Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Едно покъртително писмо…

Васил Левски

Редакция – 20.05.2011: Истинският автор е Златина Великова, вижте коментара по-долу за повече детайли.  Оригиналната публикация е запазена.

Че народът е беден – беден е, че кризата отнесе “стълба” на икономиката ни – безумното строителство – и това е факт. Тъжното е друго – как вижда България едно талантливо момиче на име Таня, ученичка в 11 клас. Прочетете и преживейте писмото й към Васил Левски, което не може да се коментира – силните неща не се нуждаят от коментар. Той ще е твърде блед за да се види. И все пак се надявам дъщерите ни да пишат други стихове – изпълнени с радост, а не с болка. Някой ден…

Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб!

Добре си ти. От там не виждаш… съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките, които днес не раждат.

Стариците край кофите за смет.

Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове.

Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве.

На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми.

Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори.

…Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст.

Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.

Писмото е получено от Кристина НачовскаТагове: , , ,

8 Коментара

 1. Автор на стихотворението “Писмо до Левски” съм аз-Златина Великова.Не съм ученичка. Стихотворението е писано през 2002 година, но явно е актуално и сега. А това момиче Таня явно го е ползвало-твърде некоректно- като начало на есето си. Стихотворението е публикувано в книгата ми “Живея като чучулигите”, която излезе през 2006 година. Има го в литературните сайтове “Хулите” и “Буквите” и на много други места.

 2. Златина, благодаря ти за информацията и те поздравявам за стихотворението. Ще коригирам и текста в публикацията.

 3. Тогава редактирайте самата статия и променете частта: “… едно талантливо момиче на име Таня, ученичка в 11 клас.”
  Из различни сайтове този стих се разпространява некоректно с името на Таня, понеже почти никой не чете, а само копира и пейства.

 4. БЯХ МНОГО УЧУДЕНА, ЧЕ В ДНЕШНАТА НЕГРАМОТНОСТ НЯКОЙ УЧАЩ Е ВЪЗМОЖНО ДА НАПИШЕ ПОДОБНО СТИХОТВОРЕНИЕ.
  НО ТОВА ДРАСТИЧНО ПОКАЗВА ГОЛЯМАТА НЕГРАМОТНОСТ – ЧЕ ПРЕПИСВАЙКИ И ПРИСВОЯВАЙКИ ТВОРБА ДОРИ НЕ ЗНАЕШ, ЧЕ ТОВА Е ПОДСЪДНО, ЗАЩОТО Е АВТОРСКО ПРАВО.

  ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ОНЕВИНЯВА В СЛУЧАЯ КРАЖБАТА Е, ЧЕ МЛАДИТЕ РАЗБИРАТ КАК МОЖЕ БЪРЗО ДА РАЗПРОСТРАНИШ ЕДНА ВЕЛИКОЛЕПНА ТВОРБА, КОЯТО ВЕРОЯТНО НЯМАШЕ ДА ПРОЧЕТЕМ, НИТО ДА СТИГНЕМ ДО СТИХОВЕТЕ НА ПРЕКРАСНАТА ПОЕТЕСА ЗЛАТИНА ВЕЛИКОВА.

  ТА НА ПРЕПИСВАЧКАТА ДЪЛЖИМ ЕДНА БЛАГОДАРНОСТ, ЧЕ ОТКРИВАМЕ ЗЛАТИНА ВЕЛИКОВА,
  НО ЗНАЙ МИЛО ТАНЧЕ, МОЖЕ ДА СИ ДОБРА ЧИТАТЕЛКА, КОЕТО Е ПОХВАЛНО, НО НЕ Е НУЖНО ДА ИМАШ МИНУТА СЛАВА НА ЧУЖД ГРЪБ.

 5. ще вкарате 11 годишно дете в затвора…

 6. не 11-годишно, а в 11 клас…

 7. Eдва ли таня се е замисляла за авторско право ,въпроса е че текста и е харесал защато е разбрала за кокво иде реч и го е побликувала та да го четат повече хора,което пак е показател че дори полу грамотното поколение не одобрява действителноста ни.

 8. ПЛАГИАТСТВОТО е претенцията за авторство на произведение, което в действителност е създадено от някой друг. Макар не винаги да е свързано с нарушаване на авторско право, плагиатството обикновено се смята за осъдително. От латински понятието “плагиатство” означава претенцията за авторство на статии, произведения, книги и др. които в действителност са създадени вече от някой друг. Така плагиатът публикува чужда творба или част от нея под свое име. По този начин, той започва да придобива лични, незаслужени облаги от това. В повечето страни, плагиатството се наказва според наказателните им закони. В България според сега действащият наказателен кодекс по Чл. 173 ал. 1 плагиатството, издаването или използването под свое име или псевдоним на чуждо произведение на науката, литературата и изкуството или значителна част от такова произведение се обявява за престъпление.

Коментирай