Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Свобода или сигурност – Робърт Кийосаки

Робърт КийосакиПовечето от нас искат да вярват, че можем да имаме както сигурност, така и свобода. Но според Богатия татко това са противоположни неща. Той казваше: “Свободата и сигурността не са едно и също. В много отношения те са противоположни едно на друго понятия. Хората с най-голяма сигурност са затворниците, но те са и хората, които разполагат с най-малко свобода. Те са напълно осигурени – не трябва да се грижат за къща, храна, забавления, здраве и образование. Всичко това им е осигурено – но за него те заплащат със свободата си”.

Едно от предимствата да живееш в свободно общество е, че си свободен да избираш. Според Богатия татко има два големи избора: да избереш свободата или да избереш сигурността. И при двата избора има и плюсове, и минуси, и за двата се плаща цена. Ако избереш свободата, трябва да платиш предварително, в началото на живота си. Ако избереш сигурността, ще платиш огромна цена под формата на прекалено високи данъци и лихви. Често тази цена се плаща по-късно в живота.

Погледнете разгрома на някои от най-големите световни корпорации. Цената, която платиха лоялните, здраво работещи и търсещи сигурност служители, бе много висока: те загубиха своите работни места и своите пенсии. За жалост, много от тях платиха цената към края на трудовия си стаж, когато възможностите им са намалели поради остаряване и лошо здраве.

В наши дни много наемни работници започват да разбират, че техните работни места и техните пенсионни програми далеч не могат да им дадат сигурност. В недалечно бъдеще 75 милиона бейби-бумъри може да осъзнаят, че техните акции и взаимни фондове също не са толкова сигурни, колкото са си представяли, и че ще им се наложи да се примирят с много по-малки пенсии, отколкото са имали родителите им. Тъй като опасността от съкращения е надвиснала над тях, много хора започват да се опитват да развиват собствен бизнес. Трябва ли и вие да опитате?

Богатият татко казваше: “Някъде по пътя хората започват да търсят повече сигурност и плащат цената като продават свободата си. Както може би вече сте забелязали, днешните училища се фокусират предимно на сигурността, а не на свободата. Проблемът е в това, че повечето хора не осъзнават, че цената за тази сигурност е тяхната свобода.” Освен това той казваше “Ако изберете сигурността, винаги някой друг ще ви казва кога да работите, каква заплата да получавате и даже в колко часа да обядвате. Това е цената на сигурността.”

Свободата означава повече възможности да избираме, а не повече сигурност. Имате избор да бъдете бедни, средна ръка или богати. Ако изберете да бъдете богати, трябва да научите съвсем нова игра. Но това изисква различна нагласа, както и финансова интелигентност. Ще бъдете свободни да работите или не. Вашите знания ще ви дадат свободата да не работите, когато се научите да накарате парите си да работят за вас. Изборът е ваш.

Робърт Кийосаки

Източник : http://bogatstvo.info/fingramotnost/svoboda_sigurnost.php

Тагове: , , , ,

Коментирай