Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

За имотите, цените и условията на плащане

имотиИмотът е важно нещо за българина, а и за всеки човек. В него виждаме дом, източник на доходи, добра инвестиция, защита от инфлация, място за отдих и т.н.

Естествено, по-изгодни са цените и схемите при закупуване на имота на „зелено”, когато строежът не е започнал или е още в началото. Това го има навсякъде по света. Например британците заплащат 30 % авансово и 70 % при пускане на сградата или акт 16.

Родните схеми са малко по-различни. Много фирми искат сумата 100 % авансово. Други разсрочват плащането, но искат всичко до акт 15. Трети са по-благосклонни към уважаемия клиент и оставят последна вноска от 10% за акт 16.

Тук за успокоение на купувача идват съвети от рода на „прегледайте внимателно договора”, „сложете неустойки при неизпълнение”, „внимавайте с клаузите” и т.н. полезни неща.

Разбира се, консултацията с адвокат е задължителна, но това не ни избавя от неизгодните схеми.

Разбира се, евентуална промяна в схемите може да дойде единствено от купувачите, защото надали има инвеститор, който сам би си влошил условията.

Друга интересна тенденция е надуването на цените на имотите, защото „не бързаме”. Някой има апартамент, решава да го продаде и защото „не го бърза”, най-спокойно слага нереално висока цена. И понеже гореспоменатия някой, всъщност са твърде много хора, забелязваме изобилие от надути продажни цени. За съжаление, такъв съвет продавачите получават много често и от брокерите на недвижими имоти.

Корективът тук отново е отсрещната страна или клиента. От нас зависи да уравновесим пазара и да го направим по-реален.Тагове: , , , ,

1 Коментар

  1. Или си наеме адвокат ако нямате такъв, или се доверете на фирма посредник. За да избегнете нежелани моменти.

Коментирай