Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

7 въпроса към Росица Вакъвчиева

Росица Вакъвчиева

Щастлив съм да ви представя задочното имейл интервю с Росица Вакъвчиева от Себепознание.com

1. Какво би споделила за себе си?

По образование съм педагог. Работила съм обаче доста различни неща – от областта на продажбите – до дизайн по обзавеждане на бани. Това, което винаги ме е вълнувало, е вътрешният свят на човек- неговите мисли, чувства, преживявания – това, което става в главата и душата му. Винаги съм се удивлявала на силата на човешкия дух, на неограничения потенциал във всеки от нас. Вътрешният свят на човек е едно тайнство и колкото и да го изучаваме, винаги има още и още. А опознавайки себе си, ние разкриваме и тайните на света.
Мисля, че имам дар от Бога и той е способността ми да съпреживявам и усещам точно това, което изпитва човека отсреща. Затова, откакто се помня, винаги съм била човек, когото търсят, за да споделят, на когото имат доверие, човек, който разбира другите.
За мен беше голямо предизвикателство работата ми като доброволец към телефон на доверието. Всъщност винаги съм работила с хора и съм се сблъсквала с много различни характери и съдби. Този опит ми е донесъл много и ми помага в сегашната дейност.

2. Защо Себепознание.com? Какво е за теб блога ти?

Доста мислих, когато избирах име на сайта си. Един ден, преди година и половина, докато нахвърлях различни варианти за име, изведъж в главата ми изскочи – „себепознание”. И веднага „познах” моето име. Какво друго по-подходящо? Тази дума включва всичко, което съм търсила, изучавала, от което съм се вълнувала и изумявала през целия си живот. Тя обхваща всички въпроси, които съм си задавала – от фундаменталните философски въпроси като – „кой съм аз, какъв е смисълът на моя живот, коя е моята цел, илюзия ли светът” – до чисто ежедневните въпроси – като „как да се справя с безпокойството, как да преодолея чувството за вина, как да постигна успех, как да печеля приятели”…и т.н и т.н. Всичко това е свързано с една дума – Себепознание.
За щастие името беше свободно за домейн, явно е чакало мен. :) Което си е твое, те чака.
Точно когато реших, че искам да правя блог, в живота ми се появи Пламен Петров – blogatstvo.com с неговите уроци по блогиране. И това не е случайно. Защото – „Когато ученикът е готов, учителят се появява”. Използвам възможността да му благодаря за помощта, както да благодаря и на всички колеги-блогъри и не-блогъри, които са ми помагали да навляза в чисто техническата част за поддръжка на един блог.
А какво е за мен Себепознание.com… За мен Себепознание.com не е просто блог. Той е като моя рожба, която расте под моите грижи. Усещам го като мое призвание, като моето място, което ми носи много радост и удовлетворение. Отдавам цялата си енергия и внимание на сайта, пиша от душа и читателите ми усещат това.
Освен че със статиите си помагам на хората по един или друг начин, писането помага и на самата мен. Пишейки, аз подреждам мислите си и си изяснявам по-добре нещата. Понякога изскачат отговори, стигам до прозрения.

Росица Вакъвчиева3. С какво се занимаваш и какво най-много обичаш да правиш?

В момента се занимавам главно със сайта. Пишат ми много хора, получавам доста имейли с въпроси, споделяния, както и с идеи, предложения.
Обичам да пиша, да чета, да научавам нови неща, да общувам с различни хора, да посещавам красиви места.
Обичам да слушам музика, обичам да се разхождам сред природата, най-вече там, където има вода- морето, реката… Водата има невероятна зареждаща сила.
Обичам също купоните и събиранията с приятели.

4. Предстои да бъде издадена първата ти книга. Би ли разказала малко повече?

Книгата ми ще включва избрани мои статии от Себепознание.com., преработени и обновени. Това са статии за самопомощ и самоусъвършенстване. Разпределени са в няколко части, които включат теми за
– освобождаване от съпротивата в нас, която е – страх, тревожност, желание за контрол, чувство за вина, душевната болка, неспособността да простим, ревност, завист и т.н.
– преодоляване на бариерите в отношенията ни с другите;
– теми, в които разглеждам въпросите, които си задаваме и които са основни дилеми в живота ни;
– силата в нас и връзката ни с Вселената;
– методите за промяна и самоусъвършенстване.
Идеята за книгата дойде от моите читатели. Много от тях ми писаха, че биха желали да имат статиите на хартия, събрани на едно място. Благодаря на всички, които ме подкрепят и помогнаха тази идея да се реализира.
В момента издателство Колибри пое издаването на книгата и вероятно есента тя ще бъде вече на пазара.

5. Мислиш ли за бъдещето или предпочиташ да се фокусираш върху настоящето? Имаш ли планове, които би искала да разкриеш? Оптимист ли си за България?

Старая се да се фокусирам върху настоящето, да бъда Тук и Сега, да присъствам изцяло в настоящия момент, защото той е всичко, което имаме. Сегашният момент е единственото реално нещо. Не бива да го пропускаме.
Всъщност за силата на настоящия момент аз съм писала много. Един от моите любими автори и учители е Екхарт Толе. Книгата му –„Силата на настоящето” ми помага много по Пътя.
Разбира се, като всеки човек имам и идеи за бъдещето. Обмислям различни варианти, макар че Вселената понякога подрежда нещата по-добре от нашия план.  Това, което със сигурност мога да кажа е, че идеите и плановете ми са свързани с писане и с хората.
За България – да, оптимист съм. Вярно е, че на всички ни тук не е лесно в този момент. Финансовата нестабилност и безработицата са голямо изпитание. Въпреки всичко обаче те са и възможност.
Аз вярвам в идеята, че преди да се родим, ние съзнателно сме избрали къде и при кои родители да се появим, за да научим уроците си, за да изпълним мисията си. Ние сме избрали страната, мястото, хората, които са най-подходящи за да постигнем това, за което сме дошли.
Затова вместо да се оплакваме колко е зле тук в България и да повтаряме като зомбирани това, което казватРосица Вакъвчиева другите, нека видим възможността. Всеки проблем, всяка болест или нещастие крие в себе си възможност за духовно израстване.
Отвъд външната форма, отвъд нашите разбирания за „добро” и „зло” се крие едно по-Висше добро, крие се порядък и съвършен ред. Опитвам се да кажа, че макар нещата да ни изглежда непоносими, всъщност всичко е така, както трябва да бъде и точно това са условията, които са ни необходими в този момент. Просто трябва да открием възможността в него.

6. Какво ти дава семейството?

Семейството ми носи радост, удовлетворение, усещане за сигурност, уют и разбира се отговорност. Аз съм омъжена, имам две деца. Уча ги да вярват в себе си и да следват мечтите си. Радвам се, че споделят с мен и ме приемат като най-добрият им приятел. От тях аз също научавам много.

7. Би ли споделила с читателите на Богатство.net какво е за теб богатството?

Богатството не означава само пари и не се измерва с цифри. Богатството е по-скоро нагласа, усещане. Човек е богат, когато е в хармония със себе си и света, когато е свободен, когато вижда изобилието във всичко и му се радва, без да има нужда да трупа, без да се страхува, че ще го загуби. Човек е богат тогава, когато се доверява и знае, че Висшата сила ще му осигури всичко, което му е нужно.
Разбира се, парите или по-скоро финансовата независимост са много важни за пълноценния ни живот. Убедила съм се, че бедността е болест, която трябва да бъде лекувана. Смятам, че можем да постигнем финансова независимост и свобода не като се стремим да трупаме, а като променим нагласите си и старите си ограничаващи убеждения.

Благодаря на Роси за прекрасното интервю и й пожелавам много успехи и сбъднати мечти!

Тагове: , , ,

4 Коментара

 1. Благодаря Ради! Успех и на теб, както и на Богатство.net.
  Пожелавам на читателите на този сайт здраве, любов, да обичат Себе си и разбира се – благополучие.

 2. Успех във всички начинания Росица ти пожелавам от сърце!
  Твоите коментари са безценни!С положителното си мислене помагаш на всички които се стремят към съвършенство!
  Бизнеса ми е свързан с инвестиция в човешки ресурс и радостта от близостта с най-различни характери ми доставя голяма радост и удовлетворение когато съм полезна!
  Всеки човек е гений и чрез чудесните механизми на човешката си природа дава своя дял в изграждането и постигането на целите си.
  Харизматична личност си скъпа и аз много се радвам,че те имам за приятелка!

 3. Благодаря ти Ануш! И аз се радвам , че си ми приятелка. :)

Коментирай