Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Франсис Бейкън за богатството

BaconРадислав Кондаков

Франсис Бейкън е една изключителна личност – философ, юрист, политик и писател.
Той започва професионалния си път в областта на правото и достига до поста лорд-канцлер, но е осъден за корупция, което слага край на съдебната му кариера. Въпреки това, той е по-известен като философ и защитник на научната революция. Голяма част от трудовете му са посветени на индуктивната логика – от частното към общото, като той се счита и за основоположник на емпиризма. Друга особеност при Бейкън е, че според него истинското знание е това, което е придобито чрез опит, или е приложено на практика.
Определено ще е интересно да видим и какво мисли за богатството този забележителен англичанин, роден 1561 г.:

Не онова, което печелим, а което спестяваме, ни прави богати; не онова, което четем, а онова, което запомняме, ни прави учени.

Не вярвай много на хората, които говорят с презрение за богатството, защото го презират онези, които са се отчаяли да го получат. Те няма да се почувстват зле, ако им се случи да забогатеят внезапно.

Който търси само сигурни печалби, едва ли ще стане богат, а който влага парите си само в рисковани предприятия , често се разорява и изпада в нищета. Затова рискът трябва да се съчетава с известно обезпечение в случай на загуба.

Който не иска да намали състоянието си, трябва да харчи не повече от половината от доходите си. А който иска да го умножи – не повече от една трета.

Парите са като тор – ако не ги разхвърляш, от тях има малка полза.

Използвани източници:

1. Уикипедия
2. „333 ключа към богатството” – ИК Пергамент, Станимир Йотов – съставителство и превод

Тагове: , ,

Коментирай