Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Дами и господа – Пламен Петров!

Пламен ПетровДнешното интервю е първото в новата поредица, в която питам интересни неща още по-интересни хора. Започвам с Пламен Петров, с когото сме почти адаши – по блогове . Не бих са наел да представям един толкова колоритен човек, за това ще го оставя той да го направи сам:

Какво би искал да ни споделиш за Пламен Петров?

Трудно ще кажа всичко за себе си, а и не ми се ще да влизам в CV-клишето. След по-малко от половин година ще стана на 40 години и това ме кара да се замисля за много неща и да си направя много равносметки…

Аз съм интересен човек. Не го казвам като самохвалство, а като самооценка. Често пъти се правя на интересен (или поне другите го възприемат така), но за мен най-важното е, че още съм интересен на самия себе си. Че още успявам сам да се изненадам… 😉

Иначе – както повечето интересни хора – и аз имам много лица, много интереси, занимания и хобита. Напоследък, обаче, се питам дали пък не са прекалено много?! Защото денонощието – и на скучните, и на интересните хора –все още се състои от само 24 часа. На мен определено вече не ми стигат…

Защо Блогатство и защо блог?

Историята с блога ми Blogatstvo.com е доста интересна и – поне за мен – е поредното доказателство, че нищо на този свят не е случайно. Започнах да списвам собствен блог съвсем наскоро – преди няма и половин година. (Умишлено си бях избрал неслучайна дата за официалната премиера – 24 май).

Занимавам се с Интернет и с уеб дизайн повече от десетилетие и отдавна бях решил, че рано или късно ще си направя и блог. Даже бях регистрирал и домейна, но все отлагах и отлагах самото създаване на блога.

Може да се каже, че специален „тласък” най-накрая да осъществя плановете си за личен блог беше SEO конференцията , която посетих в началото на април тази година. И основна „вина” за това има Огнян Младенов , който тогава още не познавах лично, но много ме впечатли с професионалното си отношение към блогирането. (Да си призная, дотогава гледах на блоговете малко несериозно и ги възприемах по-скоро като тийнейджърски забавления от типа „Мило дневниче…”. Много хора все още мислят така, но не знаят колко се заблуждават!)

Не съжалявам за това решение, даже напротив. Блогаруването (обичам тази дума, не само защото наскоро си я измислих, а и защото прилича на „другаруване) разшири много моите хоризонти, а и социални контакти. Предимно с други блогъри, естествено… :)

Един ден получих обичайният е-мейл с напомняне за изтичащи услуги и тогава открих с огромна изненада, че бях регистрирал името Blogatstvo.com преди… цели две години! Доста дълго време ми е трябвало да „узрея” за блогирането, но при мен винаги е така… (Обичам да се шегувам, че съм „бавноразвиващ”, но поне се развивам… докато много други просто бързо деградират или тъпчат на едно място).

Имам още много да уча за блогирането – и го правя всеки ден – но това не ме спря да поканя много по-известни блогъри да се включат в поредната ми щура идея. Очаквайте скоро една книга за блогирането, каквато не сте виждали досега! Най-малкото, защото има цели 14 автори (всеки от тях е български блогър и споделя личния си опит в този интересен занаят).

В блога си пишеш много за iLearningGlobal, можеш ли да го представиш с няколко думи?

В Блогатство.ком пиша за всичко, което ми е на сърцето. И iLeаrningGlobal наистина заема специално място – и в блога, и в сърцето ми. С основание…

Не е лесно да се обясни с две думи какво точно представлява системата ILG, но аз предпочитам да я наричам „Университет на Успеха”. Университет, защото това е наистина една система за онлайн обучение – в различни сфери на личностното и професионалното развитие. А на успеха, защото самите преподаватели (може би „лектори” е по-подходящата дума) в iLeаrningGlobal не са хора с академични познания за успех, а са постигнали славата и авторитета си като наистина са следвали съветите, които ни преподават и в самата система. (Голяма част от имената на тези хора не са неизвестни и в България – Браян Трейси, Стивън Кови, Марк Виктор Хансен, Джон Грей, Т. Харв Екър, Хайръм Смит, Айвън Майснер, Зиг Зиглар, няколко от участниците в нашумелия филм „Тайната” и много други).

ILG_team_BG

Откакто се помня се интересувам от най-различни начини за самоусъвършенстване и саморазвитие и съм бил клиент на доста – онлайн или офлайн – системи за обучения от най-различен тип. Но досега не съм попадал никога на нещо, което да се доближава дори и наполовина на качеството (а и количеството), което предлага ILG. И това го казвам най-откровено, а не като „скрита реклама” – всеки може да се убеди сам дали е така като посети сайта или някоя от презентациите ни в София или други градове на страната. (Това вече си беше реклама…) 😉

Организирате и регулярни обучения и семинари, на които идват много хора. Как се приема iLG в България?

Тук е мястото да благодаря на човека, без който ILG нямаше да е в България още преди да се чуе за това в много други европейски страни, а и по целия свят. Името му е Борислав Сапунов и аз се гордея, че е не само мой ментор, но и добър приятел. И много искам в България да има повече смели и предприемчиви хора като Боби – въпреки яростната съпротива на тези, за които този начин на живот е нещо чуждо и непознато. (Непознатото винаги плаши… или по-скоро така е било през каменната ера. Сега вече има и други разбирания за новите неща, слава Богу!)

iLeаrningGlobal е нещо ново за света като цяло, а в България сме буквално все още шепа доброволци (или дори донкихотовци), които сме възприели това не толкова като бизнес, а по-скоро като мисия. Знам, че това са силни думи, но и желанието ни е не по-малко силно. Искаме да направим така, че не нашите „мозъци” да „изтичат” (безвъзвратно) в чужбина, а всеки предприемчив и буден българин да има възможност да черпи от знания и „тайни”, които съвсем доскоро са били достъпни само за най-богатите компании в САЩ. И това вече се случва…

По наша собствена инициатива решихме не само да правим презентации на системата, а и да започнем т.нар. ILG Workshops. В рамките на два часа, събираме хората, за които това представлява интерес (правим го вече всяка сряда) и правим пред тях „демонстрационни обучения” от системата на iLeаrningGlobal . Показваме оригиналният видео-урок (те са изцяло на английски език) към съответната тема и след това представяме (вече на български) основните моменти в урока, правим и упражненията към него и дискусия по най-интересните точки от урока.

Ние самите се учим в движение, но тези събития стават все по-интересни и вече имаме редовни участници, които даже водят свои приятели на следващите семинари. Дори някои идват направо с половинките си и това е наистина чудесно. (В последните два такива семинара включвахме и по една тема от секцията за взаимоотношенията между мъжете и жените и тези теми наистина се радваха на небивал интерес – особено сред двойките в залата…) :)

Цял свят говори за екология. Какво е Ecobiznet?

Хубавото е, че цял свят не само говори за екология, но много хора – включително и в България – все повече включват някои прости и леснопостижими принципи на екологичния начин на живот в собственото си ежедневие.

Не ми се иска да парадирам с това. И със сигурност не мога – все още – да се похваля, че живея на 100% екологично. Но благодарение на моя Ecobiznet аз наистина имам възможността да започна промяната от себе си. Гордея се, че колата ми замърсява много по-малко и харчи по-малко гориво, че мога да я измия и лъсна до блясък, без да използвам и капчица вода и че ползвам в дома си останалите продукти, всеки от които наистина е създаден с мисъл за екологията (ще спра дотук, за да не излезе, че правя пак реклама).

Известният сайт за благотворителност save-darina.org е твой проект, който е помогнал на много хора. С какво ти помогна на теб?

Не бих го нарекъл «мой проект». По-скоро идеята да се помогне по този начин беше моя – просто защото можех да помогна най-вече с това, да направя сайт. Още от първите дни след като създадох уебсайта около него се оформи нещо като неформален екип от доброволци, така че в това начинание никога не съм се чувствал сам.

Историята е дълга (но и поучителна) и въпреки, че днес не съм толкова активен участник в дейността на сайта, аз все още се гордея с това, което успяхме да постигнем – не без помощта и на (буквално) хилядите незнайни българи, които ни подкрепиха в усилията да помогнем на тези деца…

Най-голямата ми мечта е България наистина да стане европейска държава и в нея да няма нужда от сайтове като save-darina.org или koleda365.org (друг мой проект, но за вече „пораснали деца”). Защото тези сайтове – а вече има и доста други с подобна мисия – на практика вършат работата на държавата. И то доста по-добре от чиновниците, на които им се плаща за това да се грижат за здравето на децата ни…

В блога си описваш себе си като „професионален аматьор” и като човек, който не се плаши от нови предизвикателства. И все пак – кое е любимото ти занимание?

Тази титла – „Професионален Аматьор” – си я измислих сам преди доста време. Цялата работа тръгна от една известна фраза: „Титаник” е бил построен от професионалисти, а Ноевият ковчег – от аматьори!”.

И това е точно така. В днешното динамично време, свидетелствата в подкрепа на това твърдение не са едно и две. Особено у нас, където все по-малко хора се занимават с това, за което са учили…

Аз, например, съм учил за даскал по английски език. А се занимавам с какво ли не друго… Всъщност, първата ми собствена фирма – която регистрирах на 21 години – се занимаваше точно с това: водех курсове по английски. След това съм имал много професии, включително (но не само): сервитьор, готвач, редактор във вестник, учител, охранител, уеб дизайнер… и какво ли още не.

А хобитата и интересите ми пък са още повече: парашутизъм, айкидо, журналистика, компютри, маркетинг, … и не на последно място и… блогиране. 😉

И все пак, последното май съчетава в едно две от най-любимите ми занимания: да пиша и да „интернествам”…

ILG_seminarОт около три години се изявявам редовно и като лектор. В началото доста ми трепереха колената, преди да се изправя пред публиката, но бързо ми мина и сега наистина се забавлявам.

Освен предприемач, уеб дизайнер и блогър, ти си и поет. Какво е за теб писането?

Не бих се определил като поет. Поет е бил Ботев…

Любовта ми към литературата се корени още в детството ми – и съм благодарен на майка ми, че израснах сред книгите, която тя е събрала толкова години. Още като ученик започнах да пиша и даже навремето публикуваха мои неща в списание „Родна реч” и вестник „Средношколско знаме”. Но това си беше за тогава…

Сега пиша предимно в блога си. Но пък за WordPress се твърди, че Code is Poetry! :)

Иначе, писането е моят най-добър начин да изразя себе си. Някои го правят по други начини (други пък въобще не изпитват такива нужди), но за мен писането е средата, в която се чувствам най-комфортно. (Имам и отдавнашни планове за написването на няколко книги – по много любими за мен теми – но все не намирам време. А може и все още да ми липсва и смелост…)

Как намираш енергия, време и желание за толкова много дейности?

Понякога и аз се чудя същото… 😉

Истината е, че все още има много какво да се желае по отношение на управлението на времето ми (тук ILG ми е пръв помощник), но и все по-малко си губя времето с глупости. Наскоро забелязах, например, че все по-рядко чета вестници и гледам телевизия. А когато го правя – подбирам много по-внимателно източниците си на информация.

Това за времето, а енергия и желание не ми липсват. Постоянно ми идват нови идеи и част от тях прерастват дори в цели и планове, които просто си чакат реда. Не мога да правя нещо без вдъхновение, без да „горя” в него и обикновено нещата сами ме намират. А също и хората, които могат да ми помогнат мечтите да станат реалност…

Каква би искал да кажеш на читателите на Богатство.net?

Пламен ПетровПърво искам да те поздравя най-искрено за блога ти. И не го правя от куртоазия…

По обясними причини (неслучайната прилика в имената на блоговете ни), забелязах Богатство.нет много отдавна и наистина съм твой редовен читател.

Забелязвам и че темите за богатството и успеха (които са в основата и на моя блог – от там и името му) вълнуват все повече хора в България и това наистина е една положителна тенденция.

Пожелавам ти читателите на Богатство.нет да стават не само повече като количество, а и като качество! И съм сигурен, че това вече се случва…

Идеите, които ни вълнуват (и мен, и теб, и читателите ни) са общо взето едни и същи. И не са от вчера. Те си съществуват от векове, но през годините са били достъпни само до много тесен кръг от хора.

Радвам се, че това вече не е така и че все повече хора стават «проводници» на идеите за постигане на успех, богатство щастие – и то така, че да не бъде егоистично, а в полза и на другите около нас.

Това е правилната посока и от нас просто се иска да извървим пътя докрай!

Благодаря на Пламен Петров за прекрасното интервю и му пожелавам успех в пътя!

Тагове: , ,

15 Коментара

 1. БЛАГОДАРЯ ти, Радо! :-)

 2. Сега вече няма как да не събереш и фен-клуб! :-)
  Много добро интервю!

 3. мисля, че сега е мой ред.Да ти изкажа най-прекрасните си приятелски чувства,но без да си стискаме ръцет/заради свинския гриб-шегичка може нали?/.От както те срешнах в интернет пространството не спираш да ме водиш тихо и кротко към моя успех/може би сега е момента да ти кажа,че си Велик/.Аз съм щестлив,че се научих на много неща за неопределям срок, но са ми от полза и околните ми забелязват финното развитие и предевяват свойте претенций за да ме познават и да говорят с мен/това е прекрасно,а като си спомня как ми беше трудно да контактувам с хората само до преди време/е беше не чак толкова отдавна/,Мога ли да те помоля да не спираш да се развиваш за да не спирам и аз? Нали молбата ми не те кара да изнемогваш и да те вкарва в в едно такова състояние наречено мързел.Благодаряти за блога,който ме учи още и още.Чао и на добър вековен път/нали не те ограничавам само с един век/

 4. Аз благодаря и поздрави за прекрасното интервю!

 5. Един от малкото оригинални блогове е на г-н Петров, на който свалям шапка !

 6. И аз съм фен на Blogatstvo.com :)

 7. а и новият Ви дизайн е супер! мн по добър от стария!

 8. Благодаря :)

 9. Г-н Петров, прекрасно интервю – поздравления :-)

  Винаги, когато те чета и когато си припомня с колко много неща се занимаваш едновременно се успокоявам, че “лудите хора с разностранни интереси” явно са порода, не изключение :-)

  Радо, поздравления за интересните въпроси, които си поставил на Пламен и за прекрасният избор на гост за блога си! Много добре се е получило интервюто!

 10. Ивелина, благодаря ти :)

 11. 😉 думите са излишни! Страхотно интервю! Благодаря на Пламен и Радо, че ме заредиха с оптимизъм и много дързост да продължавам да правя това, в което вярвам 😉 Примерът ви е заразителен! Дай Боже да си “отгледате” повече ученици, съмишлиници и приятели ;)! Надявам се аз да съм една от тях!

  Анжела

 12. Angela, благодаря ти :)

  Искрено се радвам, че ти е подействало така!

 13. Много хубави въпроси и много хубави отговори.
  Благодаря на Радо и Пламен

 14. И аз ти благодаря, Макс

Trackbacks

 1. По пътя от блогатство към богатство… /  Blogatstvo.com

Коментирай