Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Робърт Кийосаки за мързела

Предлагаме Ви една интересна гледна точка на Робърт Кийосаки, а именно, че най-заетите и ангажирани хора са най-мързеливи… 

Заетите хора често са най-мързеливите. Всички сме чували историята за бизнесмена, който работел здраво. Работел здраво, за да осигури добре съпругата и децата си. Прекарвал часове наред в офиса си и си носел работа у дома за уикендите. Един ден се прибрал и намерил къщата празна. Съпругата му си заминала заедно с децата. Той знаел, че със съпругата си имат проблеми, но вместо да положи усилия, за да заздрави връзката им, той продължавал да отдава всичкото си време и сили на работата. Случилото се го объркало толкова, че той вече не бил в състояние да работи качествено и загубил и работата си.
Днес срещам често хора, които са прекалено заети, за да се погрижат за богатството си. Други пък са прекалено заети, за да се погрижат за здравето си. Причината е една и съща. Те са заети и се грижат да си останат заети, за да избягват нещо, което не желаят да погледнат в лицето. Не е нужно да им го казва никой. Дълбоко в себе си те го знаят. И ако им го кажете, те реагират често с гняв или раздразнение.
Ако не са заети с работата или с децата си, често са заети с гледане не телевизия, с риболов, играят голф или ходят по магазините. Но въпреки всичко дълбоко в себе си чувстват, че избягват нещо важно. Това е най-разпространената форма на мързел. Мързел, прикрит под непрестанна заетост.
Какво тогава е лекарството срещу мързела? Лекарството е малко алчност.
Повечето от нас са възпитани да смятат, че алчността или желанието са нещо лошо. “Алчните хора са лоши хора” – повтаряше майка ми. Всички обаче крием в себе си копнеж да имаме хубави неща, нови или вълнуващи неща. И за да държат под контрол това желание, родителите често го потискат със създаване на чувство за вина.
– Мислиш само за себе си. Не знаеш ли, че имаш братя и сестри? Този бе един от любимите похвати на мама.
– Какво искаш да ти купя? – Това пък беше баща ми. – Да не мис лиш, че сме направени от пари? Или смяташ, че парите растат по дърветата? Ние не сме богати, както знаеш.
В подобни случаи най-вече ме впечатляваха не думите, а гневът, който ги съпровождаше.
Използваше се и следната тактика;
– Аз си жертвам живота, за да ти купя нещо. Купувам ти го, защото аз самият като дете никога не съм имал всички тези предимства.
Имам един съсед, който е в много тежко финансово състояние, но не може да си прибере колата в гаража, тъй като той е пълен с играчки за децата му. Тези глезльовци имат всичко, което пожелаят.
Не искам да разберат какво е да искаш нещо, а да не можеш да го получиш – повтаря всекидневно съседът. Не е заделил нищо нито за обучението им, нито за своето пенсиониране, но децата му притежават всички възможни играчки. Неотдавна се сдоби с нова кредитна карта и заведе децата си да посетят Лас Вегас.
Правя го за малките – заяви с мъченически тон той.
Богатият татко забраняваше да се произнасят думите: “Не мога да си го позволя.” А вкъщи чувах само тях. Вместо това богатият татко изискваше децата му да си задават въпроса: “Как мога да си го позволя?” Твърдеше, че изказването: “Не мога да си го позволя” затваря съзнанието. То не трябва да мисли повече. “Как мога да си го позволя?” обаче отваря ума. Принуждава го да мисли и да търси отговори.
Но най-вече смяташе, че думите “Не мога да си го позволя” са лъжа. И човешкият дух го знае.
– Духът на човека е много, много мощен – обичаше да казва той. – Той знае, че може да направи всичко.
Мързелът на ума, който твърди: “Не мога да си го позволя”, предизвиква изгубването на война вътре в нас. Духът се ядосва и мързеливият ум трябва да защитава тази лъжа. Духът крещи:
Хайде, да вървим в спортната зала и да потренираме. А мързеливият ум отвръща:
0, днес имах наистина много работа и съм уморен. Човешкият дух заявява:
Писна ми да живея в мизерия. Хайде да забогатеем. На което мързеливият ум отговаря:
– Богатите са алчни. Освен това разправиите са прекалено големи. И е рисковано. Може да загубя пари. И без всичко това вече работя прекалено много. На работа ме претрупват със задачи. Виж само колко работа ме чака тази вечер. Шефът иска да я приключа до сутринта.
“Не мога да си го позволя” поражда също така тъга. Чувство за безпомощност, което води до обезверяване и дори до депресия. Или апатия. “Как мога да си го позволя?” отваря вратата към възможностите, възбудата и мечтите. Затова богатият татко не се вълнуваше от това, което искахме да купим, а от създаването на творчески ум и динамичен дух с “Как мога да си го позволя?”.
Рядко даваше нещо на Майк или на мен, но задължително питаше:
– Как можеше да си го позволите?
Тук се включваше и колежът, за който си плащахме сами. Той не се интересуваше от целта, а от процеса за постигане на целта, на това искаше да ни научи.
Проблемът, който усещам днес, е че милиони хора се чувстват виновни заради своята алчност. Това е стара настройка от детството им. Желанието да имат най-хубавите неща, които предлага животът. У повечето хора на подсъзнателно ниво е създаден стереотип, който ги кара да казват: “Не мога да имам това.” Или пък: “Не мога да си го позволя.”
Решението ми да се измъкна от омагьосаната въртележка на плъховете бе изразено само с един въпрос:
– Как мога да си позволя да не работя никога повече?
И умът ми започна да предлага отговори и решения. Най-трудното беше да се преборя с догмата на биологичните ми родители, “Не можем да си го позволим”, или “Престани да мислиш само за себе си”. Имаше още много подобни твърдения, чиято цел бе да създадат в мен чувство за вина и в резултат да потиснат алчността ми.
И така, как да се преборим с мързела? Отговорът е: с малко алчност. Да вземем играта “Какво ще ми донесе това?” Човекът пита:
– Какво ще ми донесат здравето, сексапилът и хубавата външност? Или:
– Какъв би бил животът ми, ако не трябва да работя никога повече?
Или пък:
– Какво бих правил, ако имах всички пари, от които се нуждая? Без малко алчност, няма желание за притежание на нещо по-добро,
нито прогрес. Светът прогресира, тъй като всички желаем по-добър живот. Новите изобретения се правят, защото желаем нещо по-добро. Ходим на училище и залягаме в учението, защото искаме нещо по-добро. Затова винаги, когато усетите, че избягвате нещо, което би трябвало да направите, просто си задайте въпроса: “Какво ще ми донесе това?”
Бъдете малко алчни. Това е най-доброто лекарство срещу мързел. Спомнете си какво каза Майкъл Дъглас във филма “Уолстрийт”: “Алчността е добро нещо”. Прекалената алчност обаче, както и всичко прекалено, не е добро качество.
Богатият татко го изричаше по друг начин:
– Чувството за вина е по-лошо от алчността. Тъй като вината ли шава тялото от неговата душа.
А според мен Елинор Рузвелт го е казал най-добре:
– Правете това, което усещате в сърцето си, че е правилно… така или иначе ще бъдете критикувани. Ще ви заклеймят, ако го направите, и ще ви заклеймят, ако не го направите.

Източник: Робърт Кийосаки, «Богат татко, беден татко. Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не»

Издател: ИК “Анхира”, ISBN 954-9882-19-5

11 Коментара

 1. az sam o6te malka no razbrah tazi statiq mislq 4e e mnogo polu4itelna i naistina trqbva da se zamislim nad neq

 2. Имах възможността да чета книгата и се размечтах , аз съм още на 16 години и ще постигна финансова независимост !

 3. Точно така – ще постигнеш :)

 4. Най-Големият е Кийосаки! :-)

  Марто, защо не свобода? :-)

  Откакто почнах да чета Кийосаки и си отворих ума, за случващото се около мен. Виждах, че нещо не е наред, но не можах да го порумея. Нормално! Овцата трябва да си пасе, а не да вири муцунка :-) Вече имам цели (мечти с крайна дата), стратегия и ги следвам. Мисля до 5 години да съм пенсионер, което ще рече на 29 годинки и да лежа по цяло лято на плажа, а зимата на Боровец като немските пенсионери :-) “И Аасах е човек и на него му се яде баница” 😉

 5. Робърт Кийосаки е голяма работа. Този човек дава толкова ценна информация, че просто се чудя как не са забранили книгите му! Но явно не са безкрайно много хората, които осъзнават посланията му.
  Велик човек!!!

 6. Като се замислям точно на това ме учи татко сега (не знам дали е в средната или високата класа).Татко винаги ми казва как трябва даимам точна представа за това което правя и последиците от него.А също и за алчността което допреди не разбирах.

 7. Не са забранили книгите му, защото той може и да отвори очите на хората за някои истини, но малко са онези, които наистина могат да приложат тези идеи на практика.
  Особено в България, където образованието беше зубраческо, а не приложно /трябваше да наизустяваш текст, който се изпарява рано или късно вместо да те учат как да мислиш сам, как да прилагаш теоретичните познания в реалността, как да се самодисциплинираш и самоконтролираш, да правиш планове и да ги следваш, да убеждаваш хората да действат вместо по цял ден да ръсите клюки и да се оплаквате един на друг кой е по-по-най зле/. Сега на повечето места образованието е съвсем зле, защото болшинството ученици вече не могат и да зубрят, а по-цял ден “пият кафе” или се “зомбират” в чата или игрите с насилие, че дори и не знаят как да се държат уважително с по-възрастните, а претенциите и фалшивото им самочувствие са на висота. При много млади битува мнението, че няма смисъл да почват работа на 300 лв и остават на шията на мама/тати дори до 30+. И когато един ден кранчето спре и те трябва да почнат работа, те нямат нито знанието, нито навиците, за да се реализират – нито като служители, нито като предприемачи.
  Слава богу, от извесно време се появи светлинка в тунела. В икономическите гимназии има учебни фирми, които възпитават и изграждат определени практически умения.
  Особено полезни са инициативите на Джуниър ачийвмънт. Ако сте ученици проучете възможността във Вашето училище да се направи СИП по техен предмет, ако случайно го нямате като задължителен такъв. Те имат и собствен сайт където има доста информация. Особено полезна е инициативата учебна компания – наистина се произвежда и продава продукт /като Том Круз в Риски бизнес, само че легален, а не секс-услуги/. При Мениджър за един ден, ако бъдеш избран отиваш на еднодневна практика в съответната фирма/институция. Има и две интернет състезания – Банките в действие /компютърна игра за управление на банка/ и Титан /за производствено предприятие/. След националния кръг има европейски и накрая световен. Има и инициатива за най-добра бизнес идея, с награда – финансиране. Програмите са от начален курс до студентските години. Учебните материали са добри. Методите на преподаване /с игри/ много приятни. В големите градове дори може да има ментори от големия бизнес – Ситибанк и др.
  Хората се държат като “американци” – в смисъл подкрепят успеха ти, вместо да ти подрязват крилцата.
  Моите преживявания по техните инциативи са много добри.
  Тази събота на 17 април в англо-американското училище в София, те ще направят иновационен лагер за над 150 ученици от цялата страна – нещо като бизнес инкубатор за решение на икономически проблем. Предполагам, че опитът който се трупа на такива мероприятия е наистина ценен за бъдещите предприемачи.

  Според мен, ако наистина искате да направите нещо голямо в живота си трябва да мръднете доста напред спрямо това, което пише Кийосаки. Мислете за него като икономически философ и вдъхновител. Той запали огъня във Вас. Сега Вие искате да станете богати и щастливи.
  Вкарайте доста “земя” – направете си домашното: научете основните ик.понятия, как се пише бизнес план, вижте как се кандидатства за кредит и лизинг, какъв е механизма да се справите, ако не можете да правите вноските навреме, вижте данъчните и осигурителните закони на България, открийте счетоводител, който ама наистина разбира нещата и може да планира предварително промени така че да Ви намали легално данъците; научете се да говорите с хора и да ги убеждавате, научете се да продавате, закалете се физически и психически, защото докато потръгне бизнеса ще работите ама наистина много и то под огромен стрес на моменти.
  Отървете се от мързела, отчаянието и другите си вредни навици – просто ги заменете с правилни навици – мислете критично и действайте адекватно и навреме, вярвайте че има приятен и легален начин да спечелите парите си и че ще го направите и т.н.
  В света най-ценните неща не са парите, но само когато наистина разполагаш със “средства” ще имаш възможността да се радваш И да задържиш тези неща и да помагаш на останалите да направите света по-добро място за живеене за нас, нашите деца, внуци и т.н.

 8. @ F_P – Благодаря ти за хубавия и изчерпателен коментар!

 9. @F_P – И аз ти благодаря за изчерпателното инфо :)

  Наистина много малко трябва на човек, за да генерира пари, но не са най-важното те. Възможности колкото щеш само трябва да се огледа човек :) Почнах да следвам формулата “Бъди – Прави – Имай” и нещата се получават :) Виждам светлина в края на тунела, дано не е от бързия влак само :)))

 10. Мисля, че пророчеството на богатия татко беше книгата в която Кийосаки разказа една от историите които ще запомня. Тя гласеше, че след като бизнеса му с портфейли фалирал останал без нищо получил страхотно предложение за работа. Сигурна и с добро заплащане. След като преборил конкуренцията на над 20 човека бил на финалното интервю и точно преди да влезне се отказал. Избрал да няма нищо но не и да работи за чужд човек и да стане като бедни му татко. Именно това решение променило живота му

 11. Да, доста смела постъпка!

Коментирай