Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Болен здрав носи

здравеопазване

Този материал е провокиран от какво ли не – и лични и чужди тегоби, но не това е най-важното. Текстът не се отнася до съвестните и компетентни доктори, които лекуват и се отнасят човешки. Те не са малко. Аз самия познавам мнозина, а още повече не познавам. Всъщност те са повечето, но сега статистика няма да правим.

Този материал не е и за лекарите-бизнесмени, които поставят материалния интерес пред някои други ценности, но все пак са коректни и се старят да прилагат адекватни мерки, и да те лекуват от това което си болен.

Иде реч за една малобройна, но особено активна категория люде, които макар и замъкнали медицински дипломи, не могат да се нарекат лекари. Тези типове с лека ръка назначават изследвания, операции и медикаменти, тотално различни от тези, които трябва, но които винаги имат нещо общо помежду си – скъпи са.

Скъпи за всички, и като пациенти, и като финансиращи Здравната каса, която е мистериозен непресъхващ извор, който още дава щедро, но не винаги на когото и когато трябва.

Но трагедията понякога не е просто финансова, а съвсем човешка – заради съзнателно сгрешеното лечение, някои плащат с ръката си или друг ненужен орган, втори се прощават със здравето си, трети – дори с живота си.

Всъщност с тези двадесетина реда не искам да ровя из боклука, а да отправя апел:

Към всички лекари: не толерирайте и не прикривайте подобни хора, защото те не са ви колеги.

Към някое Министерство, може би на Здравеопазването: ударете едно рамо на пациентските организации, вместо да ги натискате с крак в блатото.

Към обществото, демек към всички нас: нека сигнализираме за некоректните здравни работници, а не просто да се възмущаваме пред чашата жълта ракия. Защото те не са мафия, а отделни далавераджии, с които можем да се справим.

Тагове: , , , , , , , , ,

1 Коментар

  1. не са мафия, мафията е в насадените и придибитите изкривявания в този изчезващ народец, изчезващ поради непосилното бреме от изкривявания несъвместини със съвременното развитие на обществата

Коментирай