Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Webit 2011: Марвин Лиао от Yahoo!

Webit 2011 yahoo

Марвин Лиао от Yahoo! имаше две презентации в рамките на семинара – „Криейтивът на Yahoo! – Най-добрите кампании в портала през последните години.” в The Creative Lounge и „Световните Интернет тенденции и „все-още-бързо-растящият“ пазар на дисплей реклама.” на Главната маркетинг сцена. Yahoo! като компания не знам как ще се развиват, но в лицето на Марвин определено имат кадърен служител, способен на интересни и информативни презентации.

Търговският директор за EMEA още в началото разкри на креативната аудитория едни 95 % – т.е хората, които взимат решение за покупка подсъзнателно. След като със завидна лекота разби мита, че хомо сапиенс е съзнателен, Марвин не пожали и мислещите хора, и способността им да купуват.

Емоциите водят до действие, докато мислите водят до заключения.

А когато една рекламка краси горния десен ъгъл на сайта, очакваме от него да подтикне потребителя към някакво действие, а не да го превръща в Поаро или Холмс. Така че, създавайте емоция и посетителите ще си натрошат мишките да цъкат и купуват.

Размерът на банера е хубаво нещо, но по-важно е местоположението му. Юзерът, освен че се зазяпва отляво-надясно и отгоре-надолу, търси най-много екшън в login зоната – така, че разположете там най-важната информация.

За ужас на уебмастерите, които си нагласят адсенса с цветовете на сайта, според анализите на Yahoo!, рекламите с контрастиращ фон се забелязват повече от кликоносителите, отколкото тези, които са в тон.

Така че – хубавата реклама трябва да е добре позиционирана, да буди емоция, да е контрастиа с дизайна на сайта и да е проста. Не тъпа, а проста – с ясно и кратко послание, без усложнения и словоизлияния. Ако към целия този микс добавим и човешко лице, нещата започват да задминават съвършенството. Да, банерите, на които има физиономия, будят по-голям интерес. А тези, на които има красива дама – най-голям. (последното не го каза Марвин.)

Завършвам с прозрението на Марвин Лиао, което той направи на Главната маркетинг сцена, по време на втората му презентация:

Мобилният маркетинг е като секса в гимназията – всеки говори за него, но никой не го прави.


Тагове: , , , , , , , ,

2 Коментара

  1. съгласен съм със забавната препратка за подсъзнанието, но мисля, че действа и в двете посоки…

  2. rossen – благодаря. Имаш предвид в положителна и отрицателна ли?

Коментирай