Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Богат, беден и арогантнен

Всеки ще се съгласи, че материалното богатство не би трябвало да е повод за арогантно държание или високомерие. Но и всеки знае, че на практика не е така. Особено в България.

У нас вече има много хора, които могат да се нарекат богати, и са забогатели по един или друг начин. Сред тях има и благородни характери, които не са забравили, че са хора. Има и такива, които са извън всякакъв коментар.

Но националните ни комплекси винаги са се проявявали особено интересно. Един от тях е, че ако си облечен по-добре, по-скъпо или по-модерно, ако караш по-хубава кола или говориш по много лъскав телефон, то другите са по-долу от теб. Това е придружено с високомерни погледи, грубо и презително отношение, явно показване на собственото превъзходство.

Виждал съм комични случаи, с редица мои богати познати и приятели, облечени съвсем скромно и нормално, да са жертва на високомерно и презително отношение от сервитьорки и продавачки, например.

Крайно време е да разберем, че външното богатство трябва да резонира и на вътрешно, умствено и душевно богатство.

Иначе нещата са много временни, преходни и не носят истинско щастие.

Какво мислите?

Били ли сте жертва на високомерно отношение?

6 Коментара

  1. Вярно за съжаление. Въпрос и на култура, която се изгражда с времето и средата. Поп-фолка и хипхопа изграждат стереотип за демонстративна показност (често просто покритие без съдържание).

    Можем да се възползваме от всяка ситуация обаче. Един мой бивш шеф отиваше на преговори с BMW-то, а да пазарува или снабдява с Трабант-чето. Казваше че ако се обърка да ги размени резултатите са драстично различни.

  2. Да, наистина явно трябва време…

    Хитър подход има бившия ти шеф :)

  3. Затова в Пловдив, май-гъзарския град на бг, всеки избушеняк има по еди кат дрехи и няколко аксосоара за показ :-) А за тези сервитьорки, които има трябва фасада за добро държане, няма бакшиш…

  4. Да, само дето не е ясно къде е смисъла да само за показ. Да не говорим, че показват нещо, което нямат. Едни познати, шведи, ми казаха, че при тях е лошо възпитание, богатите да показват, че са богати :)

  5. Абсолютно си прав. Но нашето общество има още много да учи, за да се цивилизова – “Не се става за един ден човек” ! :)

  6. Вярно е.В това число и хората за които работим ни гледат надменно

Коментирай