Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Японски мениджмънт – Акио Морита

“Няма скрита съставка или тайна формула на успеха на най-добрите японски фирми. Нито една теория, план или държавна политика не могат да направят бизнеса успешен — успехът зависи от хората. Най-важната задача на японския ръководител на фирма е да създаде добри, здрави отношения с подчинените си, да осигури семейна атмосфера в предприятието, да утвърди чувството, че работниците и ръководителите споделят еднаква съдба. Най-голям успех е завоюван от онези японски фирми, които са успели да развият чувство на еднаква съпричастност у всички, които в Америка се наричат работници, менажери и акционери на фирмата.”

Това са думи на Акио Морита, единият от двамата основатели на „Сони”. Съвсем спокойно можем да го определим като един от най-великите японски мениджъри, наред с Еиджи Тойота и Сиокито Хонда.

Ето и още няколко цитата от книгата „Произведено в Япония”, свързани с отношението към служителите:

“Ето защо намирам време да се срещам всяка година с новоприетите млади специалисти. В Япония учебната година завършва през март и фирмите набират нови попълнения по време на последния семестър от следването. Така всеки студент знае къде ще постъпи на работа още преди да е завършил. Младите специалисти постъпват на работа през април. Винаги ги събирам в управлението на корпорацията в Токио. Там провеждаме церемония по приемането и насочването им. Тази година за пореден път се изправих пред 700 млади, ентусиазирани лица. Изнесох пред тях лекция, както правя ежегодно от 40 години насам.

Новопостъпилите за пръв път се сблъскват с пряко и трезво описание на онова, което ги очаква в света на бизнеса. Казвам им всичко, което според мене има значение за фирмата и за тях самите. При последната си среща с новопостъпилите формулирах мисълта си по следния начин: “Ние не сме ви завербовали. Тук не е армия и това означава, че вие доброволно сте избрали „Сони“. Вие поемате отговорността и като правило след постъпването ви ние очакваме да бъдете с нас през следващите 20–30 години.

Животът ни е даден само веднъж и тези 20–30 години са най-светлият период от житейския ви път. Не забравяйте, че той няма да се повтори.

Когато напуснете компанията след 30 години, животът ви ще е свършил и не искам да съжалявате, че сте прекарали цялото си време тук. Това би било трагедия. Но пак повтарям — това е ваша отговорност пред самите вас. Искам да подчертая, че през следващите няколко месеца трябва сами да решите дали ще се чувствувате тук щастливи или нещастни. Макар и да ви назначаваме, ние като ръководство и странични хора не можем да ви направим щастливи — всеки е ковач на собственото си щастие”.”

Но според Акио Морита „идеята за работа през целия живот в една и съща фирма не е японско изобретение.”, а привнесена от американски икономисти с леви убеждения, изпратени да демократизират страната.

От маркетинг гледна точка, едно от най-смелите и интересни решения на младия предприемач е да стъпи на американския пазар, и то по време когато Япония не е известна нито с високите си технологии, нито с качеството на изделията си.

В тази връзка, освен генералната истина, че всичко зависи от хората, ще завършим с два цитата, които много добре илюстрират формулата на успеха на Морита и Сони:

”Мисли глобално, действай локално”

”Всичко, от което имате нужда, е най-добрият продукт в света , най-ефективното производство в света и глобален маркетинг”

bogatstvo.net

Използвана литература:

1. „Произведено в Япония: Акио Морита и Сони”, Шимомура, Рейнголд, Морита; www.chitanka.info
2. “Акио Морита – новатор в технологиите и мениджмънта”, в-к Computerworld, бр.14, 2004г.

Тагове:

3 Коментара

Trackbacks

  1. Мениджър зодия Водолей | Аз мога - Блог за мениджмънт и лидерство, личностно развитие, идеи и иноваци, маркетинг и реклама, образование и кре
  2. Мениджър зодия Водолей | Аz-moga
  3. Мениджър зодия Водолей | Устойчиво развитие, икономика и био земеделие

Коментирай