Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

В карате няма нападение

Гичин Фунакоши

Мнозина ще оспорят заглавието, но това не са мои думи. Предлагам ви цитати от един човек, когото уважавам не само ‘щото съм не знам кой си дан по карате (хихи) и едно време превъртах „Каратеката” на Правец 8М-а със затворени очи. Всъщност, това е един човек, на когото карате дължи съществуването си – неговият създател Гичин Фунакоши.

Интересна личност – учител по литература, поет, баща на 3 деца и всичко друго, но не и предизвикателен тип или арогантен побойник. За Фунакоши са важни пътят и самоусъвършенстването, уважението между хората и благоприличието в отношенията. В тренировките си набляга на катите.

А ето и обещаните цитати:

“Ако човек е прекалено самодоволен, вярващ, че хубавото време ще продължи вечно, някой ден той ще бъде изненадан от порои и бури. Ето защо е важно за всички ни да се подготвяме ежедневно – всеки един час, за всякакви неочаквани прояви.”

“Дълбоко в светлите традиции на човешката култура се спотайват бисери – семена на съзиданието. Те очакват да бъдат извадени на повърхността и разпръснати между хората. Едно такова семе – бисер, е идеята на карате.”

„Никога не забравяйте старите думи, че силният вятър може да пречупи едно здраво и голямо дърво, но върбата се превива и вятърът минава през нея. Най-големите достойнства на карате са предпазливостта и смирението.”

„Карате До е не само придобиване на умения за защита, но също така овладяване на изкуството да бъдеш добър и честен член на обществото.”

“Равновесието между победата и поражението често се базира на простите неща.”

„Достойнствата на карате — това са благоразумието и смирението.“

“Карате е изкуство за себеизпитване.”

„Първо познай себе си, след това – другите”

“Kaрате е на страната на справедливостта”

“По-важно е как мислиш, а не колко си техничен”

“Умът трябва да бъде освободен”

“Бедите идат от небрежност”

“Прилагай Пътя на карате към всички неща. В това се крие неговата красота.”

“Не мисли, че трябва да победиш. По-скоро мисли, че не трябва да загубиш.”

“Бъди постоянно бдителен, усърден и изобретателен при следването на Пътя.”

“На острова и най-вече на юг познават донесеното от далече сурово бойно изкуство. Съжалявам, че не достигат знания, за да бъде то пренесено в бъдещето. Кой би се заел с тази непосилна задача, да го обнови и предаде? Това ще съм аз! Кой друг, ако не аз? В самото небе съм се заклел!…”

Използвана литература:

1. “Двайсетте ръководни принципа на Карате” – Гичин Фунакоши, Изток-Запад, 2006. ISBN 9543212104.
2. Фунакоши, Гичин. „Карате Джуцу” Изток-Запад.

Тагове: , ,

2 Коментара

  1. Като човек тренирал карате мога да кажа че това не е точно така. Всъщност зависи от стила карате за които става дума, а тук не е уточнено.
    Карате като цяло е за защита, но това не означава че не се напада :)

Trackbacks

  1. По-важно е как мислиш, а не колко си техничен | Богатство.net

Коментирай