Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Карнеги – бизнесменът филантроп

bogatstvo.net ви представя цитати и кратки биографии на успели и богати хора. Нека вземем пример от тях и да знаем, че можем да постигнем това, което те са постигнали – стига да го искаме!

Андрю Карнеги (25 ноември 1835 — 11 август 1919) е американски бизнесмен и филантроп от шотландски произход.

Той е роден в Дънфърмлин, Шотландия и емигрира в САЩ през 1848 г. Заселва се със семейството си в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно си спечелва името на известен бизнесмен и филантроп.

Бедно момче с голяма амбиция, Карнеги се отдал на работа и самоусъвършенстване, започвайки като телеграфист. До 1860 г. той вече е инвестирал в железопътен транспорт, спални вагони, сондажни кули за петрол и др.

Андрю Карнеги ще бъде запомнен с изграждането на най-мощната и влиятелна корпорация в американската история – Pittsburgh’s Carnegie Steel Company, станала по-късно U.S. Steel.

Той продава компанията си на Дж. П. Морган през 1901г. и посвещава остатъка от живота си на благотворителност, обръщайки специално внимание на библиотеки и изследователски центрове.

Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, кръстена в негова чест “Карнеги хол”. В София, близо до НДК се намира улица, носеща неговото име.

Използвана литература :

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Carnegie

http://bg.wikipedia.org/wiki/Андрю_Карнеги

Тагове:

Коментирай