Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Webit 2011: Startup Village и Анди Чен

Webit

Започвам нов български сериал от обзорни публикации за тазгодишния Webit, а стартът става със startup. Startup Village-а пък беше открит от Анди Чен, който в началото ми се стори леко скучен (съвсем леко). Но не би. CEO-то на preview networks бързо и лесно разсъни аудиторията. Лекциите на подобен тип предприемчески събития трябва да са хем надъхващи, хем вразумяващи и заземяващи. Мистър Чен балансира рецептата и окуражи всички малки (т.е към 100 % от нет стартъпите), че за да успееш в дигиталната индустрия не е важен размерът, а технологията; че скоростта е сериозно конкурентно предимство – а както знаем, големите са бавни.

Well, всички сме чували колко са значителни идеите, и колко много мотивационните лектори акцентират на тях. Това ясно, хубавото е че Анди Чен подчерта друг важен момент, а именно –

„Идеята е евтина, но изпълнението е злато.”

„Идеите не правят пари – бизнесите правят.”

Както и да е, всичко започва в главата и на някой, след безбройни часове кибичене по форуми и блогове, може би му е хрумнала най-гениалната идея. И така, извадил е едни пари, бизнесът е започнат, но кои са трите най-важни неща в този момент?

Анди знае: Тина Търнър, Мадона и филмът „Кръстника” ( не този с ББ, а другият – с Марлон Брандо).

Стана ясно, нали? Няма смисъл да продължавам. Окей де, накратко:

Тина Търнър: Ти не си това, което правиш. Ти правиш това, което си.

Да оставим диалектиката и да подгоним смисъла – а той е: само любовта и страстта ще ти помогнат да успееш. Добре познатото клише – обичай работата си и бъди себе си. Клише, но важно, и то не до го знаеш, а да го приложиш.

Мадона: Наглеждай си клиентите.

Наблюдателният процес трябва да бъде закован с две основни целеви пирона: да знаеш как купуват и как печелят пари. Изводите оставям на вас.

Кръстникът: Недей да откриваш топлата вода (студената също).

Използвай съществуващи мрежи, инфрастрктура (магистрали) и екосистема, и си свиркай.

И не обвинявай за всичко Тройната коалиция.

Така, след като всеки стартъп вече знае какво да прави, ще бъде редно да научи и какво да НЕ:

Не влизай в капана на мечтите.

Романтичният период във връзката предприемач- компания  е готин, но трябва и да се бачка. Не става само с любов, трябва и екшън.

Не изпускай бизнеса си от поглед.

Иначе казано, гледай си финансовите отчети, паричният поток, ценообразувай умно и стой на земята.

Не трябва да си No 1

Една, наистина малко спорна клауза, защото големият успех застига вероломно най-вече първенците в своите ниши. Но за съжаление, както виждаме – няколкото български фейсбука не достигнаха пазарната капитализация на презокеанския си събрат, въпреки че ги дадоха по bTV-то. Нейсе, идеята е, че не бива да се обезсърчаваш, ако не си намбър уан, а да продължиш да се развиваш. Джони Уокър.

„Защото ако си номер едно накъде ще се развиваш?” Аз отговор имам, но въпросът зададе Анди Чен и беше риторичен, та няма да се излагам излишно.

И накрая, една хубава мисъл от лектора:

Животът не е в това да намериш себе си. Животът е да създадеш себе си.

Радислав Кондаков

Тагове: , , , , , , , ,

1 Коментар

Коментирай