Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Измерения на богатството

Свикнали сме най-вече да асоциираме богатството с неговите материални измерения – пари, бизнес, имоти, финансови активи, луксозни стоки…

Но твърде често виждаме материално богати хора, които не се чувстват щастливи, свободни и пълноценни. Причината е съвсем проста – като всяко нещо в нашия живот, богатството има много измерения – и вътрешни, и външни. В природата всичко е цялостно, единно и взаимосвързано, така е и в нашия живот, независимо дали го осъзнаваме или не.

Материалното богатство е само един от многото аспекти на истинското богатство, и който притежава само него, това обикновено не му носи добро.

Истински богатият човек е и вътрешно богат – той има светъл и развит ум, богат на знания. Има топло и меко сърце, богато на любов и красиви чувства. Той е богат на приятели, контакти и познанства, които му помагат в спечелването и запазването на материалните богатства. Вътрешното богатство ни дава и силен характер и воля, с които да устоим на силата на парите, да ги използваме разумно и полезно за всички, да бъдем техни господари и свободни хора, а не богати роби.

Така че, ние трябва да отчитаме всички измерения на богатството и да знаем, че понякога жертвайки пари, за нови контакти или знания, за нов опит и развитие, те ще се изплатят някой ден многократно и в чисто финансово измерение.

bogatstvo.net 

2 Коментара

  1. Аз го измервам така – броя на дните, в които аз и моето семейство можем да живеем качествено без да се налага да работя.

  2. Доста добър критерий, и аз го използвам.

Коментирай