Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Хенри Форд за…прераждането

Да, няма грешка в заглавието. Става въпрос за интервю с  Хенри Форд, в което той не говори за бизнес, автомобили или индустрия, а именно за прераждането.

Списанието ,,Ревю спиритик” дава място на едно известие, според което големият американски индустриалец е бил интервюиран от редактора на в-к „Екселсиор”. От това интервю се вижда, че „кралят на автомобилите”, който  произвежда във фабриката си по 4000 автомобили дневно, вярва в прераждането и счита, че в своята еволюция съществата преминават от планета на планета, за да добиват все по-богата опитност.

Интересен е начинът, по който той изказва своята мисъл: „Всеки живот, който ние живеем – казва Форд – не е друго, освен нова придобивка в общата ни опитност. Всичко това, което е на земята, съществува, за да служи на някое добро, за да се събира опитност, която ще бъде после употребена. Няма частица в човека, нито мисъл, нито опитност, която да не продължава по-нататък. Животът е вечен. Така смъртта не може да съществува”.

На възражението на редактора, че това значи да се отива по-далече от учението на християнската религия, Форд отговаря:

„Може, но въпреки туй аз го вярвам; и твърдо вярвам, че в древните времена, в далечните векове хората са знаели нещо, което ние днес сме изгубили, нещо повече отколкото ние знаем относно тайната, която крие животът… Аз съм твърдо убеден в това. Вярвам, че това, което ние наричаме религия, за която говорим с изрази на вярването, едно време е била една положителна наука, която се е изразявала чрез термини на фактическо знание. Нещата, които сега за нас представляват неразрешими задачи, като, например, откъде идем преди нашето раждане и къде отиваме след нашата смърт – са били известни на всички. Всичко, което засяга тайната на съществуването, е било тогава познато.”

„Ще дойде ден, обаче, в който ние ще придобием изново знания, за да виждаме и разбираме вечния живот на всемира: например, това, което става на другите планети.”

„В заключение – завършил „кралят на автомобилите” – нашият живот не е друго, освен един преход между минали съществувания и бъдещи”.

(От италианското сп. „Рейнкарнационе” – „Прераждане”)

Бележка на преводача:

Тия мисли на големия индустриалец показват, че практическата дейност, макар и в най-широки размери, може да бъде съгласувана с най-високото духовно схващане на живота. Хора, като Хенри Форд – такива ще бъдат практиците – творци в новия живот, които няма да избягват от задачи и отговорности на материалния живот. Този живот крие в себе си възможности за човека да бъде в най-широки връзки с множество хора да ги изучава, да се опознае с техните нужди и стремежи, както и многостранно да ги подпомага.

Прави впечатление, че Хенри Форд, макар да знае, че днешният живот е само преход между минало и бъдещо съществувание, все пак изпълнява творческата задача с всичката си енергия и умение.

В неговите многобройни фабрики работниците са поставени при най-добри условия, материални и хигиенични; те получават най-добри заплати и всяка година имат един месец платен отпуск, през което време всички фабрики на Форд не работят. Хенри Форд е почнал своята дейност с една малка механическа работилница, където е работил сам. Неговите автомобили се продават най-евтино, макар че работниците при него са най-добре платени.

Превод: Алфиеро Бертоли

И малко любопитна информация за преводача. Алфиеро Бертоли е млад човек, решил да посети Индия за да постигне духовно знание и посвещение. Но по пътя, в България среща жената за която е мечтал, а в лицето на Петър Дънов намира своя духовен учител, и остава като един от най-преданите ученици. Той е и един от съоснователите на комуната в „Изгрева”.

Източници:

Списание Житно зърно, 1928 г., бр.4

Тагове: , ,

8 Коментара

 1. Тези мисли са характерни за вярванията на Бялото брадство и Петър Дънов. Може би и той е бил член. Поне от думите му така ми личи на мен.

 2. Алфиеро Бертоли e бил последовател, да.

 3. Аз пък съм чувал, че Форд се е държал отвратително с работниците си, но това се премълчава или изопачава. Нали и бедните американци трябва да има с какво да се гордеят. Когато е имало стачки е нареждал да се потушават изключително с груба сила и е имало даже убити, а те искат светец да го изкарат. Форд е бил простоват селянин без образование, но няма спор, е имал усет към техниката. Чакам и Рокфелер да канонизирате – и той е същата отрепка.

 4. Greenman – откъде имаш информация, че се е държал отвратително с работниците? Може и така да е, не съм бил негов работник все пак. Или поне не в тоя живот :)

 5. Няма такова нещо като прераждане и ето защо:

  замислете се над следния въпрос:
  Ако си човек и повярваш в Исус Христос – ти ще се НОВОРОДИШ и ще бъдеш с него във вечността. – (справка – Евангелие на Йоан)

  Ако си будист, който се преражда хиляди животи за да достигне нирвана, какво ще се случи ако се прероди в християнин и спре да се преражда? Не е ли по лесно да приеме Исус за свой спасител и да получи вечен живот след физическата смърт?:)

  Интересно нали :)

 6. Първите християни са вярвали в прераждането. През 6 век на един християнски събор с указ на папата, т.е. изкуствено, се отрича това знание.
  Сега това бясно се крие и то така че има опасност да мине в графата изгубени знания. Но пък и доста хора ползват това знание

 7. @Знавач

  Първите християни не са вярвали в прераждането! Защо тогава е дошъл Исус и е пролял кръвта си – за да изкупи нашите грехове и да изпълни закона, за да имаме вечен живот с него!
  Ако не беше умрял и възкръснал – то тогава нямаше в какво да вярваме.
  “заплатата за греха е смърт”, а всички знаем че сме всички ние сме грешници и то доста!
  Справка – Библията :)

 8. Чрез прераждането човек никога неможе да достигне съвършенство, защото всички сме грешни и това би било един затворен кръг.Сам човек не може да изпълни законите и винаги ще греши, само с помощтта на Исус може да получи прошка за всичко, което е извършил или ще извърши.

  Смисълът на Христовата смърт на кръста е че той изкупва всичките ти грехове и върху него се изпълнява закона “заплатата за греха е смърт” и после чрез възкресението той доказва че има власт над смъртта!

  “16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:
  17 Понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него.
  18 Който вярва в Него не е осъден; който не вярва е вече осъден, защото не е повярвал в името на Единородния Божий Син.
  19 И ето що е осъждението: светлината дойде на света, и човеците обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли.
  20 Понеже всеки, който върши зло, мрази светлината, и не отива към светлината, да не би да се открият делата му;
  21 но който постъпва според истината отива към светлината, за да се явят делата му, понеже са извършени по Бога.”

  Йоан 3 глава

  Амин

Коментирай