Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

За честно изкараните пари

Връщайки се на темата за убийството на Георги Стоев, провокиран от неговото послание в края на книгата му “ВИС-2”, бих искал да допълня някои неща. Наистина е особено важно, човек да не се стреми към бързо и лесно забогатяване, което почти винаги включва нечестни елементи. Да, наистина има хора с бриялнтни идеи, които са забогатели бързо, но това не е толкова лесно. Ако беше лесно да имаш точната идея, на точното място и точното време, да умееш да я реалзиираш добре и това всичко да стане за броени месеци, светът щеше да е друг.

Аз се присъединявам към призива на покойния Георги Стоев, като ще си позволя да го разширя не само до поръчковите убийци, а до всички хора, които се облагоделстват по нечестен начин и ощетяват другите.

Дано някой ден, наистина сме свидетели на честен и коректен бизнес, с действителна бизнес етика.

“Към поръчковите убийци и техните посредници!

Познавам живота ви, момчета! Повечето от вас са дошли от провинцията в двумилионния град и неистово бързат да се обзаведат с апартамент и кола.

Дори не забелязвате, че сте заменили един сравнително почтен живот със столичната лудница. Готови сте на всичко.

Искам да ви задам няколко въпроса:

Минавало ли ви е през ума, че все някога няма да ви върже. Или ще ви причака охраната на набелязания обект, или полицията, или просто някой съвсем случаен човек. В подобни случаи жадувания от вас апартамент се оказва тясна килия с куп рецидивисти в нея.

Мислили ли сте за това?

Възможно е да ви провърви и наистина да спечелите достатъчно пари, за да получите желаното жилище в престижен квартал. След вас там ще дойдат жените ви и децата. Как ще ги гледате сутрин в очите? Как ще ги водите на детска градина? Как ще се бръснете пред огледалото, когато прекрасно знаете, че за всичко е заплатено с кръвта на много хора?

Мислили ли сте за това?

Хрумвало ли ви е някога, колко безмилостно ви експлоатират посредниците? Те са жестоки хора. Знаят всичко за вас много преди да потърсят среща. Печелят огромни пари, докато вие рискувате живота си. Готови са, да ви жертват при първата опасност. Всъщност посредниците изобщо не ви ценят. За тях вие сте пешки. Те също в йерархията стигат най-много до офицер според шахматната терминология. Гросмайсторите са високо в небесата и нямате дори представа за тяхното безразличие към вашите усилия да влезете в един чужд и враждебен свят.

Мислили ли сте някога за това?

Вие не провиждате своето бъдеще, но аз го знам. Кокаинът, който сега ви дава кураж, в най-скоро време ще ви стане твърде скъп. Ще го замените с хероин. Алкохолът и жените ви помагат да потиснете стреса, но всичко до време. Вие нямате никаква професия, нито пък професионални умения. Какво ще правите, когато престанат поръчките? Накрая идва параноята. Тя е най-страшна. Ще започнете да се боите от кварталния магазинер, да не отваряте вратата на кабелар от телевизията и да се озъртате на всеки ъгъл. Нощно време ще се събуждате облени в пот и разтреперани като есенните листа по дърветата. Усещането, че някой може да посегне на децата ви е побъркващо.

Мислили ли сте някога за това?

Бързите пари не са носили никому нищо. Те се харчат най-лесно. Животът не е толкова дълъг, че да го похабиш заради илюзорно благоденствие. Умните инвестират в себе си и търсят бъдещето там, където то винаги е било — в умния, почтен и честен труд.

Мислили ли сте някога за това?

И накрая искам да заявя нещо твърде важно за посредниците.

Вашият живот, господа, също не е за завиждане! Едва ли ще получите бизнеса, който са ви обещали. По-вероятно е да дочакате неблагодарност, както от вашите изпълнители, така и от шефовете, и да се чудите по какъв начин да се опазите.

На тези, които ми вярват, желая щастлив и праведен живот. Другите съветвам първо да ме проучат внимателно, преди да се захванат. Не смятам да ги поощрявам, но в никакъв случай няма да ги улеснявам.

Третата категория са хора без никакво значение. Те разбират трудно, защото мислят бавно. Нямам никакво отношение към тях, но ще бъде по-добре ако се насочат към друга дейност, а не с моята скромна личност.

Казвам го за тяхно добро.”

Георги Стоев

ВИС-2

www.chitanka.info

2 Коментара

  1. Бая наивен ми се вижда този призив. На този свят има хора, които за пари са готови на всичко! Това е факт и нищо не може да промени нещата. Нищо! Защото хората не се променят. И фашагите, и комунягите се опитаха да ги променят, ама ядец!

  2. Да, има такива хора, но има и друг вид хора. Все нещо, някога, ще накара хората сами да се променят :)

Коментирай