Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

Цитати от Лий Якока

Лий Якока

Първата книга на бизнес тематика (отдавна, много отдавна), която съм чел, е автобиографията на Лий Якока – легендарният мениджър на «Форд» и «Крайслер».

Ето и малко цитати от него:

В крайна сметка всички бизнес операции могат да бъдат сведени до три думи: хора, продукт, печалба. Ако нямаш добър екип, не можеш да направиш много с другите две неща.

Не знам как е с вас, но когато се почувствам сигурен и доволен, Господ винаги ми изпраща някакво изпитание. А сега, като погледна назад виждам, че не е било изпитание, а предизвикателство, от което съм имал нужда.

Депресията ме направи материалист. Години по-късно, когато завърших университета, моето кредо беше – на двадесет и пет години да печеля по десет хиляди долара годишно , а след това да стана милионер. Дори сега като член на гилдията на работещите богаташи аз спестявам парите си, като ги влагам в много добре премислени инвестиции. Независимо от финансовите ми успехи депресията не е изчезнала от съзнанието ми. До ден-днешен аз мразя да харча излишно.

Една от най-важните поуки, които научих в бизнеса е, че ако от екипа си получаваш само една гледна точка, обикновено твоята, това е повод за безпокойство. Собствената си гледна точка можеш да имаш и без да плащаш за това.

Винаги гледах да има около мен хора, които на всичко бяха контра, за които можех да съм сигурен, че винаги ще намерят за какво да се заловят, за да са против. Това ме държеше нащрек.

Чуете ли някой да казва: «Да си я караме, както сме я карали двайсет години», бъдете нащрек – предстои трус.

Всичко зависи от способността да се концентрираме и да използваме времето си възможно най-добре.

Вие може да сте автор на прекрасни идеи, но това не е достатъчно. Трябва да умеете да ги доведете до ума на хората, иначе нищо няма да постигнете.

Някои смятат, че добрият търговец се ражда, а не се създава. Но аз не притежавах вроден талант за това. През първите една-две години се държах твърде официално, дори сковано. С течение на времето придобих известен опит и започнах да се чувствам по-уверено. Придобиването на търговски умения изисква време и усилия. Необходимо е да ги повтаряш отново и отново, докато се превърнат във втора природа. Днес не всички млади хора разбират това.

Как да печелиш, как да задържиш спечеленото и как да получиш щастие е тайният мотив, ръководил повечето хора през всички времена, и определящ онова, което правят, и което са готови да понесат.

Използвани източници:

1. Лий Якока, “Къде изчезнаха лидерите?”

1. Лий Якока, „Якока. Автобиография”

2. „333 ключа към богатството” – ИК Пергамент, Станимир Йотов – съставителство и превод


Тагове: , , , ,

Коментирай