Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Явлението Джак Уелч

Бившият генерален директор на General Electric Джак Уелч е роден през 1935 г. в Масачузетс, в семейството на кондуктор и домакиня. Става инженер в Масачузетския университет и през април 1981 г., на 45-годишна възраст, застава начело на General Electric. Управлява гиганта цели 20 години и под негово ръководство компанията реализира ръст от 364%. След като напуска ръководството на фирмата през 2001 г., Джак Уелч се отдава на писането на книги и разкрива своите безценни тайни.

Според много хора, Джак Уелч е признат за най-влиятелния американски топмениджър в края на XX век.

Наистина, оригиналните му и изключително успешни инициативи, като глобализация, Six Sigma, съкращаване на бюрокрацията, разширяване на пазарите чрез подобряване на услугите и електронната търговия, превръщат GE в една от най-динамичните и същевременно устойчиви корпорации.

Или както казва Майкъл Айзнър, Президент и Главен изпълнителен директор на Walt Disney Company:

“Джак Уелч придаде нов смисъл на екипното лидерство. Той пое един промишлен гигант и благодарение на своя ум, сърце и душа го превърна в промишлен колос.”

Предлагаме ви избрани цитати от този изключителен мениджър и бизнес лидер:

Честността е ключ към успеха.

Промени се преди да се наложи.

Бъди прям с всеки.

Ако нямаш конкурентно предимство, не се конкурирай.

Бюрокрацията задушава. Неформалността освобождава.

Първо хората, после стратегията.

Арогантността е убиец, прекомерните амбиции често имат същия ефект.

Никога не се разделяйте със собственото си аз, дори когато ви предлагат страхотна служба в страхотна организация!

Аз никога не съм имал два плана, основен и резервен дневен ред. Винаги съм действал по един-единствен начин – директния…

Контролирай съдбата си или някой друг ще го направи.

Да си главен изпълнителен директор (ГИД) означава да си луд! Всъщност тази дума е слаба: в ума ми изплуват още много определения – превъртял, див, бесен, шантав… В постоянно движение, обладан от маниакална страст към работата, среднощни заседания, невероятни приятелства, хубаво вино, празници, страхотни игрища за голф, важни решения в големи игри, кризи и натиск, удари отвсякъде, няколко точни попадения, опиянението от успеха, болката от провала…

Това е положението! Плащат ти луди пари, но реалното заплащане е удоволствието от играта.

Използвани източници:

„Джак: Направо от сърцето”, Издателство „Класика и стил”

http://www.brainyquote.com/

4 Коментара

  1. “В постоянно движение, обладан от маниакална страст към работата, среднощни заседания, невероятни приятелства, хубаво вино, празници, страхотни игрища за голф, важни решения в големи игри, кризи и натиск, удари отвсякъде, няколко точни попадения, опиянението от успеха, болката от провала…”

    Пропуска да отбележи, че няма и секунда личен живот, лична свобода и всъщност е идеалния продукт на съвременния мениджмънт – сливане на служебното с личното – във всяко едно отношение.
    Не, благодаря.

  2. Да, сливане на служебното и личното. Тук интересното е кое е първичното – дали човек наистина обича работата си дотолкова, че тя да му е част от личния живот или има толкова много работа, че е решил да я “обикне”, за да стане по-търпима. При Джак Уелч може би е първото, но всеки трябва да прецени за себе си.

  3. Странно защо никой не коментира сериозни неща…Ако беше нещо за Николета Лозанова, Златка, Ивана, П.чка засмяна щяха да се излеят километри простотия и идиотщина.

  4. @ VN – за съжаление си прав…

Коментирай