Богатство.net

Истинското богатство е вътре в теб

BG Кръстника и BG Бизнеса

Наскоро прочетох трите части на BG Кръстника на Георги Стоев. И останах изненадан. Започнах първата част ей така, да видя какво пише и не можах да ги оставя, докато не свърших и трите тома.

Наистина звучи съвсем реалистично, което не говори никак добре за българския бизнес, държава и политика. За някои читатели определно може да бъде и много демотивиращо.

Но малко или него, поне в тази форма, тези времена отминаха. Сега е времето на тези, които забогатяват честно, с ум и идеи, с работа и характер, със смелост и ентусиазъм. Защото, въпреки многото им пари, мисля, че не видях щастлив герой в книгата. А и малко са успели да се запазят живи.

Освен, че от книгата човек може да усети духа на част от т.нар. бизнес в България, и да разбере пътя към „успеха” на много родни „звезди”, имаше и доста интересни моменти от гледна точка на уроци по забогатяване.

Например, когато Младен Михалев – Маджо, искаш да съсипе Георги Пехливаное, който беше взел милионите на Поли Пантев, просто му компрометираше активите и бизнесите. Така Пехливанов бе принуден да ги продава, като натрупваше много пари в брой, но не му оставаше „схема”, т.е работещи бизнеси, на които да разчита. А мутрите знаеха, че пари в брой изчезват лесно, за да са ценни, трябва да движат бизнеси и кативи, които носят пари.

Друг важен извод, койт се налага, е колко е важна дисциплината, когато човек разполага с пари. Много от персонажите, сдобили се с крупни суми, бързо ги загубваха, увлечени изцяло от своите пороци.

Разбира се, това се дължи и на тяхната специфика – все пак са мутри, но човек винаги трябва да има едно на ум, и да не си пръска парите, когато още не е напълно финансово свободен и независим.

Предполагам, че всеки може да си извади и изводи за българската действителност, в която сме принудени да работим, важно е човек да е позитивен и да вярва в светлото бъдеще.

А, и книгите определено са интересни.

bogatstvo.net

2 Коментара

  1. Не забравяйте, че на тези книжки не може и не бива да се вярва. Защо ли? Ето защо:

    “Стуканьов ми каза…”, “Един побъркан борец ми каза…”, “Пехливанов ми каза…” И т.н. и т. н. Вятър и мъгла. Нито ЕДНО доказателство за каквото и да било…

  2. За съжаление, убийството му не е вятър и мъгла. Доказателства има, но те никога, нищо не са значели за българското правосъдие, защото такова рядко има…

Коментирай