Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Корпоративна Япония – една различна гледна точка

Радислав Кондаков

Наскоро се срещнах с приятелка, която от няколко години живее и работи в Япония. В хода на разговора ни, аз, разбира се, я попитах за прословутата японска работна дисциплина, корпоративна култура и ефективност. Отговорът й, който понахрани моята подозрителност, преразказано звучи така:

Да, компаниите и общността се грижат много за хората си и отделния служител, поради факта, че японците са подвластни на по-колективно (под)съзнание. Там цялото е много по-важно, отколкото успехите на отделния индивид. Такива лични постижения не само не се поощряват, но демонстрацията им бива категорично отхвърлена от социума. „Когато един пирон стърчи над другите, той трябва да се забие” – това учат малките япончета още в училище и тук се вижда един типично източен модел на поведение и разсъждение. Разбира се, почти никой не си и помисля да напусне компанията и да потърси нови професионални възможности другаде – това граничи жанрово с фантастиката. Така че, в това отношение фирмите носят белезите на едно сплотено семейство.

Точността в страната на изгряващото слънце е факт – абсолютно всеки е навреме на работа. Но само в този аспект – защото никой не си тръгва, когато стрелките на часовника посочат края на работния ден. И когато се наложи (в краен случай) да си тръгнат навреме, те го правят с огромна доза неудобство и усилени поклони. Защото оставането в офиса след работа е въпрос на престиж или най-малкото на добро възпитание.

Но, ефективността е друга тема, защото японците са усвоили до съвършенство изкуството да се правят на заети и няколко часовото писане на труден и-мейл, придружено със сбърчени вежди и съсредоточен поглед е нещо съвсем, съвсем нормално.

Това не е материал против японците, техните икономически успехи могат да ни служат само за пример. Това е опит за различна гледна точка, развенчаване на митове и повишаване на българското (бизнес) самочувствие.

Тагове:

Коментирай