Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Депозитите – избор между много варианти

депозитиБанковите депозити няма да ни направят богати, но определено са най-популярният начин за спестяване на пари. А спестяването е необходим елемент по пътя на забогатяването, стига, разбира се, да не се прекалява. Освен това, в периодите между всяка една инвестиция, парите трябва да се съхраняват някъде и най-добре това да става при изгодни финансови параметри.

Съвсем естествено, първото нещо ,което гледаме за един депозит, е лихвата, която той носи.

С развитието на банковия пазар и услуги у нас, се появиха много варианти за депозиране – депозити тип спестовен влог, структурирани депозити, комбинирани с други финансови продукти (инвестиции в акции, злато, застраховки и т.н.), депозити за деца, стандартни депозити…

Ако се навлезе в детайли и параметри, списъкът става наистина внушителен. Най-важното е всеки да прецени кой вариант е най-добър за него в даден момент, в зависимост от плановете му. Дали гъвкавостта и разполагаемостта с парите по-всяко време е най-важна (депозити тип спестовен влог) или инвестиционният елемент (структуриран), дали сигурността (стандартни депозити с по-ниски лихви може да са признак за по-консервативни и нискорискови банки) или преференции за кредит, или друг критерий.

Например, ако искаме да разполагаме с цялата сума или част от парите, трябва да търсим депозит тип спестовна сметка, който в повечето банки има много от характеристиките на разплащателна сметка. С тази разлика, че не носи разход, а приход.

При сходни други условия, решаващо значение има, разбира се, едно нещо.

Лихвата.Тагове: , , , , , , ,

Коментирай