставят на определените места .Много от тях са трудоустроени или с определени заболявания . Но пак за съжаление на тези заболявания не се гледа с добро око в България и хората имат тези хора за идиоти, глупаци, луди… и бог знае какви още , като прехвърлят цялата вина върху тях, все едно , че те са искали нарочно да се родят такива !!! Същите тези хора помагат и на касите , като слагат продуктите в торбичките и помагат на хората да си закарат количките до паркинга / ако желаят да им бъде помогнато / .Така тези хора се чувстват пълноценни и уверени , че и те могат да вършат нещо и не само таова. могат да получават заплата за това, което вече е решение на проблема с безработните, бездомните и всякакви други хора , които обществото в България е “изплюло ” на улицата и само по закон им обръща внимание, най-често около празниците или когато приближат избори .
  А собствениците на големи супермакети в България , не се и стараят да пренесат всичко добро от Европа и Америка и гледат само как да си увеличат печалбата.
  А колко просто и елементарно би било , тези условни 20 ст. да се калкулират в цената на хилядите продукти в магазина и така да се сформира заплатата на хората които да създадат конфорт на купувачите.

 19. Аз съм роден и израснъл в София, и сега тя няма нищо общо с преди. Не, че като град е блестял с някаква твърде особена светлина, но в момента е по-скоро близък до приза “Най-лошият град за живеене в България”. Но наистина, на кой му пука за тая класация?

 20. Не ми се говори за това, каква беше София преди или пък за управление на супермаркети.
  Това, което изкам да кажа е, че възрастният е бил първи на място и елементарната справедливост изисква да не го закачат. Но ние в България не толерираме по никакъв начин справедливостта, а гледаме ние да се наредим за сметка на всички. Докато не се променим самите ние, това ще се случва постоянно и не само за 20 стотинки, но понякога и ей така за нищо. Примери за това-бол.

 21. Макс, така е – първи беше и се беше “договорил” с мен. Това също го отчетох, като се намесих.

 22. Хубаво е, че си се намесил. Ние в България често имаме нужда някой да ни управлява и да ни казва какво да правим и как да го правим, иначе настава хаос.
  П.П. От предишния пост: изкам = искам.

 23. Ами няма как, трябваше да се намеся.

 24. Според мен отношенията между хората ще продължат да се ожесточават. Причината е, че ние (човечеството) сме доказали, че сме неспособни съзнателно сами да ограничим броя си до оптималния за възможностите на планетата при запазване на определени нива на потреблението на ресурси или да се свиваме в потреблението. Следователно конкуренцията между хората за ползване на блага/ресурси се и ще се засилва, а от там – и средствата за борба помежду им ще стават по-нецивилизовани. Ще намаляват чистата вода, плодородната земя, незаселената/незастроената земя. Не знам защо Слави Трифонов е инвестирал в голямо количество земя (инфо от вестник), но в дългосрочен план (може би 2 човешки живота) това е съвсем нелош ход.
  Световния океан ще продължим да замърсяваме, защото няма кой да ни спре. Глобалното затопляне няма да спрем, защото не сме в състояние да се откажем от досеганите си придобивки – електричество, автомобили, климатици, отопление. А и се разраства населението. Когато конкуренцията между индивидите нараства, закономерно е хуманността и моралът в отношенията (мерилата за човечност) да намаляват.
  С хората, заети с бизнес, нещата също стоят така. Морално ли е рекламите да заблуждават за наличието на липсващи чудодейни свойства на продуктите или да се изучават начините за въздействие върху човешката психика с цел да се постигнат по-високи продажби на даден продукт ? “Жертвите” им едва ли биха били съгласни, ако си даваха сметка за това. Някой защитава ли правата им(ни) ? Не.
  Даже самите бизнесмени, които ползват съответните много добри специалисти по маркетинг/реклама/пъблик рилейшънз, в последствие стават сами жертва на същите похвати, приложени за друг вид продукт/услуга/личност, защото сами ползват същото информационното пространство, което са замърсили.
  Всъщност убиването на морала и хуманизма (дори индиректно, чрез лицемерно заобикаляне и предоставяне на ползи за обществото, заобикаляне на общи правила, защото определени хора са по-специални), ми се струва, че в дългосрочен план ще изиграе лоша шега на онези, които го вършат с цел да им върви бизнеса, т.к. в даден момент ако бъде нарушен социалният мир, те (или потомците им) ще бъдат затворници в създадени от тях крепости, които да ги пазят…..Все още отношенията не са се изострили до такава степен, но смятам, че това предстои ако не се вземат мерки от …..(кого?)
  Ако си заравяме главите в пясъка и си мислим, че някои неща не съществуват, защото не ги виждаме, те няма да изчезнат….
  (you`ve been warned)

 25. 20 ве пак са си пари мака ри стотинки, но имайки предвид живота който се води и бедността сега 20 стотинки утре пак и може да си купиш някакъв промоционален хляб в по големите магазини които предлагат за около 50 стотинки и ето така може да се направи сметка колко са в действителност тези пари за някои хора.Статията ви е страхотна и се радвам че ни пишете.Все пак както става дума и по горе принципа си е принцип дали 20 стотинки или 20 лева парите са си пари.Много е глупаво как седят и чакат тези стотинки от количките все пак никой не им е длъжен да им дава, пък и като знам че ги принуждават и какво ли не ги заплашват изобщо не искам да имам достъп с тях.

Коментирай