Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Дейл Карнеги и силата на словото

 

 

 

 

Дейл Карнеги е роден през 1888 г. в щата Мисури, в бедно фермерско семейство.

Завършва педагогическия институт в Уорънсбърг — щата Мисури, като преодолява големи трудности. Баща му нямал средства да плаща пансиона, затова Дейл пътувал по 6 км на кон ежедневно и работил във фермата на баща си. Бил дребен и слаб, което му създавало и доста проблеми. Записването му в дискусионния кръжок, обаче, белязало целия му живот и съдба. Като студент вече бил взел всички възможни награди от конкурси за ораторско майсторство.

Той започва да изнася лекции за взаимоотношенията между хората и ораторско изкуство, с които добива голяма популярност в цяла Америка.
Дебютът му е с книгата “Неизвестни факти за известни личности” през 1934г.
През 1936 г. издава книгата „Как да печелим приятели и да влияем на хората” с която добива световна известност.
В книгата „Как да развиваме самоувереност и да влияем на хората при публични изказвания” авторът представя принципите на ораторското изкуство.
В „Как да преодолеем чувството за безпокойство” са събрани лекциите, отнасящи се до преодоляване на безпокойството и постигане на душевно равновесие и спокойствие.

Курсовете на Дейл Карнеги се изнасят в 863 града в САЩ и Канада и в 51 града на други страни (по данни от 1966 г.). Тази широка образователна мрежа се ръководи от вдовицата на Дейл Карнеги — Дороти, която му помага да създаде курса и да го разпространява по целия свят.

Дете на бедни фермери, Дейл Карнеги остава в историята като ненадминат специалист в областта на човешките отношения, създател на класически правила за успешна личностна реализация и любимец на няколко поколения читатели от различни краища на света.

bogatstvo.net

Използвани източници:

1. Карнеги, Дейл „Как да развием самоувереност и да влияем на хората при публични изказвания”, spiralata.net
2. Уикипедия

Коментирай