Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Тоя мръсен богаташ…

Според социолога Юлий Павлов 80 % от българите „имат имат негативно отношение към богатите, а 60% смятат, че всички са за затвора.”

А ние искаме България да е богата страна, с висок жизнен стандарт и работеща икономика?

Ха-ха.

Окей, в милата ни родина е пълно с мутри-милионери, богаташи с чудодейно придобит първи милион, хиляди далавераджии – частни и държавни, всякакви там „нагли”, „недосегаеми”, „фалшификатори”, „регистратори” и прочее „сладури”.

Да, голяма част и от тия, които са забогатели честно, се държат като пълни идиоти и пуяци.

Само дето ако ги мразиш, не си помагаш особено. Напротив.

Но тук става въпрос и за нещо повече, нещо за което и Иван Хаджийски е писал – народопсихология.

„Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле”.

Например в момента живеем много по-добре в сравнение с преди 20-на години, но този прогрес и успех не се отчита, не се ползва за мотивация и самочувствие. Защото никой не му и обръща внимание, всеки е зает да се сравнява с комшията – какво кара, как се облича, къде пазарува.

Но завистта, подозрението и черногледството не са извели никого на спасителния бряг досега, не вярвам да го направят и в бъдеще.

Да, твърда почва е българинът и всичко никне трудно, особено ако е положително и градивно. Но дори и простотията не е вечна.

Затова, ако ти е комфортно да си беден, няма проблеми – все пак над всичко е личният свободен избор.

Но ако тайно искаш да си материално добре, заможен и независим, да се развиваш и растеш в кариерата или бизнеса – ами няма да стане като мразиш богаташите.

 


Тагове: , , ,

12 Коментара

 1. Да, типично за България.

  Вярно е, че има много нечестно забогатяли, но омразата е лошо нещо..

 2. Има и това е един гаден факт. Проблемът идва и от друго – като мразим подобни хора, които си заслужават затвор и конфискация на имуществото, ние неусетно градим отрицателни отношение към богатите и богатството по принцип. Всъщност трябва да разберем, че тези крадци изобщо не са богати хора, това е.

 3. Да, съгласен съм с теб.
  В твоя блог съм чел за Богатия и бедниа татко и за разликата в отношението към богатството…

 4. Еййй, откога не беще писал! Почти се притеснихме – честито вдъхновение :)

 5. Благодаря ти, Поли! :)

 6. Много добре казано!

  Дано повече хора да прочетат това и поне да се замислят (ако могат)…

 7. @ Milief – благодаря ти, дано е от полза.

 8. Здравей Ради,
  Много от нашите поговорки са негативни, но за жалост наистина отразяват нашата народопсихология и тази, която си споменал тук също е от тях. Доста път трябва да извървим, докато престанем да гледаме в канчето на съседа и започнем здраво да градим живота си сами. Поголовно у нас, всеки мрази другия и то, заради супер прозаични неща. Сигурен съм, че това няма да се изкорени у нас, но все още тая надежда, че поне малко ще се смекчи и няма да е животинската омраза, която често наблюдаваме, а ще е поне малко по-градивна завист.

 9. Да, бъде примерно мотивация да станеш по-добър от другия, а не да го очерниш и прецакаш, за да е по-зле от теб. Един вид здравословен съзтезатален дух, но без крайности и самоцел.

 10. Еми да. Това имах предвид. Да не мразиш някой, заради постигнати неща, защото е абсолютно безмислено. Тя омразата си е безмислена сама по себе си, но бих приел някой да мрази друг, щото другият навремето е бил по-пич и му е отмъкнал девойката под носа, но да те мразя, заради обувките ти за 1500 лева, пък мен да ме мързи да работя си мисля, че е изкривяване на психиката.

 11. Та значи така,много по-добре сме от преди 20-години, хм… Като се замисля точно по-това време не си спомням честно казано бил съм на около 10-тина години но сега мисля че е жестоко по-зле точно в този момент тази година. Това е то да имаш желание, а да не се получава. Понеже било криза бих казал само УЖАС но не е достатъчно това което искам да напиша тук! Да скиташ като някакъв голтак в собствената си държава и да се молиш някой да те вземе на работа че наближава тока, наема,нета,парното, не ми се изброява повече защото е безмислено.Искам да кажа че няма по-тъпо и по-лъжливо място от майчицата ни българия.Да ако трябва ще прося но поне няма да е тук ами в ЕВРОПА, няма да се моля на някой за кирливите левчета и да му ближа з….ка!

 12. Преди няколко дни попаднах на този сайт и съм много доволна.
  Явно хората, които го четат са на възраст около 30г.
  Прекрасно е, че пишете на български.
  Прекрасно е, че се интересувате от темите в сайта. Е винаги се намират мързеливи, наглеци, който, завиждат, мразят, и обиждат.
  Но те не обичат себе си, ние искаме да обичат и уважават другите.
  Най пагубното според мен е, че все повече умни и интелегентни хора, допускат простака да им определя живота.
  Било под достойнството им.
  Достойно е да му покажеш, къде му е мястото. Защото днес простака обижда и унижава теб, утре ще стори това с твоите деца, родители, внуци.
  Вместо да се множат добри и достойни хора, простака върлува навсякъде, в работата, в градският транспорт, на улицата, на пътя.
  Млади хора, това е вашата, кауза, да се преборите с простака, в България и по света.
  Не си мислете, че другаде ги няма, но там обществото им е обявило война.

Коментирай