Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

За счетоводството, собствената модна марка и успеха на един млад българин на Острова. Интервю с Ивайло Серафимов

Ивайло Серафимов

Днес ще ви представим един млад българин, който не се отказва от своите мечти и успешно покорява модните върхове на Острова. И не само там. Млад българин, който работи здраво, мисли позитивно и твори красота – с две думи: Ивайло Серафимов.

В. Няколко думи за теб? С какво точно се занимаваш?

Казвам се Ивайло, на 30 години, моден дизайнер. В момента живея в Лондон, откъдето управлявам своята марка за дамска мода YVAILO(колко нарцистично). Като спомена „твори красота”, много ми се иска да вярвам, че успявам да се справям с тази задача успешно, така че благодаря за комплимента.

В. Защо избра Великобритания?

Стана съвсем случайно. Дойдох, след като записах магистратура по моден маркетинг. Още помня ярко първия ден, когато излязох от метрото и погледнах нагоре – сиви облаци, кръжащи ниско над сградите. Тогава ми се стори уютно, докато не опознах града. Сега знам, че за дълготрайно живеене това не е моето място. Прекалено е скъпа цената, която човек плаща, за да живее в такъв мегаполис.

В. Ти си завършил счетоводство? Как от сухия свят на числата се озова в приказката на модата и дизайна?

Беше голяма изненада за семейството ми, след като рязко обърнах гръб на работата си и счетоводната къща, която тъкмо бях основал. Трябва да се има предвид, че счетоводство е специалността, която завърших и в гимназията, и в университета, при това с отличен успех, така че от мен се очакваше кариерата на един преуспял икономист. Но е изключително важно, за да бъде щастлив човек, да работи това, което истински му доставя удоволствие. Аз определено не бях. Така и дойде внезапното решение за Лондон. Пет години по-късно мога да кажа, че съм си намерил мястото като реализация. И никъде вече не е лесно, както преди, но прави разлика, това да си гледаш часовника, за да си тръгнеш и в това да не си разбрал колко бързо са се изнизали часовете, улисан в работа.

yvailo

В. Имаш собствена марка YVAILO. Можеш ли да ни разкажеш повече?

YVAILO е проект, който беше замислен веднага след магистратурата ми тук, но се реализира късно и сякаш точно навреме, колкото и да прозвучи странно. Стартира през 2012 г. без ясна представа какво искаме да се случи(YVAILO се управлява от двама), къде да се наредим, какво различно можем да покажем на модния свят. Две години по-късно мога да кажа гордо, че концепцията за YVAILO е кристално избистрена. YVAILO е СМЕЛОСТ, защото имаме свободата да правим нещата по нашия начин, с коренно различна тематика за всяка колекция. В YVAILO има и много ХУМОР, за да ни напомня да не се взимаме прекалено насериозно. Къде другаде хората могат да видят една овца, претърпяла пластична хирургия, принтирана на фина коприна в Италия? YVAILO държи да сме ИНДИВИДУАЛНИ, защото е важно да бъдем самите себе си като фирма, а не да се опитваме да бъдем някой друг, защото е модерно или успешно. YVAILO е СТИЛ, защото какъвто и смел, забавен и индивидуален дизайн да направим, ние продаваме дрехи и е важно те да бъдат носими, да се продават, да стоят красиво на тялото. В допълнение към казаното, от тази година добавихме „морал” към марката, като спряхме използването на животински кожи. Следващата колекция ще внесе и прозрачност – клиентите вече ще знаят откъде се поръчват платовете, аксесоарите, както и къде се правят дрехите. Дадохме и „глас” на YVAILO – блог, където изразяваме открито мнението си, без сухи реклами за покупки на продукти. В свят, управляван от 30-40 огромни корпорации, където хищно се крият производствата и ресурсите, където тайно се крадат идеи, една малка компания е готова публично да направи обратно. Все пак клиентът заслужава правото да знае цялата история на едно сако, например. Само така може да изпита чувство на гордост и да усети автентичността на продукта, който е закупил.

В. Как минава един твой типичен ден?

Аз съм динамичен човек на 3-4 задачи едновременно. Когато казах, че съм си намерил мястото, точно това имах предвид. В модата нито един ден не прилича на следващия. Ако в понеделник трябва да се разработват принтове, то във вторник ще са скици, сряда е за посещение на платове, четвъртък – планиране на нова колекция, петък – промотиране на старата. Следващата седмица започва с разработка на мостри, по-следващата – снимки. Безкраен маратон е. Успоредно върви комуникацията с доставчици, изпълнители, клиенти. Да не забравяме и нужната активност в социалните медии в днешно време. Звучи доста като натоварване, но повтаряйки се, не усещаш тежест, когато правиш това с любов. Имайки предвид сроковете, които налага индустрията, ние вече усилено работим по сезон пролет/лято 2015, а все още не сме представили предишната колекция. Тази динамика ме кара да се чувствам жив.

yvailo3

В. Хоби?

Моето хоби е моята работа. Щастлив съм, че съм го разбрал и гоня тази реализация. Допълнително спорт, интензивно и няколко пъти в седмицата. Здравото тяло, са казали древните хора, е и здрав дух, и това е огромна истина. И природа, било тя флора или фауна.

В. Какво е твоята формула на успеха?

Успехът е постигнат тогава, когато работиш това, което те прави щастлив. Когато е съчетан с постоянство и труд, тогава и останалите те намират за успешен.

В. Какво би казал на читателите на bogatstvo.net?

Повече позитивизъм, по-малко черногледство. Повече разходки сред природата и по-малко сред моловете. Повече истинско – лице в лице, социализиране и по-малко интернет контактуване. Повече труд и по-малко мързел. Повече истински кулинарни процеси и по-малко полуфабрикати. Колкото повече неща умеем, толкова по-удовлетворени и щастливи се чувстваме от самите нас. И да не забравяме да уважаме природата, все пак ние сме част от нея, а не извън нея.

Благодаря на Ивайло за това прекрасно интервю и му пожелавам още повече щастие и успехи! А може да посетите и Фейсбук страницата му – тук.


Тагове: , , , , ,

Коментирай