Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Из “The Dark side of the Force” или фактология на бедността

Всъщност, важното е, че с мантията на сухата статистика, наречена “факти за бедността” са покрити живи  хора и деца. Важното е, че зависи от нас – човеците,  да направим нещо по въпроса. Или поне да опитаме. Какво, как и дали – може би  всеки  трябва да си отговори сам. Или поне да се запита.

Това е една малка част от въпросните факти. Съкратен преразказ, тежък за четене:

Поне 80 % от човечеството живее с по-малко от 10 $ на ден.

Според УНИЦЕФ, дневно умират около 22 000 деца от бедност.

Близо 1 милиард души не могат да четат и пишат.

Около 1.1 милиарда души от развиващите се страни имат затруднен достъп до вода.

Около 12 % от населението използва 85 % от водните ресурси.

Милиони жени губят по няколко часа на ден за осигуряване на вода.

В света има 2.2 милиарда деца, като 1 милиард от тях живеят в бедност. Всяко второ дете.

През 2003 г. умират 10,6 милиона деца, преди да са навършили 5 години. На този фон, фактът че 121 милиона деца остават без образование, меко казано –  бледнее.

640 милиона деца живеят без нормален подслон, а 270 милиона нямат достъп до здравни услуги.

1.6 милиарда души живеят без достъп до електричество.

След изброеното, сами разбирате как изглежда сумата от 780 милиарда долара, похарчена за оръжия през 1998 г. За същата година – 155 милиарда долара за алкохол и цигари в Европа и 400 милиарда за наркотици в световен мащаб.

Използван източник – тук . Преводът и селекцията са свободни, творчески   и сигурно леко некадърни, но това не е най-същественото.

Всъщност, не е добре да се взираме в сянката и да сме против бедността, а ЗА нормални условия на живот за децата и ЗА разумни и хуманни инвестиции. Защото, парите, които се въртят и наливат в оръжейната индустрия, наркотиците, алкохолът, цигарите и част от химическата промишленост надали могат да бъдат класифицирани така. И защото, тази статистика рисува всичко друго, но не и стабилно и хармонично общество с бъдеще.

Радислав Кондаков

Тагове: , , , , , ,

8 Коментара

 1. Радо, стабилното и хармонично общество с бъдеще все още е химера за човечеството. Много хляб имаме да хапнем още, за да се преборим с егото на човеци :) Може би дори няма да можем :(

 2. Радо, тази кауза е прекалено всеобхватна, за да може да се направи нещо по нея.

  Освен това мисля, че подобни призиви могат да са в пъти по-успешни, ако се наблегне на позитивното, а не на негативното.

  Пример: повечето кампании за помощ избират някое негърче с подут корем, цялото нахапано от комари, и разкривено от плач лице. Инстинктивната ми реакция (хайде разкъсайте ме сега!) е да извърна глава, защото се стряскам.

  Ако обаче видя плакат с едно хубаво усмихнато детенце, ще ми се иска да го погледна няколко пъти, да му се порадвам. И ако под хубавото детенце има апел “Помогнете ни да има повече такива деца” (примерно), с удоволствие ще се включа.

 3. @ Макс – така е твърде далеч изглеждаме от подобно общество, но – пък всичко е възможно. Кой знае… :)

  @ Лични финанси – Разбира се, не е по силите на един или няколко човека да се справи с подобен проблем, имам предвид всеки да започне от нещо съвсем малко. Дори с една мисъл (да, знам какво ще кажеш :) ).
  Хм, за кампаниите и аз мисля така.

 4. Добре, няма да го казвам тогава :) Радвам се, че сме на едно мнение за кампаниите.

  Много по-трудно е да направиш каквото и да било, когато целта е формулирана “Да помогнем на децата на България” (примерно). Докато ако е “Дайте две дрешки и две играчки за децата от град…” вече е много по-лесно :) Това имах предвид за всеобхватността. Иначе да, все отнякъде трябва да се почне.

 5. Здравей, Радо,

  Поздрави за статията. Единственото негативно, което виждам в нея е човешкото отношение към себеподобните, изразено чрез потресаващи и реални факти. Мисля, че идеята на Радо е не само да ни информира за лошите страни, но да ни покаже хубавата страна на нашия живот, а тя е, че ние макар и с всичките си житейски несполуки и нашенски манталитет, сме големи късметлии. Имаме нещо повече от 80% от населението, имаме достъп до много услуги, вода, ток, храна. Имаме себе си в един по-добър свят. Е, разбира се, че има още какво да се желае, но може би с времето и това ще стане 😉 Може би трябва да бъдем поне малко благодарни и щастливи за това което имаме, а за други е фантастика и фикс идеи.

  Поздрави на всички!

 6. @ Владимир – Благодаря ти! Всъщност да, българите сме големи късметлии, въпреки че не го осъзнаваме и че изглежда точно обратното…

 7. Радо, с всеки прочетен ред от теб, все повече ме кефиш! Мисля, че ако си готов за конкретни действия, е време да се срещнем, за да ти кажа докъде съм стигнал с намирането на решения именно на поставяните от теб въпроси за бедността, за плащането за прегръдка, за богатството и човешкото разпределение на ресурсите и т.н. И то на практични, приложими решения. Проблемът е, че са неприложими от един човек. През последните години се наслушах на хубави фрази, добри пожелания и засвидетелствания на загриженост, но никакви реални, измерими и практични действия.
  Предложението ми е следното: само в рамките на 20 минути, с една проста схема ще дам отговора на въпросите и за локалното и за глобалното решаване на човешките проблеми. (Знам как звучи, но е факт – да, без да преувеличавам заявявам, че знам отговора за причините на цялата човешка драма и съответно решенията за повишаване качеството на живеенето!)
  Нямам нищо против и да се съберем и повече хора, така ще спестим доста време. След това, ако нещо не е ясно, отговарям на всякакви въпроси. И АКО всеки един е вътрешно убеден, че това са начините, започваме да действаме. В най-лошия случай ще имаме храна за размисъл и ще се запознаем с други, социално мислещи хора.
  Аз ще намеря мястото, което ще е със свободен вход.
  Ето, за всеки случай и моите телефони:
  0888 71 17 87
  0876 19 58 53
  Димитър Кръстев

 8. Димитър, благодаря. Ще се свържа с теб малко по-натам, че в момента, за съжаление, съм претоварен.

Коментирай